Як тернополянам платити за електроенергію вдвічі дешевше? Роз’яснюють фахівці

Як тернополянам платити за електроенергію вдвічі дешевше? Роз’яснюють фахівці
  • Тримати всі побутові речі на електриці та при цьому не віддавати за неї весь сімейний бюджет цілком можливо. Як варіант для заощадження – багатозонний облік. Тобто, купувати електроенергію вночі удвічі дешевше, ніж вдень.
  • Як перейти на вигідний облік та скільки це коштує – розбиралися журналісти «20 хвилин».

За рішенням Кабміну України, з першого червня 2023 року за один кіловат електроенергії сплачуємо 2 гривні 64 копійок.

«А обіцяли не підвищувати»….

Повідомлення про зміну тарифу з’явилося ще в травні на офіційному сайті «Тернопільелектропостач».

— Тарифи для побутових споживачів змінилися з 1 червня 2023 року. Згідно з постановою №483 від 5 червня 2019 року (зі змінами від 30.05.2023 № 544), ціна на електроенергію для населення з першого червня 2023 року становить 2,20 гривень без податку на додану вартість. Якщо ж враховувати податок, то 1 кВт/годину обходиться у 2,46 гривні, - повідомляють на сайті «Тернопільелектропостач».

Відео дня

Після новини про підвищення тарифу на електроенергію, тернополяни влаштували хвилю хейту та обурень у соціальних мережах та і зокрема в коментарях під нашими матеріалами. Споживачі не погоджуються з підвищенням і нагадують владі про повномасштабне вторгнення та втрачені заробітки через нього.

— Енергетика у приватних руках, які роками з нас здирали кошти. Вілли за кордоном багатомільйонні купували. А як ворог, якому вони симпатизували, завдає ударів по енергосистемі, то мають ремонтувати і відновлювати коштами народу. А вони далі будуть спочивати на лаврах за кошти народу. Спритно придумали олігархи, яких підтримав Уряд України. Сумно, бо дадуть субсидії і знову обкрадуть бюджет. Так що тут палка на два кінці, — пише читач 46.

— Тернополяни – люди небідні, того зростання навіть не помітять, — пише Kolibry Starr.

— Кому вірити? Говорив президент, що тарифи підіймати не будуть. У Верховній Раді сидять дармоїди. Ви колись щось зробити для народу? — пише Любов Багрій.

Що таке багатозонний облік і чи користуються тернополяни?

Багатозонний лічильник дозволяє сплачувати за електроенергію за спеціальними цінами. При двозонному обліку нічний тариф на 50-60% менший порівняно з денним, а при тризонному обліку нічна енергія може бути втричі дешевшою за денну. Про це повідомляють у «Тернопільобленерго».

Зі слів заступника комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрія Курила, станом на 17 серпня багатозонним обліком електроенергії користуються 36 938 жителів Тернопільської області. З них:

  • 36 803 споживачів надають перевагу двозонному;
  • 135 надають перевагу тризонному.

Якщо порівнювати з 2022 роком, то кількість споживачів, які користуються багатозонним обліком електроенергії зросла на понад 5 000.

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний знижувальний коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – каже Андрій Курило.

Більш детально розповідаємо про коефіцієнти, що застосовуються відповідно до періоду доби. Для тих, хто обирає двозонний тариф, то використана електроенергія рахуватиметься так:

  • з 23.00 до 07.00 – 0,5 тарифу;
  • з 07.00 до 23.00 – повний тариф.

Для тих, хто обирає тризонний тариф, то у цьому випадку система інша:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 08.00 до 11.00, а також з 20.00 до 22.00);
  • повний тариф у напівпіковий період (з 07.00 до 08.00, з 11.00 до 20.00, з 22.00 до 23.00);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23.00 до 07.00).

Тобто, з 23.00 до 07.00 жителям Тернопільщини, які мають багатозонні лічильники, вигідно вмикати пральну машину, бойлери, духові шафи. А під час опалювального сезону користуватися електричними обігрівачами чи загалом опаленням, що залежить від електрики.

Як перейти та які вимоги

Обов’язково під час переходу на багатозонний облік електроенергії споживачам необхідно буде замінити лічильник. Придбати його можна як у сертифікованому магазині, так і безпосередньо в обленерго. Ми промоніторили ціни на однофазний та багатофазні лічильники. Виявляється, ціни на однофазні стартують від 700 до 2 400 гривень. А ось трифазний – від 1 600 до 4 200 гривень.

Під час купівлі лічильника тернополянам радять звертати увагу ще й на технічні характеристики приладу. На офіційному «Тернопільобленерго» ознайомлюють споживачів з переліком необхідних характеристик:

  • клас точностості – не нижче 1,0; 
  • чутливість не менше – 12,5 мА;
  • номінальна напруга – 380\220 В;
  • кількість тарифів – не менше чотирьох;
  • кількість тарифних зон – не менше 12;
  • робочий діапазон температури – від -35 до +70;
  • споживана потужність в колах напруги – не більше 10 ВА.
  • наявність повірочного виходу;
  • наявність захисту від перенапруги на вході лічильника. 

– Також варто звертати увагу на можливість фіксації лічильником порушення правил роздрібного ринку електричної енергії, на наявність модуля інтерфейсу для можливості програмування та локального зчитування даних. А ось термін служби кожного лічильника має бути не менше 24 роки, – йдеться на сайті «Тернопільобленерго». 

Кожен споживач має провести параметризацію лічильника – налаштування приладу на роботу у кількох зонах. Андрій Курило наголошує, при першому установлені багатозонного лічильника «Тернопільобленерго» здійснює первинну параметризацію за власні кошти.

– Це стосується індивідуальних побутових споживачів. Для цього споживач повинен із заявою на програмування засобів комерційного обліку звернутися у місцевий район електромереж «Тернопільобленерго». До заяви необхідно надати: копію паспорта точки розподілу, паспорт електролічильника. Після параметризації працівники оформляють протокол. Якщо у споживача встановлено лічильники з функцією дистанційного зчитування, достатньо надати в місцевий район електромереж заяву з проханням встановити тарифні зони та проводити розрахунки за тарифами диференційованими за періодами часу, – каже він. 

Після отримання протоколу параметризації приладу обліку, споживач має звернутися у відповідний район електромереж ВАТ «Тернопільобленерго», аби замінити старий лічильник на новий. 

ВАЖЛИВО! Після переходу на багатозонний облік електроенергії процедура подачі показників залишається незмінною. Але коли під час подання показників бот запитує про тип лічильника, то треба обирати багатозонний і окремо вносити показник день і показник ніч.

Нагадаємо, серед тих, хто надає перевагу багатозонному обліку електроенергії і тернопільський науковець Валерій Федорейко. Чоловік ще чотири роки тому відмовився від блакитного палива і має будинок повністю залежний від елекроенергії. До того ж, він не має захмарних платіжок і передив блекаут. 

Детальніше читайте тут: Живу без газу понад чотири роки. Як тернопільський науковець радить пережити зиму і ще й зекономити

Тернополяни, а ви користуєтеся багатозонними лічильниками? Чи вдається вам зекономити кошти? Пишіть свої відповіді у коментарях.

Читайте також:

Щоб прилади не згоріли: як захистити техніку від стрибків напруги. Поради тернопільських експертів

Найбільші пожирачі електроенергії у вашому домі: як заощаджувати (ІНФОГРАФІКА)

«Як буде ажіотаж, то за 6 тисяч вже не купите»: чи є в Тернополі генератори і скільки коштують

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Леон Швед

    до  речі  коли  проводили  заміну  лічильника  просив  встановити  багатотарифний ( погодився доплатити  різницю) - відмовили  і  сказали  що  оплачувати  потрібно  по  повній  ..А  в  той-же  час  деколи  і  ДЕКОМУ   багатотарифні  встановлюють  повністю БЕЗОПЛАТНО  ( лише  заключають  по  новому  договір) .
  • Леон Швед

    а  хотіли  як ??  Те  і  маємо  ...Тримайтесь  за  приватну   власність  ))  Спочатку  народ  пограбували ,  а  тепер  повчають  ,  як  жити  ))
  • Irusia Rykalova

    А як зробити так, щоб ті скоти не нараховували в 3 більше споживання??
  • Володимир Козін

    Кому не ясно що це лохотрон? Спочатку купляєш дорогий лічильник, а потім думаєш як же це окупити. Ти не можеш митися від ел.бойлера в 3 годині ночі, щоб бойлер встиг нагрітися вночі. Чи будеш прасувати посеред ночі? А якщо будеш прати вночі чи мити посуду в плосудомийці, ще й вставати і міняти лахи посред ночі? І сусіди двері спалять бо ж це чути на весь будинок який спить. А може взагалі жити тільки вночі бо електрика дешевша? Де вигода?

keyboard_arrow_up