Понад півтисячі тернополян утворили «Безбар’єрний шлях» на Набережній: як все відбувалось?

Понад півтисячі тернополян утворили «Безбар’єрний шлях» на Набережній: як все відбувалось?
  • На Набережній ставу у Тернополі 1 червня встановили Рекорд України «Безбар'єрний шлях». 560 учасників взялись за руки й утворили живий «ланцюжок». Він розтягнувся на понад півкілометра.
  • Так наше місто привітало Україну з Міжнародним днем захисту дітей. «20 хвилин» на власні очі побачили встановлення рекорду. Більше – читайте у матеріалі.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

У Міжнародний день захисту дітей сотні тернополян і гостей міста долучились до унікального дійства – встановлення Рекорду України під назвою «Безбар’єрний шлях».

Відео дня

Понад 300 нормотипових дітей та 200 дітей з інвалідністю й особливими освітніми потребами у супроводі дорослих вибудували живий «коридор» від Надставної церкви до пристані ставу.

Всі учасники формували суцільну лінію понад півтори години. Цей своєрідний «ланцюг єдності», за словами організаторів, символізує те, що у нашому суспільстві не має існувати ніяких бар’єрів для жодних людей. Кожна дитина повинна мати рівні права для самореалізації та саморозвитку.

Ідея встановити рекорд належить громадській організації «Їжачок», яка підтримує сімей, що виховують дітей з інвалідністю.

– Хочеться, аби містяни проявляли толерантність до малечі з інвалідністю. Наш захід несе місію об’єднати дітей, показати, що Тернопіль рухається у напрямку безбар’єрності. Ця подія визначна для нашої області, адже попри складний час війни ми доводимо єдність світові. Дякуємо українським Воїнам за те, що маємо сьогодні таку можливість. Дякуємо батькам, які проявили небайдужість і долучились до встановлення Рекорду зі своїми дітьми, – говорить Ольга Гумен, голова ГО «Їжачок».

Напередодні заходу планувалось, що у ньому візьмуть участь 500 дітей разом із батьками й рідними. Однак, зареєструвались набагато більше малечі, розповідає керівниця регіонального осередку Всеукраїнської платформи «Жінки в бізнесі» Ольга Навроцька. Вони стали одними з основних партнерів дійства. Всім дітям роздали порядкові номери. Кожен став на заздалегідь визначене місце. «Ланцюг» мав довжину понад 500 м.

– Нині ми прагнули зробити акцент на тому, що у малечі одне дитинство, яке проходить незалежно від того, чи дитинка має інвалідність, чи вона здорова. Діти мають жити разом, спілкуватись, будувати стосунки, і наша акція це демонструє. Не бійтесь пояснити синові чи доньці, як поводитись з особами з інвалідністю, адже ми всі однакові! Учасниці нашої організації підтримали захід матеріально та приготували солодощі для присутніх. А  ще ми привели сюди власних дітей, – каже Ольга Навроцька.

Після спільної молитви за мирне дитинство й за нашу державу, яку звершив отець Роман Загородний, представниця національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова почала підраховувати кількість людей, які долучились до заходу.

Вчителі місцевих шкіл привели сюди учнів, перехожі зупинялись і ставали у «лінію», аби допомогти у звершенні рекорду. Приїхали на дійство навіть мешканці різних громад Тернопільського району. І хоч через спеку все затягнулось, у Тернополі таки зареєстрували всеукраїнський рекорд – «Найбільша кількість дітей, які взялися за руки».  

– Живий «ланцюжок» утворили 560 учасників. Тернопіль нині нагороджений ще одним Рекордом України. Ви стали першим містом в країні, яке встановило подібний рекорд! – висловилась пані Лана.

Наша журналістка поспілкувалась з кількома матусями, які прийшли на захід зі своїми дітками.

– Моєму Владику 9 років, у нього дитячий церебральний параліч та супутні розлади. Він любить різні заходи, де є багато діток і для них влаштовують щось цікаве. Ми дізнались про цю подію зі сторінки громадської організації «Їжачок». І вирішили взяти участь, аби довести, що малеча з інвалідністю теж мають виходити за межі «чотирьох стін». А абсолютно всі діти – рівні! – каже тернополянка Оксана.

За її словами, Тернопіль не зовсім пристосований для діток з інвалідністю. Адже бракує транспорту з пандусами, не до всіх магазинів, аптек, закладів і навіть під’їздів є доступ для людини на інвалідному візку. А найбільше пані Оксана хоче, аби у місті з’явилась група денного догляду. Щоб батьки мали змогу піти на роботу і лишити дитину на спеціалістів. Бо, зокрема, за кордоном з цим проблем немає.

– Мій Макарчик пересувається на візочку. Тому для нас потрібна доступність у місті, соціалізація з іншими дітьми, аби він міг теж відчути смак життя. Син хоче бути поміж здоровими дітками і веселитись так, як і вони, – ділиться думками пані Ольга, ще одна мама хлопчика з інвалідністю. – Особисто мені бракує центру денного догляду, де би діти могли проводити час без батьків. Я працюю і виховую дитину. Хочеться, аби Макар отримував належну освіту у закладі, а не тільки вдома.

На майданчику перед сходами біля фонтану «Сльози Гронського», де відбувалась урочиста частина події, батьки з дітками могли випробувати колісні крісла та ортопедичне взуття і підібрати щось для себе. Також тут встановили інтерактивну локацію від Центру розвитку дітей з аутизмом та іншими розладами «Золотий ключик». Малеча могла долучитись до розваг і отримати за це подарунок. Наприкінці встановлення Рекорду усі учасники одержали сертифікати та призи від партнерів заходу.

 

Читайте також:

Гуртки та секції для дітей у Тернополі: огляд кращих варіантів (партнерський проєкт)

Стати військовим, відпочити на Гаваях та їздити верхи: про що ще мріють маленькі тернополяни

Під час канікул проїзд у комунальному транспорті Тернополя для учнів та студентів буде безкоштовний

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nin Ja

    Якийсь повний треш! Яка в тирнополі безбар'єрність, ви про шо??? Сядьте в інвалідний візок і вийдіть з дому, а не освітлюйте психічно хворі події!!!!₴₴₴
  • Kolibry Starr

    У нашому суспільстві не прийнято залучати чоловіків до виховання дитини, відповідно вони часто не мають поняття, що потрібно дітям. Тому не дивуйтесь, що у нас досить недружня до дітей країна.

keyboard_arrow_up