Партнер рубрики Події

Вартість проїзду до дач у 33-й маршрутці зросла до 10 грн — і без пільговиків. Пенсіонери у відчаї

Вартість проїзду до дач у 33-й маршрутці зросла до 10 грн — і  без пільговиків.  Пенсіонери у відчаї
  • У міськраді запевнили: все на підставі договірних відносин між перевізником та головами дачних кооперативів.
  • Дороги там немає, пасажири лише сидячі і їдуть в один бік, нарікає перевізник. І додав: тариф у 10 гривень без пільговиків запропонували самі дачники.
  • У кооперативі запевняють: через нерентабельність перевізник взагалі погрожував розірвати договір. Пропонували вартість квитка збільшити до 14 грн. Шукали компроміс і питання виносили на збори – люди погодились їздити за десятку.

Вартість проїзду до дач у 33-й маршрутці від 24 травня зросла до 10 грн. Пільгового проїзду не буде — соціальна картка тернополянина не діє.

Такий неприємний сюрприз найбільше обурив пенсіонерів. А саме вони складають левову частку тих, хто користується послугами перевезення у 33 маршрутці. Літні люди нарікають, що якщо до дачі їде подружжя, в обидва боки заплатити 40 грн бодай 10 разів на місяць – це суттєво вдарить по кишені. А при мізерній пенсії люди просто не будуть в змозі оплатити поїздку на дачу.

І нехай відстань не надто велика, близько 4 км пішки літнім людям теж не під силу.

Відео дня

Що говорять у міськраді? Чому перевізник погрожував розірвати договір і не погоджувався їздити за менше як 14 грн за один квиток? Що каже керівництво дачного кооперативу і хто запропонував брати десятку за проїзд в один кінець, з’ясовували журналісти «20 хвилин».

  • У всьому світі до літних громадян відносяться лояльніше, ніж в Тернополі, — такий висновок після почутої новини зробив Анатолій Осіпов, вчитель на пенсії, написавши на власній сторінці у Фейсбук. — Дістатись до дачних кооперативів не всі мешканці Тернополя мають однакові умови. Бо наш автобус 33 маршруту найнестандартніший.

За 4 км платитимемо 10 грн

Перевізники погрожували розірвати договір, бо їм не вигідно возити літних осіб за 7 грн. І тепер за 4 км проїзду платитимемо по 10 грн, нарікає пенсіонер.

  • Тепер рахуємо: кожна літня людина, щоб поїхати на дачу і назад, має сплатити 20 грн, що у порівнянні з минулим роком вдвадцятеро більше, — каже пан Анатолій, який раніше їздив до дач безкоштовно. — Таке враження, що міська рада Тернополя робить все, щоби пенсіонери рахували за щастя те, що їм пропонують.

Усі дачні перевезення здійснюються на підставі договірних відносин між перевізником та головами дачних кооперативів, в результаті чого сторони укладають відповідні договори, зазначає речниця міськради Мар’яна Зварич.

  • Саме в договорах прописуються всі умови перевезень, вартість, кількість перевезень пільговиків тощо, — пояснила Мар’яна Зварич. — З іншими питаннями щодо перевезення до дач рекомендуємо звертатися до голів дачних кооперативів. До відома, умови пільгових перевезень за «Карткою тернополянина» діють виключно в межах міста, і не можуть діяти до дачних кооперативів.

Чому перевізник погрожував розірвати договір?

У перевізника своя правда. Керівник ТОВ «Назар-транс» Іван Миськів, а саме він здійснював перевезення за 33-м маршрутом, нарікає: дорога туди не те що погана — її там взагалі немає. Зараз дозволено перевозити лише «сидячих» пасажирів. От і виходить — до дач їдуть хоча б сидячі, назад — пуста маршрутка. Працювати в таких умовах не те, що нерентабельно, а й неможливо взагалі.

  • Дороги немає, в одну сторону люди їдуть, в іншу — ні. Так званих заробітків ледь вистачає на паливо, — каже Іван Миськів. — А ремонт самих автобусів? А запчастини? Вони ламаються частіше через відсутність дороги. А зарплата водієві? Ми написали листа дачним кооперативам, повідомили, що розриватимемо договір на перевезення. Вони відреагували і самі запропонували збільшити вартість проїзду до 10 грн. Працюємо.

Не відремонтують найближчим часом дорогу, а її нема за що поки ремонтувати, перевізник відмовлявся за діючих умов возити пасажирів. Врешті зійшлись на ціні квитка у 10 гривень. Причому пільговий проїзд тут не діятиме. Так буде від 24 травня і до 15 жовтня.

У перший рейс від «Збруча» 33 маршрутка вирушає о 7 ранку. Останніх пасажирів з дач забирають о 19.30 (повний графік роботи маршруту див у довідці наприкінці тексту – прим. авт.).

Самі запропонували по 10 грн

Ольга Соколишин, голова дачного кооперативу «Ветеран», почувши про претензії людей, дивується: якщо би зовсім перестали їздити маршрутки – пенсіонерів таке влаштувало б?

— Перевізники взагалі відмовились здійснювати рейси на дачі через нерентабельність — і це справді так, — каже Ольга Соколишин. — Дійсно, дорожнє покриття погане, пасажирів їде мало. Вони поставили умову: або возитимуть людей по 14 грн, або розривають договір.

Минулої суботи, 15 травня, у «Ветерані» провели загальні збори. Це питання було в переліку. Більшість виступили проти ціни квитка у 14 грн, але погодились, аби людей возили за 10.

  • Люди за це проголосували і це є зафіксовано в протоколі зборів, — каже Ольга Соколишин і на підтвердження своїх слів надала редакції витяг з протоколу зборів. — Таким же було рішення зборів у кооперативах товариств «Лаванда» і «Нектар». Всі погодились – хоч за 10 грн, але щоб їздив.

Врешті шукали компромісу із перевізником і зійшлись на ціні квитка в один бік у 10 грн. А як проведуть ремонт дороги і зміниться ситуація з обмеженням через коронавірус щодо кількості перевезених пасажирів — тоді вже звертатимуться до перевізника, аби зменшував ціну.

Поки що вартість проїзду у 33-й маршрутці в один бік обійдеться у 10 гривень.

Довідка

Графік руху маршрутного автобуса №33*:

Від Збруча: 7:00, 8:00, 9:00, 10:00, 14:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00.

Від дач в напрямку «Збруча»: 7:30, 8:30, 9:30, 10:30, 14:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30.

* Від 24 травня до 15 жовтня 2021 р.

Читайте також У Тернополі знімають часове обмеження на проїзд пенсіонерів за віком
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Люба Ладика

    Пані Ірина Белякова не повністю розібралась у проблемі. 33 маршрутка їздить уже багато років з оплатою проїзду готівкою без будь-яких пільг. Ціну проїзду завжди встановлювала міська рада. А цього року перевізник вирішив, що йому замало 7 гривень за проїзд, хоча він добре знає, хто їздить цією маршруткою - одні пенсіонери, в котрих пенсії в основному невеликі. Але в зв'язку з карантином через ковід стало їздити менше людей, багато людей взагалі не могли добиратись до "Збруча" зранку через обмеження пільгового проїзду до 10-ї години і ввечорі після 16-ї. Але чому в усьому цьому винні пенсіонери, котрі через малі пенсії мусять самі забезпечувати себе, та ще й своїх дітей, овочами, ягодами і фруктами з дачі. Ще одна неточність у цій статті в тому, що зборів в садовому товаристві "Ветеран" ще не було і ніхто в цьому кооперативі на вартість проїзду в 10 гривень не погоджувався. Збори були в кооперативі "Вітамін", і на цих зборах не було 156 людей, як вказано у протоколі. Тим більше, що з цього кооперативу автобусом їздить від сили чоловік 20. Чому тоді один кооператив вирішив це питання за всі решту садові кооперативи, яких є 6 чи 7 у напрямку маршруту 33 автобуса. Тепер про дорогу. Так вона погана, в ямах. Але щороку ми здаємо гроші на ямковий ремонт цієї дороги. Хоча в минулому році через карантин дорогу не ремонтували, тому вона в поганому стані. Але всі голови кооперативів мали виділити гроші на ремонт, очевидно ще не у всіх кооперативах були збори, тому це питання підвисло. Добре було б , щоб Тернопільська міська рада теж виділила якусь частину коштів,щоб зробити нормальну дорогу за 30 років існування садових товариств у цьому керунку, адже їздять туди тернополяни, які платять чи раніше платили податки до місцевого бюджету. Тому прохання до міського голови Сергія Надала розібратись у питанні тарифу на проїзд і ремонту дороги.
  • Evheniya Baboshko

    Я якось ніяк не зрозумію, чому люди стараються завжди свої проблеми звалити на когось, всі вам винні... А подивитися на ті дачі... Там вбудовані цілі палаци, на те були гроші, а за проїзд заплатити нема, і машини в кожного в тих сім'ях є, але... Все їм дає задаром...

    Люба Ладика reply Evheniya Baboshko

    Evheniya Baboshko Ті, хто має на дачі палаци, має і машини, вони автобусом не їздять.
  • Orusia Derevlyak

    А чому в поїздах безплатний проїзд там тоже катаються пенсіонери .
  • Руслан Чорний

    Дуже дивно,що у Львові вже підняли проїзд у всьому міському транспорті(травень)10 грн!Все норм,не верещать!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up