Школярі та вихованці дитсадків зможуть харчуватися безкоштовно: кому та як отримати пільгу

Школярі та вихованці дитсадків зможуть харчуватися безкоштовно: кому та як отримати пільгу
  • У Тернополі розширили перелік категорії дітей, яких забезпечуватимуть безкоштовним харчуванням в освітніх закладах. Мова йде, як про садочки, так і про школи, училища.
  • Хто може розраховувати на пільгу та як її отримати – нашим журналістам роз’яснили в управлінні освіти.

Хто отримає безкоштовне харчування?

Раніше безкоштовно їжу в навчальному чи дошкільному закладах надавали за 14 категоріями в дошкільних закладах, за 12 пільговими категоріями у школах. Першочергово ці пільги стосувалися переселенців, дітей з особливими освітніми потребами, сиріт, дітей загиблих військовослужбовців та постраждалих від техногенних катастроф та інші.

Від 23 листопада до переліку пільгових категорій будуть відноситися і діти, батьки яких з 24 лютого захищають територію України від російських загарбників. Таке рішення ухвалили на виконкомі Тернопільської міськради.

Відео дня

– До цього часу право на безкоштовне харчування мали виключно діти, в батьків яких була довідка Учасника бойових дій. Натомість, отримати зараз цей документ не так просто, тож не всі його мають. Але діти ж не повинні від цього страждати. Тому під час виконкому прийняли рішення, яке значно спростить отримання дітьми безкоштовного харчування як у школах, садочках, училищах, – каже начальниця управління освіти і науки Ольга Похиляк.

Аби дитина захисника отримала безкоштовне харчування, одному із батьків або опікунів необхідно надати адміністрації дошкільного та навчального закладу довідку з військкомату чи військової частини про те, що батько/мати беруть безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України. І таких дітей у Тернополі сьогодні чимало.

– У Тернополі налічується майже 2000 учнів та вихованців, чиї батьки нас захищають. З них 1050 – це школярі, а 781 – діти дошкільного віку. Варто розуміти, що ця статистика актуальна на 24 листопада, адже майже щомісяця відбуваються зміни у групах та класах. Хтось їде за кордон, хтось повертається на деокувані території, а хтось навпаки прибуває. Якщо дитина захисника України прибуде до навчального або дошкільного закладів пізніше, то все одно матиме змогу харчуватися безкоштовно, – додає пані Ольга.

Скільки коштує харчування? 

За інформацією управління освіти і науки Тернопільської міськради, вартість харчування у школах, ясельних, середніх та старших групах відрізняється. Натомість, коштів в бюджеті вистачить, аби прогодувати всі пільгові категорії.

– Для прикладу, за день харчування школяра міськрада відшкодовуватиме 35 гривень, за вихованця ясельної групи – 38 гривень, а ось за вихованця середньої чи старшої групи – 43 гривні. Зараз коштів нам вистачає, напередодні 2023 року буде проведена сесія міськради і ми звичайно будемо просити про збільшення виділених коштів з бюджету на харчування дітей. Адже ціни зростають, а міськрада має повністю покривати пільговикам витрати на харчування, – розповідає Ольга Похиляк.

Також Ольга Похиляк додала, якщо школа чи садок вже має чіткий перелік вихованців, учнів, батьки яких захищають країну, то від сьогодні вони можуть розраховувати на безкоштовне харчування. А ось довідки можна нести до 1 грудня.

Що кажуть у школах?

Ми задзвонили у кілька шкіл Тернополя і дізналися, чи готові вони до нововведень і чи навчаються у їхньому закладі діти, батьки яких захищають Україну від країни-агресора. Зокрема, у школі №13 імені Андрія Юркевича повідомили, у закладі навчається 36 дітей захисників.

– Ми вже за місяць підготували папку з чітким переліком дітей захисників і тільки чекали на прийняття рішення виконкому міськради. Батьки попередавали довідки з військових частин, деякі взагалі на передовій писали на колінах і надсилали нам у вайбері. Ми тільки «за», щоб дітки захисників харчувалися безкоштовно. І це не лише ті, чиї батьки знаходяться в гарячих точках, на нульових позиціях. На безкоштовне харчування ми приймали заявки і від тих, хто зараз в територіальній обороні. Бо всі вони борються з російською агресією, – каже соціальна педагогиня, відповідальна за харчування Дарія Лисак.

Наразі у школі №13 очікують ще від двох дітей довідки з військкомату чи військової частини. А вже незабаром діти зможуть харчуватися за спеціальними талонами або соціальними картками.

А ось у школі №18 тільки розпочали приймати довідки від дітей захисників. Як повідомив нам директор Руслан Заброцький, станом на 24 листопада, отримали відповідні довідки від трьох учнів.

– Зараз я не можу сказати вам точну кількість наших учнів, батьки яких захищають Україну. Вчителі оголосили батькам про необхідність пред’явлення таких довідок. Тож, очікуємо від дітей. Я впевнений, що у нас таких учнів точно не три, а куди більше, – наголосив пан Руслан. 

Читайте також:

У школах та садочках годуватимуть безкоштовно: хто і як може отримати пільги

Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up