Серед загиблих пасажирів автобуса в Польщі – 28-річний тернополянин Віктор. Що кажуть у консульстві?

Серед загиблих пасажирів автобуса в Польщі – 28-річний тернополянин Віктор. Що кажуть у консульстві?
  • Чоловіка звали Віктором. Проживав у Тернополі.
  • Коли тіло загиблого привезуть додому та що ще відомо про резонансну аварію?

28-річний тернополянин Віктор Ш. загинув у жахливій автотрощі у Польщі. Цю інформацію «20 хвилин» підтвердили і в Генеральному консульстві України у Любліні.

Наразі вирішують питання з перевезенням тіла загиблого на Тернопільщину, для поховання.

Рідних встановили

Попри заяви, що тіла загиблих в цій ДТП, почнуть транспортувати вже від сьогодні, 10 березня, у Генеральному консульстві України в Любліні журналістці «20 хвилин» повідомили, що про транспортування говорити ще рано. Наразі триває процес оформлення документів.

Відео дня

Генеральний консул запевнив «20 хвилин», що рідні чоловіка тримають контакт як з їхнім відомством, так і з перевізником, що перевозитиме тіло тернополянина додому. Зараз триває процес оформлення документів, а на все про все потрібен час. Поки що до консула тернополяни, на відміну від потерпілих з інших областей, за допомогою не звертались. Однак, він запевнив: усю можливу допомогу і підтримку нашим землякам нададуть.

В аварії загинули п’ятеро осіб, всі вони українці. Це троє жінок, 1960, 1967 та 1988 р.н., та двоє чоловіків, один з яких 1968 р.н, а наш земляк Віктор — 1992 р.н. Вони, зокрема, є жителями Одеси, Кривого Рогу, Хмельницької та Тернопільської областей.

Серед травмованих у цій ДТП – чортківчанин Сергій Ухман. Детальніше читайте Сергію Ухману, який потрапив у ДТП в Польщі, необхідна допомога на лікування

І водії, і перевізник тернопільські

Нагадаємо, Автобус сполученням Познань - Херсон, в якому перебували 57 осіб, у тому числі двоє водіїв, перекинувся, з'їжджаючи з автомагістралі A4 до пункту обслуговування пасажирів Кашице.

Унаслідок катастрофи п’ятеро осіб загинули на місці, 35 потрапили до лікарень. Детальніше читайте У Польщі автобус на тернопільських номерах потрапив у ДТП, є загиблі

Ввечері того ж дня за сприяння консулів 24 особи, які їхали в цьому автобусі, відправлено до України. Двоє осіб повернулися до своїх сімей у Кракові та Жешуві.

І перевізник, і обидва водія, які потрапили у жахливу ДТП — тернополяни. Один з водіїв, 35-річний  Степан, після допиту польськими поліцейськими, вже приїхав до Тернополя. Чоловік, за інформацією управління Держпраці в області, ве пішов на лікарняний.

Польська прокуратура вже висунула обвинувачення водію, 48-річному тернополянину Володимиру К, у ненавмисному скоєнні аварії на наземному транспорті - йому загрожує до восьми років ув’язнення.  Про це повідомила заступниця окружного прокурора у Перемишлі Беата Стажецька, передає Укрінформ із посиланням на Dziennik Gazeta Prawna.

Їхав 95 км/год, загальмував до 45 км/год.

За словами Стажецької, найімовірнішою є версія, що 48-річний водій Володимир К., який був за кермом автобуса, намагався повернути праворуч до місця обслуговування подорожуючих (MOP Kaszyce), але швидкість руху була занадто високою. Вона зауважила, що автобус рухався по автомагістралі зі швидкістю 95 км/год та різко - за чотири секунди - загальмував до 45 км/год.

– Хоча він їхав зі швидкістю, яка дозволена на автомагістралі, вона була невідповідною до початку маневру повороту вправо”, – пояснила представниця прокуратури.

Прокурор додала, що під час допиту в лікарні водій не зміг однозначно сказати, чи визнає свою провину. Він повідомив, що не пам’ятає обставин події,  та відмовився давати свідчення, посилаючись на поганий емоційний стан. Водій пообіцяв зробити це пізніше. Тепер йому заборонено виїжджати за межі Польщі, прокуратура вилучила у нього закордонний паспорт і зобов’язала щодня перебувати на контролі в поліції.

В управлінні Держпраці у Тернопільській області повідомили, що автобус належить українському перевізнику: власник та двоє травмованих водіїв – мешканці Тернопільщини.

  • Другий водій в лікарні, за нашою інформацією, у нього струс мозку, — повідомив начальник управління Держпраці в Тернопільській області Віталій Мариновський. — Ми ініціюємо позапланову перевірку на підприємстві щодо дотримання законодавства в сфері праці та охорони праці. Детально дослідимо діяльність даного підприємця — все, що від нас залежить та в рамках закону і повноважень. Звичайно, це розслідування буде прозорим. Ми щиро співчуваємо всім, хто втратив в цій автотрощі рідних, а також травмованим пасажирам.

Буде створена комісія з розслідування нещасного випадку на виробництві, адже випадок стався працівниками при виконанні ними службових обов’язків. Причиною стало те, що другий водій приїхав до Тернополя і йде на лікарняний.

Позапланово перевірятимуть перевізника і в Укртрансбезпеці. Про це повідомив начальник управління Укртрансбезпеки в області Ігор Табака.
— Зараз ми чекаємо на результати розслідування польською стороною, після цього буде призначена позапланова перевірка перевізника, — каже Ігор Табака. — Вже достеменно відомо, що обоє водіїв були тверезими. Автобус облаштовано електронним цифровим тахографом – контролює швидкість, час роботи і відпочинку водіїв.

Що відомо про перевізника?

На перевізника останнім роками Укртрансбезпека складала акти – вони стосувались порушення транспортного законодавства, порушень режиму роботи і відпочинку, відсутній перелік документів для перевірки.

Автобус перед рейсом пройшов технічний огляд і за це відповідатиме механік. Водії пройшли огляд медика. Принаймні про це є документальне підтвердження. Наскільки воно відповідатиме реальній картині — перевірятимуть в Укртрансбезпеці.

Детальніше про це читайте Один з водіїв автобуса, що розбився у Польщі, вже в Тернополі. А іншому загрожує тюрма

Редакція "20 хвилин" щиро співчуває родичам, знайомим та друзям загиблого Віктора. Царство небесне і вічний спочинок... 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач49

    Вічна Пам'ять. Нехай з Богом Спочиває! Царство Небесне .Нехай земля йому буде пухом?  Щирі Співчуття рідним 😥😥😥🙏🙏🙏

    Читач66 reply Читач49

    дякую.
  • Іванка Дзядик

    🙏🙏🙏
  • Анна Янковская

    ++++++++++++++++++++++
  • Mariu Romaniv

    🙏

keyboard_arrow_up