Аби призначили пенсію, у 2023-му вже потрібно 30 років страхового стажу. Що робити, як немає й 15-ти?

Аби призначили пенсію, у 2023-му вже потрібно 30 років страхового стажу. Що робити, як немає й 15-ти?
  • Від 2018 року до 2028 року норма тривалості стажу щороку збільшується на один рік. І якщо у 2018 році вона становила 25 років, у 2022 році – 29 років, то починаючи з 1 січня 2023 року для призначення пенсії за віком при досягненні 60 років необхідно набути не менше 30 років стажу як для чоловіків, так і жінок. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Для призначення пенсії у віці 63 роки в період з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року, необхідно мати страхового стажу від 20 до 30 років.

Якщо у 2023 вам виповниться 65, а ви маєте від 15 до 20 років стажу, то теж набуваєте права на призначення пенсії за віком. Якщо маєте менше 15 років стажу, то органами Пенсійного фонду не призначається пенсійна виплата.

Бракує стажу в 60, доведеться ще працювати

— Тривалість стажу, необхідного для призначення пенсії за віком при досягненні 60-річного віку, визначена Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», — пояснили у прес-службі Головного управління Пенсійного фонду в Тернопільській області. — Починаючи з 2018 року та до 2028 року, норма тривалості стажу щороку збільшується на один рік. І якщо у 2018 році вона становила 25 років, у 2022 році – 29 років, то починаючи з 1 січня 2023 року для призначення пенсії за віком при досягненні 60 років необхідно набути не менше 30 років стажу як для чоловіків, так і жінок.

Відео дня

Залежно від набутого страхового стажу визначається пенсійний вік особи. Окремо визначено стаж, який необхідний для призначення пенсії в 60 — впродовж 2023 року це 30 років, а також в 63 і 65 років.

Хто платитиме, якщо бракує стажу

— Тобто, якщо особа не набула достатньо стажу для призначення пенсії за віком в 60 років, то їй може бути призначена пенсія в 63 роки, якщо ж напрацьованого стажу не достатньо для призначення і в 63 роки, тоді пенсія призначається при досягненні 65-річного віку, — пояснили у Пенсійному фонді. — При цьому слід зауважити, що мінімально необхідна тривалість стажу для призначення пенсійної виплати в 65 років становить 15 років.

Якщо маєте менше 15 років стажу, то органами Пенсійного фонду не призначається пенсійна виплата.  

— В такому випадку особа може претендувати на одержання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, призначення якої здійснюється органами соціального захисту населення, — пояснили у Пенсійному фонді.

Довідка

Консультації фахівців Фонду — з 8.00 до 17.00 год. за номером телефонної «гарячої лінії» (0352) 23 48 93.

Перелік сервісних центрів за посиланням: https://www.facebook.com/pfu.gov.ua

Читайте також

На Тернопільщині перерахували виплати понад 200 тисячам пенсіонерів. Кому, коли і за що додали?

Адресну допомогу на оплату комуналки даватимуть грошима. Кому можуть відмовити?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (63)
  • Game & Ko

    А якщо людина матиме 30 років стажу вже в 51 рік, чи має вона право виходити на пенсію?
  • Flyer S

    ibb .co/C7wvqhc

    ibb .co/zQtZ8Cc

    ibb .co/BN3WhW9

    ibb .co/3vXrTNb

    ibb .co/CBbZsgK

    ibb .co/Dg9T9wW

    ibb .co/C7wzyV8

    ibb .co/PDkqRvr

    ibb .co/Cb4XsWQ

    ibb .co/HHQkdwK
  • Flyer S

    Пенсійні чиновники жирують за рахунок наших пенсійних внесків і наших обкрадених пенсій. Обкрадають пенсіонерів і ні в чому собі не відмовляють, … і ніякого за ними контролю. Брехали у відписках та відмовлялися надавати відомості по своїх заробітних платах.

    Нараховують собі різні види премій, які багаторазово перевищують їх оклади.

    Наприклад, в судовій справі № 380/12268/20 були задіяні 21 чиновників ПФУ: 1-на чиновниця з ПФУ та 20 з ГУ ПФУ у Л/о, але цим злодіям справно нараховувалась премія – «за інтенсивність» та інші види премій за обкрадання наших пенсій.

    Профспілка вимушена була неодноразово звертатися в ПФУ, УКЦ, щоб отримати ці відомості по їх заробітних платах, але повний список по зарплатах запитуваних пенсійних злодіїв так і не отримали – чиновники вигадали, щоб профспілка платила їм за запитувану інформацію, надіслали сторінки з одностороннім друком та неповно заповнені.

    https://ibb.co/C7wvqhc

    https://ibb.co/zQtZ8Cc

    https://ibb.co/BN3WhW9

    https://ibb.co/3vXrTNb

    https://ibb.co/CBbZsgK

    https://ibb.co/Dg9T9wW

    https://ibb.co/C7wzyV8

    https://ibb.co/PDkqRvr

    https://ibb.co/Cb4XsWQ

    https://ibb.co/HHQkdwK

    https://ibb.co/ZWNcG4g

  • Валентина Зарула

    Медики,вчителі військові мали право йти на пенсію по вислузі25 років .А тепер нам кажуть, що ми не маємо стажу 30 років ,ось того і пенсія мізерна . Як це зроуміти ,Де правда???????

keyboard_arrow_up