Як оскаржити «листи щастя» і чи варто це робити, - пояснив юрист

Як оскаржити «листи щастя» і чи варто це робити, - пояснив юрист
  • За оскарження постанов в суді потрібно сплатити судовий збір у розмірі 420 грн. 40 коп. Враховуючи те, що у випадку сплати штрафу протягом 10 днів надається знижка у розмірі 50%, виникає питання з економічною доцільністю оскарження постанов.
  • Однак, якщо все таки вдасться виграти справу у поліцейських в суді, то надалі можна буде звернутися із цивільним позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди до поліції.

Від 1 червня 2020 року порушення правил дорожнього руху фіксується серед іншого і за допомогою спеціальної автоматизованої системи виявлення порушень правил дорожнього руху - шляхом фотозйомки або відеозапису. А порушнику пришлють «лист щастя».

Детальніше читайте Стартував автоматичний контроль швидкості для водіїв: коли камери будуть в Тернополі і як штрафуватимуть
Наразі фіксуватиметься перевищення швидкості, але згодом перелік має бути розширений:

  • проїзду на заборонений сигнал світлофора;
  • порушення правил зупинки та стоянки;
  • порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів;
  • порушення встановленої для транспортних засобів заборони виїзду на смугу зустрічного руху;
  • порушення правил руху через залізничний переїзд;
  • порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками.

З якою швидкістю можна їздити у Тернополі

Відповідно до вимог Правил дорожнього руху, нагадаємо, у населених пунктах дозволена швидкість руху не більше 50 км/год. На автомобільних дорогах за межами населених пунктів дозволена швидкість руху транспортних засобів – не більше 90 км/год, на автомобільних дорогах з розділювальною смугою – не більше 110 км/год, на автомагістралях – не більше 130 км/год. В Тернополі рух транспортних засобів дозволяється із швидкістю не більше 50 км/год. Порушенням швидкісного режиму буде рахуватись: 50+20+3 км/год = 73 км/год (де 3 км/год – це спеціально закладена похибка в роботі приладу).

Відео дня
  • Важливою передумовою правомірності виписаного штрафу за перевищення швидкості є те, що учасники дорожнього руху мають бути проінформованими про фотозйомку або відеозапис на дорогах стаціонарними технічними засобами шляхом установки відповідних дорожніх знаків - не пізніше початку роботи таких засобів, - пояснив керуючий партнер ТОВ «Юридична фірма «Самуляк та партнери» Михайло Самуляк. - Також шляхом розміщення відповідних даних на офіційних інтернет-ресурсах МВС та Національної поліції.

Що робити, якщо за кермом була інша особа, а штраф прийшов вам

Якщо транспортний засіб було передано в управління третій особі, то при отриманні постанови про порушення ПДР власник транспортного засобу повинен звернутися до органу поліції, який виписав цю постанову, із заявою та документами, що підтверджують, що транспортним засобом в той момент керував не він, пояснив адвокат.

  • Це також може бути однією з підстав для оскарження постанови про адміністративне правопорушення, - каже Михайло Самуляк. - Цікаво, що один з водіїв подав скаргу до Конституційного суду України щодо того, що вищенаведені вимоги закону не відповідають Конституції України. Скаржник вважає, що норми Кодексу України про адміністративне правопорушення, щодо роботи спеціальної автоматизованої системи виявлення порушень правил дорожнього руху шляхом фотозйомки або відеозапису, не відповідають ч. 2 ст. 61 і ч. 3 ст. 62 Конституції України, адже по ній можна притягнути до адміністративної відповідальності громадян, які закон не порушували.

Чи варто оскаржувати постанову у суді: за і проти

Щодо оскарження постанов про адміністративне правопорушення в суді, то від 28 квітня 2020 р. за таке оскарження потрібно сплатити судовий збір у розмірі 420 грн. 40 коп. Рахують 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Відповідна правова позиція викладена у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 18.03.2020 року у справі  № 543/775/17. Судовий збір надалі буде покладено на сторону, що програла у суді.

  • Враховуючи те, що у випадку сплати штрафу протягом 10 днів з моменту отримання постанови про адміністративне правопорушення надається знижка у розмірі 50%, виникає питання з економічною доцільністю оскарження постанов про адміністративне правопорушення, - каже Михайло Самуляк. - Однак, слід звернути увагу, що якщо все таки вдасться виграти справу у поліцейських в суді, то надалі можна буде звернутися із цивільним позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди до поліції. Відповідна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду від 27.03.2019 справа № 397/1745/14-ц.

В Україні діє Закон «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» (далі - Закон).

  • За правилами пункту 2 частини першої статті 1 Закону, відповідно до положень цього Закону підлягає відшкодуванню шкода, завдана громадянинові внаслідок незаконного накладення штрафу, - пояснив адвокат. - За приписами пункту 4 частини першої статті 2 Закону, право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, виникає у випадках закриття справи про адміністративне правопорушення.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Илья Прудко

    А почему утырки не получают штрафы за езду с мигалками без разрешения ????? Хоть один с этих организмов получил .... ??? Так что засуньте свои штрафы себе в мусорской зад !!!!
  • Святослав Сабин

    Где взяли этого юриста? Верховная палата постановила... Верховная палата уже сборами занимается? В Украине нет такого понятия как прецедент... Законы в нашей удивительной стране написаны так, что трактовать их можно в нескольких вариантах. Нарушать опасно, ПДР не зря созданы. Но как же горит жопа, когда нищие менты пытаются разводить нищее население на штрафы, только чтобы набить себе постанов и выполнить план. План по постановам, Карл! "Победителям по жизни" срать на те штрафы и на ментов и на начальство ментов, всех можно купить, а простому работяге тот же штраф 200 грн бьёт по карману. Работяга и документы в руки менту даст, и опровергать развод не будет, ещё и оспаривать забьёт- дешевле штраф оплатить, гемора меньше.
  • Александр Павленко

    На евро бляхах как летали , так и летают , как бухие ездили так и ездят. Ему те камеры до одного места, а штрафы темболее , вот а чесным налогоплатильщикам , плати .
  • Анатолий Розуменко

    Водіі!Будьте мужиками а не тряпками!Нарушив!Мовчки віддай штраф,а потім рішай нарушати чи ні!

    Yurii Semenyshyn reply Анатолий Розуменко

    Анатолий Розуменко 100% нарушив будь добрим відповідай за свої вчинки....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up