Вироки у п’яних ДТП на Тернопільщині і що зі справами, які тягнуться роками

Вироки у п’яних ДТП на Тернопільщині і що зі справами, які тягнуться роками

Покарання за ДТП напідпитку, якщо є загиблі чи травмовані, — від 3 до 12 років тюрми. Коли водіям вдалось відбутись штрафами і що з резонансними справами п’яних ДТП минулих років, в яких гинули люди, дізнавались «20 хвилин»

Майже 40 ДТП у 2023 році скоїли водії напідпитку — у цих аваріях на Тернопільщині загинули дев’ятеро людей. Ще у 29 ДТП покалічились люди, повідомив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета.  

— Мене особисто вражає цифра кількості адмінпротоколів, які були складені поліцейськими нашої області щодо водіїв, котрі керували транспортними засобами, перебуваючи у стані сп’яніння, — каже начальник головного управління Нацполіції в області Сергій Зюбаненко. — Незважаючи на чималі штрафи, з початку року зафіксовано 3 144 таких випадки.

«20 хвилин» наприкінці 2023 року проаналізували вироки, як суди на Тернопільщині карали водіїв, котрі сіли за кермо п’яними і вбили людей. Також пригадали резонансні «п’яні справи» минулих років, які досі в судах або навіть не дійшли до суду. Щонайменше дві з них трапились понад 17 років тому…

Відео дня

 

Вбив людей і втік за кордон

Арсена Будія, який на своєму авто п’яним врізався у рейсовий автобус 4 роки тому, досі розшукують. Тоді 23-річний чоловік теж травмувався, але за кілька днів втік з лікарні за кордон. Експертиза згодом підтвердила, що Арсен Будій був п’яним. Його оголосили у міжнародний розшук, і правоохоронці наголошували, що шукатимуть доти, доки не знайдуть.

Нагадаємо, 11 грудня 2019 р. на автодорозі «Обхід м. Тернополя» водій автомобіля Dacia Logan виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в рейсовий автобус. Внаслідок зіткнення 65-річна Ольга Крива, яка сиділа поруч з водієм, вилетіла через переднє скло, а після цього потрапила ще й під його переднє колесо. Пасажирка загинула на місці ДТП. 
4 січня у лікарні померла 58-річна Ярослава Цупер — друга пасажирка, яка від удару вилетіла з автобусу. Жінка сиділа поруч з Ольгою, біля водія. Обидві пасажирки вилетіли крізь лобове скло. Сімох осіб тоді госпіталізували, в т.ч. і пані Ярославу.

Потрапив до лікарні тоді і Арсен Будій – водій легковика. Поліція отримала інформацію, що він залишає країну, коли чоловік був вже перед кордоном. Зв’язались з водієм автобуса, який його віз. Той відмовився Арсена перевозити. На кордоні розгорівся скандал. Мама йому допомагала утекти. Вони взяли таксі і на ньому переїхали через кордон. Офіційно поліція не змогла його зупинити, бо він не був ще тоді оголошений у розшук.

Справу призупинили, доки водія, який офіційно перебуває в міжнародному розшуку, не знайдуть.

 

Справу Олега Струня у суді закрили

Ухвалою Тернопільського міськрайсуду від 28 липня 2023 року Олега Струня, який напідпитку збив на смерть двох дівчат, звільнили від кримінальної відповідальності, а справу закрили у зв’язку із закінченням строків давності. З дня аварії, яка відібрала життя Світлани і Наталі, минуло понад 17, 5 років.

У 2021 р., коли після смертельної ДТП минуло понад 15 років, Олег Струнь здався поліції. Тоді родичі загиблих подружок були в шоці і, а в залі судового засідання не могли стримати емоцій.  Про ухвалу міськрайсуду і про те, що справу закрили, родичі у серпні 2023-го дізнались від журналістів.

Нагадаємо, 8 жовтня 2005 року у Петрикові, що в передмісті Тернополя, під колесами автомобіля загинули двоє дівчат. Легковий автомобіль збив на смерть 18-річну Світлану Козлюк і 16-річну Наталю Гнатієвич. Подружки загинули в центрі села, за кількасот метрів від будинків, де вони жили. Водій, тоді 26-річний податківець Олег Струнь, з місця пригоди утік. Він навіть не пригальмовував, коли збив дівчат – на місці навіть не було гальмівного шляху. Через кілька днів на узбіччі знайшли покинутий Opel. 

Машина врізалася в дівчат на величезній швидкості. Світлану після аварії у темряві навіть не відразу побачили: мабуть, її тіло кілька секунд знаходилося на капоті автомобіля і впало на землю метрів за тридцять від місця, де лежала її подруга. Найжахливішою ж деталлю трагедії став наслідок зіткнення з автомобілем Наталі Гнатієвич: її голова вдарилася об лобове скло з такою силою, що пробила його. Уламки перерізали шию, і голова опинилася в салоні машини... Тоді родина довго тягнула з похоронами дівчинки, сподіваючись, що голову відшукають. Проте так довелось і ховати. Лишень після похоронів голову знайшли і доховали у могилу до Наталі.
Поліцейські тоді встановили особу підозрюваного та оголосили його у розшук. Шукали чоловіка понад 15 років, доки він не з’явився в поліцію сам.

Тернополянину тоді інкримінували ч.3 ст.286 (порушення правил дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України. 29 червня 2021 року надійшла заява від чоловіка, який зізнався, що 15 років тому в селі Петриків скоїв смертельну аварію та втік. Підозрюваного затримали і помістили в ізолятор тимчасового тримання. Коли винуватцю ДТП обирали міру запобіжного заходу, родичі загиблих дівчат вперше за 16 років зустрілись із Олегом Струнем у суді. «Подивись в очі мені, матері, дитину якої ти вбив і вкрав тіло!» — тоді мати Наталі, якій в ДТП відтяло голову, не могла стриматись…

Детальніше читайте:

Ми заходили в зал суду в одні двері із вбивцею наших дітей. А тепер в нас просто опустились руки…

 

 

Під наркотою — у Катедру

У розгляді справи водійки, яка напередодні Великодня у 2022-му в’їхала у Катедру, за рік майже нічого не змінилось.

Попри обіцянки на різних рівнях швидко її розслідувати і покарати жінку, яку обвинуватили у пошкодженні церковного майна, керуючи авто у стані наркотичного сп’яніння, у суді, як майже й рік тому, справа на етапі допиту свідків. Журналісти доступу до судового процесу не мають — свідків допитують у «закритому режимі».

— Слідство було проведене оперативно і дуже швидко, — повідомив «20 хвилин» керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. — І ми сподівались, що так само швидко зможемо отримати вирок. Зараз справа на стадії допиту свідків, потім досліджуватимуть письмові докази, висновки експертів, документи, після цього допитають представника потерпілого – власне Катедри. І на завершальному етапі допитають обвинувачену.

У справі свідками виступають 11 осіб, вісім з них вже допитали, повідомив головний прокурор Тернопільщини. Як вдалось дізнатись «20 хвилин», свідками у справі є священнослужителі.

За керування авто у стані наркотичного сп'яніння, нагадаємо, водійку вже покарали штрафом, тепер у суді триває розгляд кримінального провадження за пошкодження церковного майна. 

23 квітня 2022 року близько 00 год 15 хв, нагадаємо, тернополянка, керуючи транспортним засобом чорного кольору Audi A3, пошкодила металеві двері та в’їхала у середину приміщення Архикатедри по вул. Сагайдачного, 14 у м. Тернопіль, чим спричинила пошкодження релігійної споруди. Водійка на автомобілі Audi протаранила двері собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та проїхала до плащаниці всередині церкви. Невдовзі жінці оголосили підозру за статтею 178 Кримінального кодексу України – за пошкодження релігійних споруд чи культових будинків.

Водійка, яка під дією наркотиків в’їхала напередодні Великодня у Катедру, зараз на волі, бо вийшла із СІЗО під заставу 49 тис. 620 грн. Ірина пройшла примусове лікування від наркотичної залежності. У неї вилучили посвідчення водія.

Детальніше читайте: Під наркотою в’їхала в Катедру: чому вже рік справа стоїть на місці і коли чекати на вирок суду?

 

 

Працівник військкомату напідпитку збив дитину і втік

До аварії, де постраждала 10-річна дитина, причетний працівник військкомату з Тернопільщини.

20 листопада у Чорткові, нагадаємо, працівник Гусятинського військкомату збив 10-річну дитину і з місця ДТП утік, повідомили у поліції. За цим фактом зареєстрували кримінальне провадження за ч.1 ст. 415 КК України. 

У даному випадку йдеться порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної чи транспортної машини, що спричинило потерпілому середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження або загибель потерпілого. І карається службовим обмеженням на строк до одного року або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або триманням у дисциплінарному батальйоні до одного року, або позбавленням волі на строк від одного до п’яти років.
Це фактично підтверджує інформацію наших джерел, які повідомили, що водій був за кермом мікроавтобуса Volkswagen, яке дуже подібне на службове, — на «чорних номерах». 

Ввечері у поліції повідомили, що встановили водія, який скоїв наїзд на дитину у Чорткові та покинув місце події. Як ми з'ясували, це — 50-річний житель однієї із громад Чортківського району.

— Водій був у стані алкогольного сп’яніння, пише пан Зюбаненко. Чоловіка освідували у медичному закладі, результат – 1,43 проміле алкоголю в крові, — написав очільник поліції Тернопільщини. 

Кримінальне провадження щодо ДТП за участю службового авто порушили невдовзі після аварії, дізнались журналісти у поліції. Справу передали до ДБР. 

Детальніше читайте:

Чи був працівник військкомату, який напідпитку збив дитину і втік, на службовому авто?

 

За ДТП напідпитку дали більше, ніж відсидів за вбивство

Аварія трапилась у травні 2022 року, автомобіль перекинувся в кювет, пасажир загинув на місці. У водія у крові виявили 2, 42 проміле алкоголю.

У 2011 році Андрія засудили за вбивство дружини до 8 років тюрми. Вийшов на волю, відсидівши п’ять.

Дев’ять років позбавлення волі і 10 — позбавлення прав, — Збаразький районний суд проголосив вирок водієві, який напідпитку скоїв смертельну ДТП.

Тіло загиблого пасажира деблокували з понівеченого авто рятувальники, а поліцейські і медики, які приїхали на місце ДТП, побачили ВАЗ-2109 на даху і чоловіка, який запевняв, що за кермом був товариш, який загинув.

За п’яну ДТП 52-річний Андрій отримав набагато суворіше покарання, аніж за умисне вбивство дружини ще у 2011-му.

Летально, нагадаємо, завершилась автопригода для 56-річного пасажира автомобіля ВАЗ-2109. Аварія сталась 22 травня 2022 року на Збаражчині. Потерпілий сів в салон до водія у стані алкогольного сп'яніння, який не впорався з керуванням та перекинувся у кювет. Нещастя трапилося між селами Новики та Іванчани Збаразької територіальної громади. Водія - жителя Львівської області, уродженця Збаражчини, 1970 року народження, тоді затримала поліція.

Як з’ясували «20 хвилин», водія звуть Андрій М., чоловік проживав в зятях на Львівщині, а народився в одному з сіл Збаразького району. Як розповіли односельці, він зловживав алкогольними напоями і часто в такому стані дебоширив. І його на батьківщині після тюрми бачили може раз-два, до рідних навідувався вкрай рідко. Хоча у рідному селі досі проживає його мама і двоє братів.

Справа пройшла апеляцію і 21 листопада 2023 року рішення набрало законної сили.

Детальніше читайте:

За ДТП напідпитку, в якій загинув товариш, дали більше, ніж відсидів за вбивство

 

Загинули військові, а в крові водія майже два проміле

Суд першої інстанції на 10 років відправив за ґрати водія Mazda, визнавши його винним у загибелі двох чоловіків, 42-річного та 24-річного. В цій ДТП серйозно постраждала ще й 18-річна дівчина. Строк покарання був максимальним, і, зізнаємось, такі вироки рідко зустрічаємо, готуючи матеріали до друку.

Водій автомобіля Mazda 626, нагадаємо, не впоравшись з керуванням, з’їхав у кювет, де автівка врізалась в дерево. На місці загинули 42-річний і 24-річний чоловіки, колеги-військові водія, — вони були пасажирами авто. Ще одна пасажирка, 18-річна дівчина, отримала травми. Аварія сталась близько опівночі – у ніч з 11 на 12 грудня 2022 року на автодорозі у Нараївській громаді. Тіла людей діставали рятувальники, розрізаючи залишки того, що залишилось від автомобіля.

— 1,92% проміле алкоголю в крові водія показав газоаналізатор «Драгер-6810», — повідомляли тоді у відділі комунікації Головного управління Нацполіції в області. —Як вдалось дізнатись «20 хвилин», обоє загиблих, як і водій, служили у військовій частині в Бережанах. Один з них був офіцером.

Водія звуть Павлом, йому 23 роки, він народився і проживав в с. Нараїв колишнього Бережанського району. Чоловік був призваний по мобілізації, але в зоні бойових дій не був, ніс службу в Бережанах. Проживав із мамою, має дружину.

В апеляційному суді задоволили цивільні позови потерпілих і з обвинуваченого стягнули завдану моральну шкоду у розмірі: 1 млн. грн – на користь матері загиблого Тараса Г., – Катерини Г., та 100 тис. грн – потерпілої Валентини П. і 1 338 грн за завдану їй майнову шкоду, повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Оскарження вироку у Верховному суді буде, запевнив «20 хвилин» адвокат засудженого Володимир Прийдун. І він, і його підзахисний вважають вирок занадто суворим.

У серпні Павло звертався до спеціалізованої прокуратури, аби прокуратура подала клопотання в суд, що він готовий стати на захист України і йти на фронт. У прокуратурі відмовились подавати до суду таке клопотання, каже адвокат.

Детальніше читайте:

Загинули військові, а в крові водія майже два проміле алкоголю

 

Читайте також:

Був п’яним і влетів в паркан, а казав, що за кермом був брат, який загинув

Водія скутера, який напідпитку скоїв ДТП і відбувся штрафом, відправив за грати апеляційний суд

П’яний водій, який збив жінку на переході у Чорткові, відбувся штрафом

Пенсіонер напідпитку збив велосипедистку, що стояла на узбіччі, і відбувся штрафом

Через 17 (!) років після ДТП, в якій загинула Наталя, водій хотів скасування «криміналу». А сам досі в розшуку

Чому закрили справу прокурора з Тернопільщини, який скоїв ДТП напідпитку

П’яна ДТП на Скалатщині, де покалічились двоє людей: водій відбувся штрафом

Пив і сів за кермо: засудили водія, який зіткнувся з ВАЗ. Загиблого пасажира вирізали з авто рятувальники

Зустріч однокласників закінчилась смертю двох людей: суд відправив за грати 20-річного Артема

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up