«Я йому простила, але Бог йому не простить», — мама Юрчика, якого збив п’яний водій у Прошовій

«Я йому простила, але Бог йому не простить», — мама Юрчика, якого збив п’яний водій у Прошовій
  • Апеляційний суд відхилив скаргу на надто суворий вирок і залишив вирок суду першої інстанції без змін.
  • Чи подаватиме касацію засуджений водій, який напідпитку збив хлопчика і намагався втекти з місця ДТП?

Понад рік малий Юрко Чорний не ходив до школи, все життя хлопчика замкнулось на лікарнях,  обстеженнях та реабілітації. Попереду ще одна операція – даватимуть раду пухлині в голові. Після консультації у тернопільській дитячій обласній лікарні і волинській клініці Юрка направили в столичний Охматдит. Чи оперуватимуть знову малого, чи лікарі спробують дати раду пухлині в голові, яка стрімко росте — покаже час і результат від чергового призначеного лікування. А життя мами у багатодітній родині Наталії Чорної, де травмований п’яним водієм є наймолодшою дитиною, звелось до догляду за малим та одвічною проблемою – де взяти кошти на чергову операцію та курс лікування. Адже водій, який покалічив дитину, донині ані копійки не заплатив.

Водія 10 серпня покарав міськрайсуд – чоловік надовго відправиться за грати. Вирок здивував багатьох своєю суворістю, проте адвокат ще тоді заявив, що подаватиме апеляцію.

Відео дня

Нагадаємо, аварія трапилась ввечері 8 липня 2020 р. у с. Прошова Тернопільського району.

Алкоголю у крові водія було вдесятеро більше за норму

П'яний водій на шаленій швидкості збив хлопчика. Потерпілий стояв на узбіччі з велосипедом, коли його збив водій автомобіля Volkswagen. На момент автопригоди водій перебував у стані сильного алкогольного сп'яніння. Алкотестер показав 2,26 проміле алкоголю. Дитину у важкому стані одразу доправили до реанімації обласної дитячої лікарні.

37-річний Володимир утікав, коли зрозумів, що накоїв. Його впіймали місцеві і били. Поліція ледь відбила винуватця ДТП від розлюченого натовпу. Порушник — житель села Смолянка Тернопільського району, 1982 року народження. Він втратив контроль над керуванням автомобілем, виїхав на узбіччя та збив дитину. Поруч з хлопчиком стояла його старша сестра, але дівчинка встигла відскочити і уникнути удару.

Очевидці розповідали, що автівка їхала на шаленій швидкості, бо після удару відірвалося колесо велосипеда, а сам двоколісник відкинуло на 15 метрів. Водій з місця аварії спробував тікати, але проїхавши триста метрів, злетів в кювет. Залишити автівку порушнику завадили люди. На момент ДТП в салоні авто перебував і знайомий водія. Але він був настільки п'яний, що впродовж двох годин не міг ні говорити, ні вийти з іномарки.

27 жовтня в апеляційному суді розглянули скаргу і самого Володимира, і його адвоката. Вони вважали вирок суду першої інстанції надто суворим. Мама покаліченого хлопчика Наталія Чорна – іншої думки. Бо понад рік її Юрко лікувався і бачив своїх однокласників  та товаришів, коли ті приходили його провідувати. Операції, лікарняні палати та довгі місяці реабілітації – все, чим жив малий після ДТП. Коли біль було терпіти несила, Юрчик із недитячою серйозністю обіцяв, коли одужає, хоче знайти і покарати свого кривдника.

Доки був в СІЗО, народилась дитина

Весь цей час водій, який його збив, — Володимир — перебував під вартою. Тим часом у нього народилась донька. Однак суд це не врахував, як пом’якшувальну обставину, бо юридично дитині він ніхто. А щоб все оформити, на це підуть місяці, тим паче за гратами...

Адвокат обвинуваченого наполягав в апеляції, що його підзахисний відшкодовував би збитки потерпілим, якби був на свободі. Зрештою, він працював би і взяв би кредит. Бо наразі у нього є двоє літніх батьків та брат, в якого самого троє дітей. Тому ані Володимир, ані його родина оплачувати лікування покаліченого хлопчика не в силі.

Володимир й сам в останньому слові просив суд пом’якшити вирок. Казав, що не бачив своєї дитини, відколи вона народилась. Юридично оформити своє батьківство теж не може, бо перебуває в СІЗО.

Остаточне покарання судом першої інстанції визначено у виді 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком три роки. Також  задоволено цивільний позов потерпілого та стягнуто з обвинуваченого майже сімсот тисяч гривень моральної шкоди. Апеляційний суд 27 жовтня відхилив скаргу обвинуваченого та залишив вирок першої інстанції без змін.

Чи буде справа у Верховному суді?

Адвокат водія-винуватця Володимира Тарас Боднарчук повідомив «20 хвилин», що це рішення потрібно однозначно оскаржувати в касаційній інстанції. Звичайно, після того, як порадиться зі своїм підзахисним. Проте рекомендуватиме йому подавати скаргу до Верховного суду України. Адже, на його думку, і вирок суду першої інстанцій, а тепер й апеляційної, є надто суворими.

  • Суд першої інстанції врахував, що мій підзахисний вину визнав частково, а він її визнав повністю, — заявив в апеляції Тарас Боднарчук. — Окрім того, суд неналежним чином врахував особу обвинуваченого, зокрема, те, що він не був судимим та позитивно характеризується за місцем проживання.

І адвокат, і його підзахисний також просили зменшити суму цивільного позову.

–  Якщо підходити до цієї проблеми, суто матеріальної, навіть потерпілим було би вигідніше, якби мій клієнт отримав «умовно» – він тоді працював би і відшкодовував би збитки, – каже Тарас Боднарчук. – Перебуваючи в місцях позбавлення волі, він отримуватиме копійки. Доки буде там (за гратами – прим. авт.), від цього страждатимуть і він сам, і його родичі, і потерпіла сторона. Я просив покарання 5 років, встановивши іспитовий термін. Якщо порушить – тоді відправлять до місць позбавлення волі. Суд вирішив по іншому.

У лікарнях вже як рідні

Пані Наталія, мати Юрчика, задоволена рішенням апеляційного суду. Якби по людськи підійшов і допоміг лікувати малого, тоді й мова була би іншою.

  • Я йому простила, по-людськи, бо ожу до церкви і знаю, що треба прощати, але Бог йому не простить, — каже пані Наталія після того, як вийшла із зали судового засідання. — А мені треба дитину лікувати. І знову збиратимемо гроші на операцію. Де – поки не знаю. Я уклінно дякую усім, хто до цього нам допомагав. І молився, аби Юрко одужав.

Вирок першої інстанції у цій резонансній справі мав бути ще у квітні 2021-го. Проте засідання у міськрайонному суді не раз переносили — зазвичай через хворобу адвоката обвинуваченого в ДТП Володимира Суховера. Адвокат невдовзі пішов у засвіти, і обвинувачений змінив захисника на Тараса Боднарчука.

Травмована дитина за майже рік, нагадаємо, перенесла кілька операцій та місяці реабілітацій. Востаннє малого оперували у березні 2021-го. До операційної Юрчика проводжали всім відділом.

— На операцію проводжали всім відділом, ми там вже як рідні, — гірко жартує Наталія Чорна, згадуючи довгі місяці лікарень. — У березні Юрчику витягали пластини. Влітку повторні МРТ голови, бо є проблеми. Але Юрчик почав ходити — і це щастя.

 Про ДТП і все, що з ним сталось того вечора, Юрчик не пам’ятав нічогісінько. Коли в лікарні прийшов до тями після першої операції, дивувався, чого він тут. І дуже плакав та просився додому.

Читайте також:

Юрчик з багатодітної сім'ї: п'яний водій на швидкості збив 8-річного хлопчика та намагався втекти (ВІДЕО)

Юрчику, якого збив п’яний водій, робитимуть ще кілька операцій. Стан стабільно важкий 8-річний

Юрчик, якого збив п’яний водій, знову провів на операційному столі 4 години. Як почувається?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up