Батареї у під’їзді холодні, а платіжка на 500 грн і більше. Як комунальники пояснюють такі суми?

Батареї у під’їзді холодні, а платіжка на 500 грн і більше. Як комунальники пояснюють такі суми?
  • 70, 100, а подекуди й 700-800 гривень жителі багатоповерхівок змушені доплачувати за обігрів під’їздів, жаліються у редакцію.
  • Як формують суми, від чого залежать нарахування, чи можуть мешканці подати на перерахунок? З'ясували журналісти  «20 хвилин».

Тему щодо обігріву під’їздів тернополяни обговорюють щорічно від початку опалювального сезону. Під час дискусій люди розділяються на дві умовні групи: перша «Просто сплачую і не контролюю тепло» та друга «Чому маю сплачувати, якщо холодно?»

Нараховують як хочуть?

Читачка Юлія вже понад 40 років проживає на Богдана Лепкого, 14. Зі слів жінки, ще у 1980 році з їхнього під’їзду прибрали батареї, але за обігрів місць загального користування мають сплачувати й досі. 

— Взимку у нашому під’їзді ніколи не було тепло. Старі батареї прибрали, а нові встановлювати не поспішають. Люди зібрали кошти і встановили нові двері, то хоч вітер не гуляє у під’їзді, — каже пані Юлія. — Знаю, що температура повітря в опалювальних місцях загального користування має бути не нижчою за +16 градусів, але у нас, певно, і 10 немає. Натомість платіжки надсилають щомісяця.

Відео дня

Обурює жінку й алгоритм нарахування платіжок. Вона переконує, мають із сусідкою квартири однакової площі, в обох індивідуальне опалення, але за обігрів під’їздів суми сплачують різні.

— Моя сусідка за січень має сплатити 726, 44 гривень, а я – 792 гривні. Від чого залежать ті нарахування? Чим керуються працівники «Тернопільміськтеплокомуненерго», коли формують ці суми? Навіть, якщо враховувати кількість зареєстрованих у квартирі осіб, то в мене троє, а в неї – четверо. Але я повинна сплачувати за холодний під’їзд більше? – обурюється пані Юлія.

Сплачуємо шалені суми 

Журналісти «20 хвилин» провели опитування у власному ТГ-каналі і дізналися, чи тепло у під’їздах та, які платіжки їм надходять?

— Вже 23 роки проживаю в будинку на 15 квітня, 25. У нашому другому під’їзді батареї ніколи не були теплими, але 540 гривень маю сплачувати щомісяця, – пише пан Олексій.

— У нашому під’їзді понад 20 років немає батареї, але постійно надсилають платіжки, щоб ми сплачували за тепло. Інколи 100, а інколи 400 гривень. За що беруть ті гроші? – пише пані Людмила.

— У першому під’їзді будинку за адресою: проспект Бандери, 76 вже роками холодні батареї. Та це нікого не цікавить. Нас змушують сплачувати кошти за тепло. І кожного разу суми різні, — пише пані Василина.

— У квартирі індивідуальне опалення, але платіжки від КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» отримуємо щомісяця. Там є пункт «на загальнобудинкові потреби на опалення». Наприклад, за січень сплатила 573 гривні з копійками, за грудень – 378 гривень, за лютий ще платіжки не отримувала. Пам’ятаю, як у лютому 2023 року за обігрів під’їздів змушена була віддати 741 гривню. У нашому під’їзді на Курбаса, 4 одна батарея, але загалом не холодно. Температура нормальна, — пише пані Світлана.

Нагадаємо, журналісти «20 хвилин» вже кілька років поспіль перевіряють, чи тепло у під’їздах багатоповерхівок. Ми беремо паспортований термометр, обираємо п’ять будинків та вимірюємо там температуру. Також звертаємо увагу на наявність та кількість батарей. Як бачили, необхідні +16 градусів є далеко не у всіх під’їздах. Подекуди температура не дотягує і до +10.

Що кажуть в «Тернопільміськтеплокомуненерго»?

Лише у зимовий період жителям багатоповерхівок Тернополя нарахували за обігрів місць загального користування понад 17 мільйонів гривень. Найбільша сума за січень – 6,6 мільйона гривень, а ось за грудень – 5,9 мільйона гривень та за лютий – 4,9 мільйона гривень. Зі слів директора «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, ця сума стосується виключно користувачів системи індивідуального опалення.

— Користувачам централізованої системи опалення формують загальну суму – за тепло у квартирі та місцях загального користування. Тому не має можливості сказати, скільки вони окремо сплатили за обігрів під’їздів, підвалів та горищ, — наголосив пан Чумак.

Також він зазначив, суми за тепло в місцях загального користування розраховують за затвердженим алгоритмом. Але кожна квартира має свої нарахування.

— По-перше, ми вираховуємо витрачені Гкал на будинок в цілому. По-друге, пропорційно площі розподіляємо Гкал між квартирами. По-третє, множимо кількість витрачених Гкал на тариф. Якщо люди користуються централізованим опаленням, то для них двоставковий тариф, а якщо індивідуальний – одноставковий, — каже Андрій Чумак.

ВАЖЛИВО! Двоставковий тариф складається з двох частин. Тобто, є умовна постійна частина тарифу, яку сплачують цілий рік. І умовна змінна, яку сплачують під час опалювального періоду. Ця абонплата так і виведена в рахунку.

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, користуючись двоставковим тарифом, частину навантаження, яка припадає на зимовий період, переносять на літо. Як результат – споживач сплачує за тепло цілий рік, але щомісячні суми менші.

Зі слів Андрія Чумака, наразі ще не в усіх під’їздах встановили прилади обліку використаного тепла. Тож, для таких багатоповерхівок діє знижувальний коефіцієнт.

— Не всі голови ОСББ та домоправителі виконали розпорядження Тернопільського міського голови щодо відновлення функціонування батарей у місцях загального користування. Тому довелося повернути цей знижувальний коефіцієнт, — каже пан Чумак. — Що він дає? Наприклад, в одному з будинків сума за обігрів місць загального користування становить 20 000 гривень. Враховуючи те, що нам повернули знижувальний коефіцієнт, то ми ці 20 000 гривень множимо на 0,5 і отримуємо суму 10 000 гривень. Далі цю суму ми ділимо між квартирами. 

Також «20 хвилин» запитали, чому власники однакових квартир отримують різні суми за обігрів під’їздів? 

— За обігрів місць загального користування люди здебільшого сплачують 100-300 гривень. 700 і більше гривень —  для власників помешкань, площа яких від 90 квадратних метрів, — розповідає Андрій Чумак. – Тернополяни мають уважно переглядати платіжки, адже там також є пункт «За транзитний трубопровід», що встановлений у квартирах. Кількість, висота, діаметр, наявність та відсутність ізоляції трубопроводів впливає на суму. 

Не наша відповідальність

І хоча рахунки за тепло у місцях загального користування виставляє «Тернопільміськтеплокомуненерго», але з 1 грудня 2021 року комунальне підприємство не є відповідальним за розподіл тепла по будинку. А лише за температуру труби на вході у будинок.

— «Тернопільміськтеплокомуненерго» відповідає за якість теплової енергії тільки на вході в будівлю: температуру труби, тиск. За температуру всередині під’їздів несе відповідальність або управляючий, або визначена компанія, яка обслуговує будинок. Наше комунальне підприємство на внутрішньобудинкові системи ніхто не наймав, — додає Андрій Чумак.

У комунальному підприємстві наголошують, якщо послуга з обігріву місць загального користування надана неякісно, тоді мешканцям будинку варто звертатися до своїх голів ОСББ та визначених компаній. Але зовсім не до них.

— У нас були ситуації з гарячою водою, коли послуги надавали неякісно, і вода з-під крана текла нижче 40 градусів. Тоді мешканці та ми підписували акт і рахували всю воду за тарифом холодної. Але як бути людям з неякісно наданими послугами у під’їзді – питання для всіх. Тернополяни навіть не знають, куди скаржитися. Зауважу, якщо тепла у під’їзді немає, а ми виставляємо рахунок, тоді за надання неякісних послуг має сплачувати та компанія, яка має надавати відповідні послуги і контролювати тепло в під’їздах. Бо якщо в підвалі нема тепла, то винне наше КП. А ось якщо не відремонтували батареї в під’їзді, то питання не до нас, — наголошує пан Чумак.

Читайте також:

Третя платіжка за газ: тернополяни мають віддавати до 700 грн за обслуговування труб

Подекуди на 10 градусів менше від норми: «20 хвилин» перевірили, чи дійсно тепло у під'їздах

Отримати пільги на комуналку ветеранам та їх родинам тепер буде простіше

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Галина Бровчук

    Як нараховують за спожиті ГКАЛ, як вираховують? Котельня може й подає тепло відповідної t ,але поки доходить до будинку(прогріваючи землю) t набагато нижча.Нарахування роблять по тому,що виходить з котельні.Кому потрібний обігрів підвалів? Не мешканці винні в тому що мережа проходить по підвалі,то чому за неї зобов'язані платити? В тому,що в МЗК,відсутні батареї не вина мешканців,наприклад в моєму під'їзді була аварійна ситуація ще в часи союзу,приїхали обрізали і все..,то чому тепер мешканці мають їх встановлювати за власний рахунок( що ОСББ, що КК,то гроші мешканців).В нових будинках нема обігріву ні підвалів ,ні сходових клітин, і живуть, не мерзнуть. Для МР краще з людей дерти три шкіри  аби не надати дозволи на встановлення ІО( а це  залежить від МР).
  • Nataliya Diduch

    Люди, до чого тут батарея в підʼїзді?
    Оплата йде за спожиті гКал.
    Батарея на загальному коридорі може не гріти, але теплом квартир нагрівається загальний коридор. І 14-16 градусів там є.
    Ось за це і платиться одна частина.

    А друга - за стояки ЦО, що проходять транзитом через квартиру.

    Надія Ловягіна reply Nataliya Diduch

    В мене інд.опалення.Хто мені заплатить за тепло,що йде з квартири і гріє під'їзд.А чому стояки я маю малювати,доглядати і пильнувати,щоб не прорвало.Мої батареї гарячі і їхнє нерегулярне тепло не потрібне.
  • Lena Sonechko

    А якщо тепло в під'їзді не потрібно? Чому ми маємо відновляти непрацююче опалення???Що це за нав'язування послуг???Друге питання - якщо КП ТМТКЕ не має відношення до температури батарей в під'їздах і не несе відповідальності за них, то чому бере оплату за цю послугу саме воно, а не відповідальні організації???
  • L.C.

    Це називається : БЮРОКРАТИЧНИЙ ПЛАНКТОН РОБИТЬ ГРОШІ З ПОВІТРЯ!

keyboard_arrow_up