З 1 вересня тернопільським школярам обіцяють додаткові автобуси. Та чи будуть вони, чому це секретно?

З 1 вересня тернопільським школярам обіцяють додаткові автобуси. Та чи будуть вони, чому це секретно?
  • Можливість введення "Шкільних маршруток" з 1 вересня в Тернополі розглядали на засіданні сесії міської ради. Адже учням до закладів потрібно добиратись швидко та безпечно.
  • До нового навчального року менше тижня, а як саме будуть довозити дітей, які живуть далеко від шкіл, та й чи будуть взагалі - поки невідомо. 
  • Що думають батьки про спецрейси, коли будуть відомі маршрути і чому інформація "під секретом", дізнавались журналісти "20 хвилин".

Депутати запропонували ввести "шкільні маршрути" до Центру із інших районів міста, які допоможуть дітям дістатись на уроки вчасно та безпечно.

"Наразі інформації немає?"

Ще після засідання сесії начальник управління освіти  повідомила, що в обов'язки управління входить лише зібрати інформацію про кількість учнів, які потребують доїзду. 

-  Наразі нам дали доручення надати міськраді кількість дітей, які доїжджають до шкіл, - каже начальник управління освіти Ольга Похиляк. -  Це потрібно, зважаючи на те, що ми в помаранчевій зоні, і маємо зробити безпечною дорогу дітей до школи. Але наразі не знаю, чи це будуть автобуси якісь додаткові, чи зняті з певних маршрутів, мені це невідомо. 

Відео дня

25 серпня пані Похиляк лише додала, що списки учнів передали для подальшого опрацювання. На інші питання зможуть відповісти в управлінні транспорту. 

Журналістка "20 хвилин" телефонувала до керівника управління транспорту Олега Вітрука 21 серпня. Він сказав, що на той час звернення депутатів лише почали опрацьовувати. Сьогодні ж, 25 серпня, на дзвінки журналістки він не відповідає. 

Чому це так секретно?

До початку навчального року - тиждень, а батьки досі спантеличені питанням, чи зможуть їх діти безпечно дістатись у школи. 

Не знайшли відповіді ми і в пресслужбі Тернопільської міської ради. 

Список питань, які адресували туди 25 серпня:

- Скільком учням треба доїзд до шкіл міста? Які це автобуси будуть( нові чи зняті з рейсів зараз)?, Чи буде проїзд у автобусах платним? Чи відвозитимуть дітей після уроків додому? Якими маршрутами будуть курсувати автобуси? Чи впускатимуть батьків у ті маршрути, чи буде дозволено вчителям проїзд?

От таку відповідь отримали: 

"Управління транспортних мереж опрацьовує дані питання. Умови перевезення і деталі будуть повідомлені згодом. До кінця тижня плануємо оприлюднити". 

Ми намагались зв'язатись із КП "Тернопільелектротранс". Проте керівник підприємства Андрій Мастюх - у відпустці. У пресслужбі КП кажуть, що усі питання - до управління транспорту. Там розробляють проєкти руху. 

Тож  нам не вдалось з'ясувати і відповідь на питання: "Чи врахують при розробці маршрутів думку батьків?".

Скільки дітей потребують доїзду

Чи у багатьох дітей є потреба доїзду, ми запитали і в директорів тернопільських шкіл, які розташовані в центрі міста. 

- Ці додаткові рейси необхідні як дітям, так і вчителям. Сьогодні я від 20 до 35 хвилин простояв на зупинці і поїхав на роботу на таксі, - коментує директор школи №13 Руслан Вавричук. - Це реально проблема. Тому що в автобуси можна заходити у кількості 10 людей, і на проміжних зупинках люди просто не можуть зайти. А тепер уявіть, що ще треба додати дітей. У нашу школу доїжджають діти з Білої, Березовиці, з вулиці Сахарова, Карпенка, Лепкого. У закладіі зараз загалом 274 дітей, які потербують доїзду. 

У школу №6 діти їдуть чи не з усього міста і з кількох сіл громади. 

- До нас діти доїжджають з усього Тернополя, з центрів громади, - каже директор школи Олександр Остапчук.  - Потреба в додаткових маршрутах є, враховуючи ситуацію, яку ми бачимо зараз. Але як воно буде - вирішувати владі. 

Директор школи №10 Андрій Газилишин був ініціатором пропозиції з наданням транспорту і для вчителів. 

- Із денної школи доїжджають близько 60-70 дітей, - говорить Андрій Газилишин. - Додатковий транспорт потрібен, і ми подали інформацію в управління про те, з яких районів усі мають доїхати. Думаю, це можна пропрацювати і налагодити. Я вважаю, що варто виділили окремий транспорт - наприклад два тролейбуси, які їдуть по своєму маршруті. По ходу забирають дітей. Єдиною проблемою тут може бути час початку уроків. Також важливо продумати питання довозу вчителів і питання супроводу дітей батьками. 

Що думають батьки?

Після публікації матеріалу  на нашому сайті під назвою: "Шкільні маршрути в Тернополі: з 1 вересня дітей у Центр возитимуть спеціальні автобуси" батьки цікавляться якими маршрутами курсуватимуть автобуси та із яких шкіл учні зможуть ними користуватить. Загалом у соцмережах публікація отримала сотні коментарів. 

- Якщо це правда, то це єдине правильне рішення за весь карантин. Правда як це організувати в реалії? Початок занять в різний час робота в дві зміни? - запитує Тетяна Ковальчук.

Але є і тернополяни, які вважають таке рішення безпідставним. 

- У центральні школи дітей зазвичай возять батьки на власних авто)) Цей автобус курсуватиме напівпустий. Більше автобусів потрібно на звичайні маршрути, адже займати можна лише сидячі місця, і люди не можуть добратися на роботу вчасно, - пише Оксана Теслюк. 

Як вважаєте, чи допоможуть такі рейси покращити ситуацію із наповленням маршруток, адже зараз через карантин дозволено проїзд у кількості людей, яка відповідає кількості сидячих місць? Чи потрібно для дітей створювати спеціальні рейси? Відповідь пишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван

    не буде цього дійства у нас в Тернополі... бо кошти, які виділять підуть на рахунок, з них 40% треба повернути готівкою, як хабарь... а як їх відбити, якщо маршрути обмежені через епідемію... не вигідна схема освоюння коштів!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up