Будь видимим для водія: у Тернополі роздають світловідбиваючі елементи для дітей. Як отримати?

Будь видимим для водія: у Тернополі роздають світловідбиваючі елементи для дітей. Як отримати?
  • Побач мене! Під таким гаслом громадські активісти Тернополя запустили нову ініціативу. Головна мета – зберегти життя юним пішоходам, які у темний час доби повертаються додому. 
  • Кожен школяр може отримати світловідбиваючі елементи безкоштовно і стати видимим на великій відстані для водіїв. 
  • Про реалізацію ініціативи та як отримати світловідбиваючі елементи – далі у матеріалі.

Пішоходи – як темна пляма

Водії неодноразово наголошують, пішоходи – чорна пляма, яку без нормального освітлення та будь-яких світловідбиваючих елементів побачити дуже важко. 

Як виглядають вулиці Тернополя з частковим відновленням світла

Ліхтарі працюють в аварійному режимі – підсвічуються через один або два. Більш-менш підсвітили і пішохідні переходи, але не всі. У такому режимі вуличне освітлення працює до 21:00. А далі знову темрява. 

Побач мене у темряві 

Журналісти «20 хвилин» запропонували закупити жилети зі світловідбиваючими елементами і залишати їх по обидві сторони нерегульованих пішохідних переходів. Таким чином люди зможуть вільно скористатися ними і перейти дорогу. 

Відео дня

Громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно з «Центром готовності цивільних. Тернопіль» від благодійного фонду Сергія Притули започаткували ініціативу під назвою «Побач мене». Зі слів керівника громадської організації Максима Черкашина, вона покликана зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів, а саме школярів.

– Ця проблема не нова. Вона існувала ще у мирний час, але тоді вуличне освітлення працювало довше. Зараз темніє швидко, вуличне освітлення працює не на повну до 21:00, а потім взагалі відключають. Тож побачити дорослих людей, які переходять проїзну частину, дуже важко, а дітей так взагалі не видно. Тоді наша команда вирішила якось допомогти пішоходам, а особливо дітям. Ми переглядали досвід інших міст, інших країн. Але розуміли, багато коштів у нас нема. І просто придбати всім жители зі світловідбиваючими елементами ми не зможемо. Тому знайшли більш бюджетний варіант – світловідбиваюча стрічка, – каже пан Максим. 

Аби купити хоча б 100 жителів, то треба щонайменше 10 000 гривень, майже 5 000 гривень треба на придбання світловідбиваючих браслетів чи брелків. А ось світловідбиваюча стрічка коштує набагато дешевше та й вистачить її на більшу кількість дітей. 

– Я зателефонував до сестри у Німеччину і запитав пораду. Тоді її чоловік порадив придбати нам світловідбиваючу стрічку, що використовують у зовнішній рекламі. Ми знайшли в Тернополі компанію, перевірили, чи дійсно є сенс купувати цю стрічку, закупили, порізали на однакові частинки і все. Маємо більше 1000 стрічок. Собівартість однієї стрічки – десь 1,70 гривень. Кошти ми збирали в офісі, ніякої спонсорської підтримки, – додає тернополянин.

На одну дитину громадські активісти видають щонайменше чотири стрічки. Дитина може поклеїти ці стрічки на обидві сторони одягу, рюкзак або сумку. 

– Ми спочатку думали роздати по одній стрічці на дитину. Але потім зрозуміли, що цього недостатньо. При світлі фар вона виділяється, та треба більше. Краще якісно забезпечити 500 дітей світловідбиваючими елементами і вберегти їм життя, ніж по одній для позначки. Радимо дітям наліплювати стрічку з різних боків. І завжди бути уважними на дорогах, – наголошує співрозмовник. 

Тернополянин прийшов отримати стрічки для сина

Про ініціативу повідомили лише вчора. Натомість за добу до громадських активістів звернулися 15 людей та отримали вже майже 100 світловідбиваючих стрічок. Та чи подобається така ініціатива людям?

– Ми давно вже думали над тим, як убезпечити дитину під час переходу проїзної частини. Роздумували між стрічками для одягу або спеціальними лінійками, що можна чіпляти на рюкзак або руку. А ось вчора дружина побачила, що тут роздають такі стрічки і ми вирішили підійти і взяти для сина, – розповідає батько другокласника Данило Михайлишин.

Також чоловік запевняє, пішоходам варто виділяти себе завжди – незалежно чи є світло на вулиці і чи працюють світлофори. Адже ситуації є різними.

Як і де отримати стрічки?

Батьки або бабусі, дідусі можуть просто прийти в офіс і попросити для дітей чи онуків світловідбиваючі елементи. Важливо! При звернені люди повинні мати документи на дитину – картку тернополянина, учнівський квиток тощо. Інформацію вносять в базу. Це робиться для того, щоб знати хто і скільки отримав стрічок. Поки що, ця ініціатива пілотна і отримати кілька разів стрічки неможливо. Здебільшого звертаються переселенці.

Якщо ініціатива дійсно стане популярною серед школярів, громадська організація планує виготовити 60 тисяч таких стрічок для школярів. Така кількість дозволить забезпечити світловідбиваючими елементами юних пішоходів не лише міста, а й області. 

– Ми будемо роздавати по 1000 штук у кожній громаді і 6000 у самому Тернополі. Адже тут школярів куди більше, та ще й з інших регіонів України приїхали. Аби реалізувати ідею нам треба буде відкрити благодійну банку для донатів. Як зберемо необхідну суму грошей, закупимо плівку і будемо роздавати дітям, – розповідає про плани Максим Черкашин. 

Для отримання стрічок (чотирьох для одного школяра чи школярки) необхідно прийти у офіс Освітньо-аналітичний центр розвитку громад, що знаходиться по вулиці Кульчицької 2а, 3-й поверх, кабінет 17 з 10:00 до 17:00 (13:00-14:00 обідня перерва).

 

Читайте також:

Освітлення через один ліхтар: чи стало пішоходам безпечніше переходити дорогу. Репортаж

Збільшилась кількість аварій із потерпілими. Скільки Тернопіль економить на вуличному освітленні?

Захисти себе на дорозі: як стати видимим для водія та скільки коштують світловідбиваючі засоби

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Молодці! Дуже правильна ініціатива.

keyboard_arrow_up