4,32 гривні за кіловат світла: тернопільський бізнес із жахом чекає зими. Як зростуть ціни?

4,32 гривні за кіловат світла: тернопільський бізнес із жахом чекає зими. Як зростуть ціни?
  • Першого червня побутові споживачі сплачуватимуть 4 гривні 32 копійки за один кіловат електроенергії. Деякі зміни у нарахуваннях запровадили і для бізнесу.
  • Як новий тариф вплине на вартість послуг та товарів?

Востаннє Кабінет Міністрів України підвищував тариф для населення рік тому  – до 2,64 гривні за кіловат електроенергії з ПДВ. До цього було 1,44 гривні за споживання 250 кВт-год на місяць, а далі – по 1,68 грн.

Єдину фіксовану ціну – 4,32 гривні за кіловат Кабмін встановив 31 травня 2024 року для індивідуальних та колективних побутових споживачів. Відповідно до постанови №632, тариф діятиме до 30 квітня 2025 року включно.

Відео дня

 Вимушене підвищення?

Міністр енергетики Герман Глущенко повідомив, що підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. А ось роблять це для того, щоб українці не залишилися без світла, щоб втримати систему.

«Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. Розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись і маємо залучити усі можливі ресурси. Якби росія систематично не руйнувала енергетичну інфраструктуру України, то тарифи поки що залишились би незмінними», — сказав Герман Галущенко.

У Тернопільській ОВА повідомляють, що орієнтовно 50% всіх побутових споживачів споживають до 100 кВт-год електроенергії на місяць. Для них платіжка складе 432 гривні (+168 грн на місяць). Орієнтовно 30% побутових споживачів споживають 100-250 кВт-год на місяць – їхня платіжка складе 436-1080 гривень (у середньому більше на 495 гривень на місяць).

Увага! Тариф єдиний та фіксований. Навіть, якщо протягом місяця тернополяни споживатимуть менше чи понад 100 кВт-год, – рахуватимуть за однаковою ціною.

Для нічного часу, як і раніше, застосовуватимуть коефіцієнт 0,5. Тобто вся спожита вночі електроенергія коштуватиме вдвічі менше, ніж удень – 2,16 грн/кВт-год. Але це виключно для тих споживачів, які мають двозонні чи тризонні лічильники. 

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний знижувальний коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – розповів «20 хвилин» заступник комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрій Курило.

Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачили пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год. Але за умови – споживання електроенергії у цей період не повинно перевищувати 2000 кВт-год електроенергії на місяць.

Зміни тарифів для бізнесу

Також із 1 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу. Відповідне рішення ухвалили на засіданні 20 травня 2024 року. Розповідаємо погодинно:

  • на ринку на добу наперед і внутрішньодобовому ринку встановив максимальні граничні ціни з 00.00 до 07.00, з 11.00 до 17.00 на рівні 5600 грн/МВт-год;
  • для часового проміжку з 07.00 до 11.00 та з 23.00 до 24.00 ціни зросли до 6900 грн/МВт-год;
  • вечірні тарифи (з 17.00 до 23.00) зросли до 9000 грн/МВт-год;

Щодо балансуючого ринку, то:

  • максимальні граничні ціни вночі (з 00.00 до 07.00) збільшені до 6600 грн/МВт-год;
  • вдень (з 7.00 до 17.00) та вночі (з 23.00 до 24.00) ціна залишається на рівні 8250 грн/МВт-год;
  • вечірній тариф (з 17.00 до 23.00) підвищився з 8250 грн/МВт-год до 10 000 грн/МВт-год;
  • піковий нічний час (з 23.00 до 00.00) зросла до 8250 грн/МВт-год.

Як власники приватного бізнесу у Тернополі реагують на новини про підвищення тарифу на електроенергію? Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з підприємцями. Вони нарікають, що і за старими тарифами сплачували за електроенергію від 8 000 до 200 000 гривень. Але зменшити чи загалом відмовитися від використання електричних приладів неможливо. Тож доведеться підлаштовуватися.

Усі прилади від світла

Микола Онищук, власник салону краси Blonda Studio

– У закладі всі прилади залежать від світла. Кондиціонер, фени, бойлер, вирівнювачі, техніка для косметологічних послуг – лише частина обладнання, яке щодня використовують майстри. Зекономити на чомусь точно не вдасться, бо маємо надавати якісні послуги, робити наших клієнтів ще привабливішими. У неопалювальний сезон щомісяця сплачую по 8 000 гривень за електроенергію. Значно більша сума восени та взимку, бо день коротший і, окрім приладів, є потреба в максимальному освітленні залів.

До осені 2024 року ціни в салоні залишаються незмінними, наголошує власник, а ось у вересні-жовтні клієнти мають бути готовими до підвищення. Наскільки відсотків зросте ціна – поки невідомо.
Як українці мають вижити?

Леся Паськів, керівниця закладу харчування «Здоровий образ шаурми»

Малий бізнес ледь тримається в умовах війни, а з новими тарифами на електроенергію буде взагалі важко. За електроенергію у закладі, площею 30 кв. м, сплачуємо 18 000-19 000 гривень, а ось в опалювальний – понад 22 000 гривень.

– Чималі суми сплачуємо, бо всі прилади у закладі залежать від електроенергії. Тільки поверхня для смаження потребує 4.2 кВт, а ще є гриль, фритюр, потужна витяжка, кондиціонер. Взимку додаємо електричну батарею для обігріву. Я вже уявляю, як сплачуватимемо лише за світло понад 30 000 гривень. Це просто жах. Я не знаю, як українці мають виживати з такими тарифами. І це стосується не лише бізнесу, а й звичайних побутових споживачів. 

Виживаємо 

Наталія Литвин, власниця ресторанів «Хутір» і «Фляшка»

Освітлення приміщень, кондиціонери, кавоварки, плити, духові шафи, бойлери – без даних приладів неможливо забезпечити повноцінне функціонування закладів харчування. 

– Маємо далі працювати, виживати, як це роблять усі підприємці. За старим тарифом ми сплачували майже 200 000 гривень на місяць. Це вартість за освітлення двох закладів. Найбільше наразі споживають електроенергію плити, холодильники та морозильні камери. Але ми продовжуємо працювати і зустрічати наших гостей. Виживаємо як всі, працюємо.

Часто зіпсовані продукти

Тетяна Савельєва, засновниця виробництва «Пастила Таніна»

Виготовлення пастили постійно потребує використання спецприладів, що працюють від електроенергії. Партія пастили сушиться протягом 10-20 годин.

– Тариф напряму впливає на кінцеву вартість мого продукту. Щомісяця сплачую за електроенергію 20 000-30 000 гривень. Але без світла мені ніяк. Також всі відключення світла мені дорого обходяться, бо часто це або недопрацювання моїми працівниками, або зіпсована партія пастили, яку викидаємо. Тож, ціни на продукцію будуть зростати.

Скільки споживає техніка

  • Комп'ютер або ноутбук (5 годин на день) – від 20 до 81 кВт-год на місяць.
  • Холодильник (цілодобово) – від 17,1 до 38,4 кВт-год (залежно від класу енергоефективності).
  • Телевізор (5 годин на день) – від 6,5 до 30 кВт-год на місяць (залежно від моделі).
  • Пральна машинка (двічі на тиждень по годині) – від 17 до 25 кВт-год на місяць.
  • Електричний чайник (годину на тиждень) – від 10 до 22 кВт-год.
  • Мікрохвильова піч (година на тиждень) – від 5 до 11 кВт-год.
  • Фен (година на тиждень) – від 2,5 до 5,5 кВт-год.
  • Праска (година на тиждень) – 6 кВт-год.

Крім того, електроенергія витрачається на інтернет, зарядку гаджетів, освітлення тощо. Для більшості родин споживання електроенергії в 100 кВт-год на місяць – замало. Це важко, якщо у вас: електрична варильна поверхня, духова шафа, електричний бойлер, або ви користуєтесь потужним комп'ютером. 

Читайте також:

Найбільші пожирачі електроенергії у вашому домі: як заощаджувати (ІНФОГРАФІКА)

Як тернополянам платити за електроенергію вдвічі дешевше? Роз’яснюють фахівці

Тернополяни створили унікальний генератор на біовідходах. Розповідаємо, як він працює

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Mia

    Таких цін немає навіть в Європі
  • Наталья Махницкая

    Є вихід:не платити
  • Лина Лунова

    Добрий день, підпишіть петицію.

    https://petition.e-dem.ua/ternopil/Petition/View/1449

    Не будьте байдужими!

  • VITALII WNDS

    А Вітька ще пам'ятаєте? Ну того, котрий страусів тримав..... у.... Хонці.... Всім привіт!  Тримайте шапки.

keyboard_arrow_up