Водіння напідпитку: покарати не можна помилувати. Яка зараз відповідальність за "п'яну їзду"?

Водіння напідпитку: покарати не можна помилувати. Яка зараз відповідальність за "п'яну їзду"?
  • За керування напідпитку притягнути до відповідальності зараз якщо не неможливо, то надто проблематично. Тож водії-порушники часто уникають відповідальності через «правовий безлад».
  • На офіційному веб-сайті Верховної Ради досі передбачена кримінальна відповідальність для водіїв в стані сп’яніння, і зміни в кодекси не внесені.
  • Патрульні виносять протоколи за ст. 130 КУпАП, яка, нагадаємо, втратила свою чинність для водіїв автотранспорту. Тож яка доля тих адмінпротоколів?

У питанні відповідальності за керування напідпитку наразі діє правовий хаос, переконані тернопільські юристи. І кажуть – зараз  благодатний час, аби водіїв, які «попались» поліцейським напідпитку за кермом, – «відмазати» у суді.

175 ДТП трапилося на Тернопіллі у першому півріччі через нетверезих водіїв. Поліцейські Тернопільщини виявили 956 водіїв, які сіли за кермо напідпитку. А чи понесуть вони відповідальність – сумнівно.

  • Керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння є однією з основних причин дорожньо-транспортних пригод, у яких не лише завдаються збитки майну, а й гинуть люди, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. - За перше півріччя поліцейські Тернопільщини виявили 956 водіїв, які сіли за кермо напідпитку.

34 п’яних водіїв отримали протоколи за 16 днів липня. І?..

175 ДТП вчинили водії, які керували авто п’яними. У результаті цих автопригод троє людей загинули, тридцять двоє – зазнали травм. 

Відео дня

Цифри вражають. Особливо, коли врахувати, що за кожною з них – людські долі і горе. Але… Скоріш за все, такі водії можуть уникнути відповідальності. Все через «криміналізацію» статті за керування напідпитку від 1 липня, а через добу – її «декриміналізацію».

34 випадки керування транспортними засобами напідпитку чи під дією наркотичних речовин виявили патрульні Тернопільщини від 1 до 16 липня.

Патрульні, як запевнили нас в управлінні, й надалі складають протоколи за ст. 130 КУпАП. Таку ж інформацію ми знайшли на Фейсбук-сторінці Департаменту патрульної поліції України. 

  • Опубліковано Закон України № 720-IX Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" (Законопроєкт 3314), - йдеться на ФБ-сторінці.

Документ виключає підпункт 171 Закону № 2617-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень”, який вводив у КК ст. ст. 286-1 "Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

  • Отже, скасовується кримінальна відповідальність за вчинення відповідного діяння і залишається адміністративна (ст. 130 КУпАП), - йдеться на сторінці Департаменту патрульної поліції. - Це зумовлено тим, що процедура документування кримінального проступку є процедурно значно складнішою та потребує більше часу, у порівнянні з документуванням факту керування в нетверезому стані за процедурою адміністративного правопорушення.

Упіймали водія зі «смертельною дозою алкоголю»

За ст. 130 КУпАП, яка, нагадаємо, вже не чинна, збираються покарати водія, який побив всі рекорди за ступенем алкогольного сп’яніння за кермом. Драгер буквально «зашкалив», а, якщо звірити дози за шкалою сп’яніння, вони видають «смертельна доза алкоголю».

Нагадаємо, минулими вихідними патрульні помітили автомобіль Fiat Scudo, який зухвало порушував правила дорожнього руху.

  • Інспектори зупинили автівку та, під час спілкування з водієм, виявили в останнього явні ознаки алкогольного сп'яніння, - розповіла речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. - Запропонували чоловікові пройти огляд на стан сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу за допомогою алкотесту Драгер, на що останній погодився. Результат огляду виявився позитивним, прилад зафіксував максимальну шкалу перевищення вмісту алкоголю в крові водія, понад 5.00 проміле.

Чоловікові пояснили, що він порушив, але той не погодився. І намагався дати патрульним хабара - 500 гривень. На неодноразові попередження про кримінальну відповідальність за такі дії громадянин не реагував, що зафіксовано на нагрудну камеру, тож патрульні викликали на місце події слідчо-оперативну групу для реєстрації давання неправомірної вигоди працівникам поліції.

На сайті ВР досі тільки «кримінал»

Наразі, якщо вивчити всі закони, поправки до них і подивитись в кодекси, можна зробити висновок: не існує адміністративної відповідальності за п’яну їзду для водіїв транспорту, окрім суден. Натомість досі не скасована кримінальна відповідальність. Не можна вносити зміни до закону про внесенння змін, потрібно вносити зміни до Кодексів – кримінального та адміністративного, пояснив керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Самуляк та партнери» Михайло Самуляк.

Скрін з Кримінального кодексу України офіційного сайту Верховної ради

  • Зараз фактично діється таке, що можна видавати як посібник «Як уникнути відповідальності за керування авто в стані сп’яніння, або як запізнення з підписом закону Президентом Володимиром Зеленським спричинило правову невизначеність в Україні», - каже Михайло Самуляк. - На офіційному веб-сайті Верховної Ради досі передбачена кримінальна відповідальність для водіїв в стані сп’яніння. І зміни в кодекси не внесенні.

Скрін з КУпАП офіційного сайту Верховної ради

Нагадаємо, Законом України № 720-IX внесено зміни в закон № 2617-VIII - він передбачає скасування тих пунктів, які передбачали введення статті 286-1 ККУ і зміну редакції статті 130 КУпАП, пояснив Михайло Самуляк, посилаючись на нормативні документи.  Фактично, законодавець не вніс зміни до кодексів: ККУ і КУпАП, а вніс зміни до закону про внесення змін. Конституційний суд України неодноразово висловлював свою правову позицію, що так робити не можна. Окрім того, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 720-IX 2 липня 2020 року, опублікували його 3 липня 2020 року, а Закон України № 720-IX набрав чинності з 1 липня 2020 року. Таким чином, закон № 720-IX отримав зворотну силу і прямо порушив вимоги статті 94 Конституції України. Відповідно до статті 94 Конституції України, закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Пряма дорога до Конституційного суду

  • Вищенаведені обставини відкривають пряму дорогу до подання конституційних скарг громадянами України, які притягнуті до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані сп’яніння, - переконаний Михайло Самуляк.

Якщо ви зайдете на сайт Верховної ради України, побачите, що в Кримінальному кодексі досі є стаття 286-1 «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» (див тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text). А зі статті 130  КУпАП  виключено транспортні засоби, мова іде лише про судна (див тут:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text).

Таким чином, на офіційному веб-сайті Верховної Ради, досі передбачена кримінальна відповідальність для водіїв в стані сп’яніння.

  • Я, як адвокат, переконаний, що притягувати до відповідальності водіїв зараз можуть лише за статтею 286-1 ККУ, а не за статтею 130 КУпАП. Все це створює правову невизначеність для судів України, що дозволяє п’яним водіям уникати відповідальності, - каже Михайло Самуляк. - Оскільки дотепер поліція складає протоколи саме за статтею 130 КУпАП. Більше того, справи, які вже розглядаються судами за фактами керування автомобілями в стані сп’яніння до 1 липня 2020 року, закриваються на підставі п. 6 ст. 247 КУпАП,  у зв`язку із скасуванням акта, який встановлював адміністративну відповідальність.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень вже є цьому приклади – здебільшого у Києві. А от щодо Тернопільщини – за півтора місяці – від 1 червня до 16 липня, ми знайшли лише 5 справ. В одній суддя заявила про самовідвід. Інші скасовували через суд постанови, які на них склали поліцейські за керування напідпитку. Або суд ухвалював рішення про продовження терміну, який потрібен водієві на оскарження.

Хороший час, щоб когось «відмазати»

Юристи кажуть, що в питання відповідальності за керування напідпитку зараз діє правовий хаос. І благодатний час, аби водіїв, які «попались» поліцейським – «відмазати у суді». Адже правотворці мали вносити зміни в кодекси. А не в закон про внесення змін, виключивши ці зміни.

Як результат - зараз у нас правовий хаос, каже адвокат, який спеціалізується саме на ДТП-шних справах.

  • Ніхто не знає, як правильно поступити, - каже Михайло Самуляк. - Ті водії, на яких склали протоколи за ст. 130 КУпАП і які програють справи у судах першої інстанції, можуть звертатись в Конституційний суд, адже це порушуватиме їхні конституційні права. Це хороший час, щоб когось «відмазати».

Висновок: незрозуміло, як за керування в нетверезому стані мають відповідати водії. За 130 КУпАП їх притягнути не можуть, адже адмінвідповідальності немає. Виходить, – справу треба закривати.

  • Верховна рада України повинна внести зміни саме в кодекси – кримінальний та адміністративний, - переконаний Михайло Самуляк. – Президент має це підписати і опублікувати. І тільки потім ситуація вирівняється.

Ті водії, які попались напідпитку за кермом за останні 3 місяці і справи яких слухаються в судах – мають шанс уникнути відповідальності через «правовий колапс».

Хочуть на розгляд не 3 місяці, а рік. Які ще зміни пропонують?

Водночас, Верховна Рада 13 липня ухвалила в першому читанні законопроект 2695, який передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності для п’яних водіїв, збільшення низки штрафів, поява нових прав і обов’язків водіїв й поліції. Нові санкції за порушення правил дорожнього руху запрацюють після того, як законопроект стане законом та буде опублікований у «Віснику України».

Там, зокрема, за нетверезе кермування після ДТП передбачено штраф на 20 400 гривень або адмінарешт на 15 діб з позбавленням водійських прав на три роки та для інших осіб — накладення штрафу 20 400 гривень, адмінарешт на 15 діб чи без такого; оплатне вилучення транспорту чи без такого.

Важливо те, що покарання за статтею 130 може бути накладено протягом року. Нині діє норма, що суд має три місяці, щоб розглянути справу про п’яну їзду. Протягом судового розгляду водій може їздити на своєму транспорті, користуючись виданим тимчасовим дозволом.

Крім того, під нетверезих водіїв переписують 286 статтю Кримінального кодексу. Законодавці пропонують встановити нові покарання:

  • за аварію, в якій потерпілому спричинило тілесні ушкодження середньої тяжкості, винуватця можуть ув'язнити на строк до 3 років з позбавленням водійських прав на 3-5 років;
  • якщо ж в результаті аварії потерпілі отримали тяжкі тілесні ушкодження або загинули, то строк обмеження волі складатиме від 3 до 8 років з позбавленням прав кермування на строк від 5 до 8 років;
  • - якщо через дії нетверезого водія загинули кілька людей, то це каратиметься тюрмою на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на 6-8 років.

Щодо відбування покарання, то п’яну їзду хочуть прирівняти за тяжкістю до корупційних злочинів. Так, зокрема, не стане пом'якшувальним фактором в суді те, що водій щиро покаявся у вчиненому, примирився зі стороною потерпілих. Підсудного у нетверезому кермуванні не можна буде взяти на поруки. Таку людину не звільнять від кримінальної відповідальності, якщо «вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною».

Законопроектом пропонується, що людину, яку вже визнали винуватою у нетверезому кермуванні в суді, не можна звільняти від відбування покарання за іншим вироком суду. Не дозволять звільняти від покарання з випробувальним терміном та навіть після відбуття половини строку, призначеного судом. А також в Кримінальний кодекс пропонують прописати, що засуджені за п’яну їзду не мають права на пом’якшення невідбутої частини покарання та на повну амністію. Але після відбування строку судимість можуть скасувати через помилування президента України.

… і три ганебні дірки законодавства

Зі 119 тисяч оформлених патрульними у 2019 році адмінпротоколів за ст.130 КуПАП – алко- і наркосп`яніння за кермом:

- 1457 осіб уникли відповідальності за нетверезе кермування через передання судами справи на розгляд трудових колективів та громадських організацій;

- 633 справи були закриті судами у зв’язку із так званою «малозначністю»;

- 13 662 справи були закриті судами через закінчення строку розгляду адмінправопорушення, тому що зараз діє строк розгляду - 3 місяці.

Про це повідомив директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко.

- Законопроект 2695 прийнятий ВР у першому читанні з ініціативи МВС України, - повідомив Артем Шевченко. - У разі збереження цих норм під час другого читання, закриє ці три ганебні дірки законодавства.

А ще за п`яні ДТП із двома і більше загиблими встановлюватиме для винуватця покарання не 5-10, а 7-12 років позбавлення волі.

Довідка

У 2019 р на дорогах Тернопільщини трапилося 1067 дорожньо-транспортних пригод. З них 218 – з потерпілими, в яких 27 людей загинули та 273 отримали травми.

Приклади з реєстру судових рішень:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/90225407;
http://reyestr.court.gov.ua/Review/90199892;
http://reyestr.court.gov.ua/Review/90181722

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Никанор Иванович

    Ну а *уле? а вдруг криминал припаяют когда то? ну ребята, будьте честны перед собой - кто за рулём хоть раз подбухивал, хотели бы криминал иметь в истории своей? наверное нет.... Вот и пацан, он ведь не лох, думает - пока есть такая возможность в моих руках, дай-ка я отменю этот дурацкий закон - бережёного Бог бережёт, а то вдруг когда-то против меня сыграет, или судью с прокурором, "нужных" под криминал придётся отправить, а это не по-пацански.... да и мой электорат не в восторге перед осенними выборами от закручивания гаек будет))) А так: казино - вперёд, бухой - админка, кража до 100 тыщ - проступок без тюрьмы!!! Гуляй маргинальщина!!! Верной дорогой идём!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up