Подекуди на 10 градусів менше від норми: «20 хвилин» перевірили, чи дійсно тепло у під'їздах

Подекуди на 10 градусів менше від норми: «20 хвилин» перевірили, чи дійсно тепло у під'їздах
  • Окрім тепла у квартирах, жителі багатоповерхівок сплачують і за обігрів місць загального користування: сходових клітин, підвалів та горища.
  • Чи тепло у під’їздах тернопільських багатоповерхівок і чи реально є за що платити – перевірили «20 хвилин».

Під час експерименту журналісти «20 хвилин» обійшли п’ять під’їздів у різних мікрорайонах Тернополя за такими адресами: Медова, Миру, Степана Бандери, Володимира Великого, Київська. У кожному підʼїзді ми вимірювали температуру на першому та третьому поверхах.

Для вимірювання температури ми взяли паспортований термометр. Він пройшов перевірку в ДП «Полтавастандартметрологія». Похибка, відповідно до сертифіката, становить +/–1 градус за Цельсієм.

Відео дня

Нагадаємо, за інформацією Тернопільської міської ради, температура повітря в опалювальних місцях загального користування має бути не нижчою за +16 градусів. При цьому, прилади обігріву у під'їздах не обов'язкові. 

Вулиця Медова, 3

Будинок має дев’ять поверхів. Та попри це батарея, що дає тепло, лише одна. Вона велика і розташована на першому поверсі. 

На всіх інших поверхах жодних засобів обігріву ми не помітили. Щодо температури, то на першому поверсі термометр показує 11 градусів Цельсія, а на третьому — 14.

Як бачимо, цієї батареї вистачає для обігріву під’їзду. І це попри те, що на кожному поверсі є вихід на спільний балкон. Двері та вікна дерев’яні, подекуди пробивається холод, але загалом цілі.

Вулиця Володимира Великого, 6

У будинку 10 поверхів, та засіб обігріву ми помітили лише на першому. Батарея більш-менш нова, подвійна, але на дотик вона ледь тепла.

На інших поверхах жодних засобів обігріву немає, навіть тоненьких труб. На першому поверсі термометр показав пʼять градусів Цельсія, а на третьому — 10.

Вікна у підʼїзді деревʼяні, проте подвійні та цілі. Також на дверях є папір з написом «Бережіть тепло і закривайте двері».

Вулиця Миру, 4-а

У підʼїзді девʼятиповерхового будинку переважно старі деревʼяні вікна, подекуди навіть розбите скло. Лише на одному поверсі ми побачили металопластикове.

Станом на 12 січня на першому поверсі батарея відсутня. Натомість на стіні ми помітили гачки. Це свідчить про те, що вона тут колись все ж таки була. А залишили лише тоненьку трубу, що ледь тепла.

Засоби обігріву відсутні також на другому поверсі та з шостого по дев’ятий. На третьому поверсі є чавунна батарея на сім секцій, на четвертому – на три секції, а на п’ятому – новіша. 

Різниця у температурі на поверхах колосальна. Зокрема, на першому термометр показав шість градусів Цельсія, а на третьому – 17.

Вулиця Київська, 11

Під’їзд десятиповерхового будинку обігріває лише одна сучасна батарея, що встановили на першому поверсі. На дотик вона тепла.

На другому поверсі на місці засобів обігріву повісили поштові ящики. На всіх інших поверхах порожньо. Вікна у будинку цілі та більш-менш нові.

На першому поверсі термометр показав сім градусів Цельсія, а на третьому — 10.

Проспект Степана Бандери, 19

За даною адресою будинок має чотири поверхи. На вході другого під’їзду є додаткові дерев’яні двері. Вони цілі та щільно зачиняються. Вікна у будинку подвійні, дерев’яні з цілим склом.

На першому поверсі є дві великі чавунні батареї, кожна на вісім секцій. На другому поверсі також є чавунна батарея, але вже на сім секцій. На третьому поверсі вже на чотири секції, а ось на четвертому поверсі засіб обігріву відсутній.

Температура у під’їзді більш-менш стабільна: перший поверх – 11 градусів Цельсія, а третій – 14 градусів Цельсія.

Повернули знижувальний коефіцієнт

Наразі тернополяни сплачують за обігрів місць загального користування за новою редакцією Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Нагадаємо, пункт 10 Методики визначає три бази для розподілу загального обсягу спожитого тепла.

1) Якщо тепломережам відома площа опалювальних приміщень: нараховуватимуть плату за опалювальною площею приміщень, що зазначена у договорі про надання послуг з постачання теплової енергії.

2) Якщо у тепломереж немає інформації про опалювальну площу: нараховуватимуть за загальною площею приміщень у квадратних метрах за даними Державного реєстру речових прав або документами, які посвідчують право власності на такі приміщення.

3) За рішенням співвласників: базою для розподілу загального обсягу спожитого тепла у будинку може бути фактичний опалювальний об'єм приміщень у метрах кубічних. Опалювальний об'єм визначається як добуток опалюваної площі приміщення на висоту стелі згідно з технічним паспортом приміщення.

У разі, якщо даних про площу місць загального користування немає – обсяг теплової енергії розраховують спрощено як частку від обсягу споживання тепла усім будинком:

для 1-5 поверхової будівлі – 25%;

для 6-10 поверхової будівлі – 20%;

для будівлі, вищої за 10 поверхів – 15%;

для будівель комбінованої поверховості – відсоток, який визначається як середнє арифметичне значення вищезгаданих відсотків, залежно від поверховості частин будівлі.

Зі слів директора «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, наразі платіжки за обігрів місць загального користування менші, адже виконком Тернопільської міської ради повернув знижувальний коефіцієнт.

— Не всі голови ОСББ та домоправителі виконали розпорядження Тернопільського міського голови щодо відновлення функціонування батарей у місцях загального користування. Тому довелося повернути цей знижувальний коефіцієнт, — каже пан Чумак. — Що він дає? Наприклад, в одному з будинків сума за обігрів місць загального користування становить 20 000 гривень. Враховуючи те, що нам повернули знижувальний коефіцієнт, то ми ці 20 000 гривень множимо на 0,5 і отримуємо суму 10 000 гривень. Далі цю суму ми ділимо між квартирами. І ще такий нюанс: при розподілі цієї суми враховуємо площу квартири. Площа більше, то і платите ви більше.

Нагадаємо, основне завдання «Тернопільміськтеплокомуненерго» – подати тепло до будинку. А в якому стані вже тепломережі в будинку і яка там температура, то не їхня відповідальність.

Чи задоволені мешканці температурою?

Аби дізнатися, яка наразі ситуація в під’їздах загалом і чи отримує скарги від жителів квартир, журналісти «20 хвилин» звернулися до голови ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака.

— З початку цьогорічного опалювального сезону люди не скаржилися на низьку температуру чи холодні батареї у під’їздах. Щобільше, ми з головами ОСББ чи управителями постійно наголошуємо людям на тому, що двері у під’їзд треба закривати. Бо інколи підпирають камінням чи ще чимось і все тепло виходить на вулицю, — каже пан Сергій. — Як на мене, то не треба оновлювати чи відновлювати обігрів під’їздів, бо через це найбільші втрати тепла. А люди за це мають сплатити кошти.

Зі слів пана Сергія, за обігрів під’їздів мешканці сплачуватимуть навіть за умови, якщо батареї будуть холодними. Чому так – пояснює.

— За методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, обігрів місць загального користування об’єднали з витратами на функціонування внутрішньобудинкових мереж. Буде батарея теплою в під’їзді, чи – ні, але сплачувати доведеться. Кожен мешканець квартири може побачити, скільки в місяць витрачає на це коштів. У платіжках є такий підпункт «Загальнобудинкові потреби на опалення» і навпроти нього сума, яку треба сплатити, — наголошує голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя».

Якщо ж у вашому під’їзді є батареї, але вони холодні, ледь теплі, то варто звернутися до голів ОСББ чи домоправителів. Тоді вони перевіряють стан комунікацій від підвалу до останнього поверху.

— Причини бувають різні – через засміченість, повітря. Тоді викликають працівників і вони проводять відповідні роботи. Якщо під час огляду комунікацій у під’їзді проблем не виявили, то звертаються до «Тернопільміськтеплокомуненерго». І там вже питання: чи належну температуру вони подають до будинку, в якому стані труби від котельні до багатоповерхівки.  У будь-якому випадку мешканцям не варто мовчати, бо це їхні кошти. Звертайтеся, будемо шукати проблему та вирішувати її, — переконує Сергій Лупак.

Читайте також:

Коли, кому і як у 2024-му перерахують пенсії і хто вперше отримає кількатисячну надбавку

Жителі Тернопільщини можуть зігрітися у понад 30 пунктах: які умови та що доступно

Планові відключення світла можуть запровадити в Україні через похолодання

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Мирослава Реник

    Що ви плетете?Доки будете обдирати Людей!В нас на Тарнавського взагалі ще з поселення у 1982р.батареї в під'їзді не обігрівали сходову.В підвалі не тримаю нічого,тому ,що,картопля померла,я живу на 9 пов.і з даху таким холодом тягне,а якщо вітер,то не можливо двері відчинити,в мене і,о.,а вони ще за якусь гарячу воду нараховують,що я маю до їхнього обслуговування,в нас по стояку всі користуються бойлерами.Доки це буде?
  • Саша Коваль

    взагаліто,тепло іде від квартир а не від тої нещасної батареї!
  • Ірина Кравченко

    Куди звертатися ,якщо в квартирі 11-14 градусів  ,і всі (ЖЕК, аварійна,тепломережі...) Розводять руками і перекидають відповідальність один на другого

    Кажучи тепліше не буде,бо стоїть ІТП

    ЯК БУТИ????

    ЗАМЕРЗНУТИ І ПЛАТИТИ ЗА ОПАЛЕННЯ ЯКОГО НЕ ЧУТИ... ?

    Чи викликати 20 хв???

    Порадьте

    Може ще в когось така ситуація , то може об'єднатися і щось робити ,бо самому руки опускаються....

    Вул.Бр.Бойчуків
  • Іван

    На Симоненка  сім років тому встановили,  з порушенням інструкції, на теплій південній стороні будинку ІТП  яке гальмує подачу тепла тому що встановлено на південній стороні будинку  в результаті в квартирах холодно. менше 18 градусів тепла .  Крім того ІТП офіційно не прийнято в експлуатацію документів на них немає. На це ніхто не звертає увагу  ні Надал, ні Чумак, ні Лупак Їм добре гріються індивідуальним опаленням А мешканцям виставлять  рахунки за холодні батареї. А люди мовчать. Ось так живемо.Платимо за холодні батареі в квартирах і в підїздах.

keyboard_arrow_up