У школах та садочках годуватимуть безкоштовно: хто і як може отримати пільги

У школах та садочках годуватимуть безкоштовно: хто і як може отримати пільги
  • Тернопільська міськрада розширила перелік дітей, які можуть розраховувати на безкоштовне харчування у садочках та школах. 
  • Зміни у рішенні виконкому пов’язані з повномасштабним вторгненням, що розпочала росія 24 лютого. 

Хто отримає безкоштовне харчування?

Станом на липень у місті зареєстрували майже 3000 школярів та 1947 вихованців садочків пільгової категорії. В управлінні освіти та науки Тернопільської міської ради повідомляють всього до рішення внесено дві зміни, але вони можуть суттєво вплинути на кількість пільговиків як у шкільних, так і дошкільних закладах Тернополя. 

– Зміни у рішенні виконавчого комітету відбулися у зв’язку з тим, що змінився статус ветеранів. Якщо раніше до цієї категорії відносили учасників АТО/ООС, то наразі вже додалися загиблі захисники і захисниці України, військовослужбовці, які отримали інвалідність через повномасштабне вторгнення росії. Ось саме діти цих осіб відтепер зможуть також харчуватися у школах та садочках безкоштовно, – каже начальниця відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум

Відео дня

Враховуючи нові зміни, безкоштовне харчування надається за 14 категоріями в дошкільних закладах, за 12 пільговими категоріями у школах. Повний перелік надає Тернопільська міська рада:

  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях;
  • діти-інваліди;
  • діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який встановлений Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в державних і комунальних навчальних закладах;
  • діти із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти працівників органів внутрішніх справ, Національної поліції України, які загинули під час виконання службових обов'язків;
  • діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку в закладах дошкільної освіти (групах) спеціального призначення (ТЗДОЯСКТ № 2 – 2 сурдогрупи, 2 групи ЗНМ – ЗПР, ТЗДОСКТ № 8 - 2 групи, ТЗДОСКТ № 27 – 1 групу для дітей з вадами зору (сліпі), ТПШ № 3 – 2 групи – для дітей із затримкою психічного розвитку/порушення мови);
  • діти з особливими освітніми потребами в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти;
  • діти санаторних груп з малими та затухаючими формами туберкульозу;
  • діти, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС);
  • діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО(ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);
  • діти раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

А ось для школярів та вихованців дитячих садочків, у сім’ях яких є троє і більше дітей віком до 18 років (до 23 років, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти), розмір батьківської плати зменшили на 50%.

Куди звертатися?

Тернополянам, чиї діти мають право безкоштовно харчуватися у садочках та школах, необхідно звернутися до керівництва закладу, що відвідує ваша дитина. Під час звернення батько, мати або опікуни повинні мати при собі ще й пакет документів.

– Батьки просто звертаються і кажуть, що хочуть написати заяву на безкоштовне харчування для дитини, адже це їм належить відповідно до рішення виконавчого комітету. Необхідно пред’явити відповідні посвідчення учасника бойових дій, чи довідка про те, що людина отримала інвалідність під час війни. І вже директор закладу відповідно передасть документи далі та сповістить вас, відколи можна не сплачувати за харчування, – каже пані Ірина. 

Школярам пільгової категорії наразі компенсують 35 гривень за обід, вихованцям ясельної групи  – 30 гривень, а ось вихованцям старших груп – 43 гривні. Як повідомляють в управлінні освіти та науки, попри підвищення цін на продукти, до кінця 2022 року суми збільшувати не планують.

– Під час формування бюджету на 2022 рік було закладено 10 мільйонів гривень на харчування пільгових категорій. До кінця поточного року змінювати вартість харчування для шкільних та дошкільних закладів освіти у міськраді не планують. Вже як у грудні формуватимуть проєкт бюджету на 2023 рік, тоді все прораховуватимуть і визначатимуть, чи потрібно підвищувати ціну і наскільки. Бо, якщо порівнювати вартість з минулорічними, то зростає вона від чотирьох до 10 гривень. Все залежить від закладу і групи, що відвідує дитина, – розповідає Ірина Сум. 

Читайте також:

Дитячий садок не працює – що робити батькам Тернополя? Ми розібралися

З ліжками, проте без каналізації та вентиляції. Ми перевірили, які укриття у дитсадках Тернополя

У Тернополі дарують шкільні портфелі та канцелярію: хто і як може отримати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up