Випив, сів за кермо – заплати 32 тис. штрафу і забудь про права! Коли і як це працюватиме

Випив, сів за кермо – заплати 32 тис. штрафу і забудь про права! Коли і як це працюватиме

Кримінальна відповідальність загрожує водіям у разі керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, передача керування особі, яка перебуває в стані сп'яніння. За це передбачено штраф до 32 тис. грн. і позбавлення посвідчення водія на три роки. Таким же буде покарання і за відмову водія від проходження медогляду. Нововведення щодо п’яних водіїв діятимуть лише за півроку. Ми спробували розібратись, що змінилось та які «мінуси» нововведення.

306 аварій минлоріч вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. У результаті цих автопригод 8 людей загинули, 95 – зазнали травм. Поліцейські виявили 1 837 осіб, котрі керували транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. На них складено адмінпротоколи за статтею 130 КУпАП.

«Під ялинку» мав запрацювати новий закон, яким передбачена кримінальна відповідальність за п’янку за кермом.

Однак, діятиме він лише з липня. Новим законом було доповнено Кримінальний кодекс України статтею 286-1. Кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК загрожує водіям у разі: керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння. А також  відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів. Новий закон передбачатиме тепер затримання водія. Він може бути затриманий  не більш як на три години з обов’язковим доставленням такої особи до медичного закладу для забезпечення проходження відповідного медичного освідування.

Відео дня

Чи потрібна кримінальна відповідальність та загроза реального тюремного строку і чи допоможе це зменшити кількість аварій з вини п’яних водіїв зі смертями та каліцтвами?

Днями у Тернополі нічне ралі за участю п’яного водія ледь не обернулось бідою. Близько 4-ї години ранку, патрулюючи на проспекті Степана Бандери, поліцейські помітили автомобіль BMW, котрий рухався з несправною фарою.

  • Інспектори вирішили зупинити автівку, але водій не виконав вимогу про зупинку, - повідомила інспектор прес-служби управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. - Поліцейські почали переслідування транспортного засобу.

На вул. Пушкіна водій не впорався з керуванням та врізався в перешкоду. Щойно авто зупинились, водій та пасажири відчинили двері та почали втікати. Патрульні швидко наздогнали та зупинили водія. Коли почали з ним спілкуватись, виявили, що той – п’яний, Драгер показав 0,60 проміле алкоголю в крові. Не було у водія і прав. В результаті водій відбувся трьома протоколами. І, сплативши штрафи, за двома статтями з трьох – після рішення суду, - водій більше не нестиме покарання. Добре, що все добре закінчилось. Як згодом з’ясували поліцейські, в автомобілі було шестеро (!) людей. І кожного з них водій наражав на небезпеку.

Від липня такі водії вже матимуть в біографії «кримінал». Які ще новації готує новий закон, пояснив керуючий партнер ТОВ «Юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайло Самуляк.

Шахрайство і крадіжка перестануть бути злочинами

  • Президент Володимир Зеленський підписав Закон, який переносить на 1 липня 2020 року дату набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", що передбачає створення інституту кримінального проступку, а також кримінальну відповідальність за керування автомобілем у стані сп‘яніння, - пояснив Михайло Самуляк. - Закон повинен був запрацювати з 1 січня 2020 року, проте наразі не всі правоохоронні органи, яким підслідні кримінальні проступки, готові до розслідування цієї категорії справ.

Згідно з новим законом, перестануть вважатися злочинами 126 із 780 усіх складів кримінальних правопорушень. Всі вони вважатимуться кримінальними проступками. Зокрема, до категорії кримінальних проступків належатимуть:

- керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння (ст..286-1 КК); крадіжка (ч.1 ст.185 КК); шахрайство (ч.1 ст.190 КК); хуліганство (ст.296 КК); незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (ч.1 ст.309 КК).

Новим  законом було доповнено Кримінальний кодекс України статтею 286-1. Кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК загрожує водіям у разі:

- керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;

- вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування.

Штраф до 32 тис грн. і позбавлення прав на 3 роки

За всі перераховані вище дії передбачено штраф від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 17 до 32 тис. грн., і позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років, каже Михайло Самуляк. У разі повторного порушення штраф складе до 51 тис. грн з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

- Щодо керування автомобілем в стані сп’яніння, то тут варто сказати, що прийнятий закон передбачає тепер затримання водія, - пояснив адвокат. - Він може бути затриманий  не більш як на три години з обов’язковим доправленням такої особи до медичного закладу для забезпечення проходження відповідного медичного освідування.

Новим законодавством передбачена також спрощена процедура розслідування кримінальних проступків, у тому числі за керування автомобілем в стані сп’яніння  — у формі дізнання. Тривалість досудового розслідування  не може перевищувати одного місяця.

  • З прийняттям нового законодавства прокурори будуть брати участь у судових засіданнях,  щодо притягнення водіїв до відповідальності за керування автомобілем в стані сп’яніння, - каже Михайло Самуляк. - Уникнути водіям відповідальності стане складніше. Прокуратура переважно оскаржує вироки, якими виправдовують обвинувачених. Нагадаю, що сьогодні ніхто не оскаржує постанов суду, щодо притягнення водіїв до відповідальності за керування автомобілем в стані сп’яніння.

Нове законодавство передбачає і більш стислі терміни призначення судового розгляду. Після направлення прокурором обвинувального акту до суду, останній протягом 5 днів має розглянути справу.

  • Однак не все так добре з новим законом, як би хотілося, - наголосив адвокат. -  Однією з найбільших проблем є можливість розгляду судом кримінальних проступків без присутності людини, якщо обвинувачений не оспорює встановлених під час дізнання обставин і згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності. Такі норми законодавства можуть призвести до порушення права на захист та зловживань з боку правоохоронних органів. Я переживаю за те, щоб покази про визнання вини не вибивалися силою на досудовому розслідуванні поліцією, бо фактично ми повернемося до суду «тройок НКВС», коли обвинувальні  вироки були поставлені на конвеєр.

Окремо слід зауважити, що після відбуття покарання особа, яка була притягнута до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, вважатиметься такою, що не має судимості, наголосив юрист.

Довідка

Від початку 2020 року на Тернопільщині зафіксовані 4 ДТП, в яких водій керував транспортним засобом в стані сп'яніння. Тричі – це наїзд на перешкоду, ще один водій покинув місце автопригоди. На щастя, в зазначених випадках обійшлось без потерпілих.

Коментарі експертів

Чи потрібна кримінальна відповідальність для п’яних водіїв?

Олександр БОГОМОЛ, начальник головного управління нацполіції в області:

 - Так, на мою думку, врятує тільки кримінальна відповідальність. Та допоможе вберегти життя чималої кількості людей, які, на жаль, загинули чи покалічились з вини п’яних водіїв. Ми, як знаємо, пробували вже різні методи впливу: і суттєве підвищення грошового покарання, і певний період запровадили відеофіксацію та листи щастя. Пробували так званий метод шоку – коли публікували фото і відео з місць аварії за участі водіїв напідпитку. Це все, на жаль, не допомагає. А, відколи діятиме новий закон, людина знатиме: випив, сів за кермо – сяде в тюрму і реально відповідатиме за це. Може, хоч це зупинятиме?
 

Богдан ШЕВЧУК, начальник управління патрульної поліції в області:

Моя особиста думка — однозначно Так! Рішення ввести кримінальну відповідальність для водіїв, які керують транспортним засобом в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, є необхідною та доцільною зміною, з боку держави, задля зменшення таких випадків та підвищення рівня правосвідомості громадян. Адже саме підвищення рівня суспільної небезпечності таких правопорушення та впровадження кримінальної відповідальності до "Злочинців за кермом", змусить водія 1000 разів подумати, перш ніж сісти за кермо напідпитку. Тож, я цілком підтримую такі зміни.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (38)
  • Татьяна Волкова Цанга

    Правильно меньше буде жерт якщо сідаешь за кермо будь тверезий а то заляют сліпи і ідуть зібют і ще праві оказуються бо є чим відкупитись а та сімя страдає
  • Александр Муравський

    Давно пора.

    Анонім reply Александр Муравський

    Так толку 6 місяців відтермінування цього закону і фактично адміністративне покарання ось і вся санкція статті .Із криміналу тут тільки назва ,а за терміни реальні ніхто не каже хоча треба було запровадити відсотки бухих реально б зменьшилось ,якщо б було хоча б 2 роки тюрми або громацьких робіт 3 роки тоді б замислилися чи варто бухими і обдовбаними сідати за кермо .
  • Костя

  • Остап Водовіз

    Випив депутат , при зарплаті 100 000 гривень, сів за кермо, « попався»,... заплатив 32 000 гривень штрафу , ... пройде місяць - два ,  щоб шуміха затихла,... і знову сяде за кермо !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up