Третя платіжка за газ: тернополяни мають віддавати до 700 грн за обслуговування труб

Третя платіжка за газ: тернополяни мають віддавати до 700 грн за обслуговування труб
  • Тернополяни лише звикли з 2020 року отримувати дві платіжки при розрахунку за газ, як влада анонсувала третю. 
  • Одна за спожите блакитне паливо, друга – за доставку, а за що ж тоді третя? Розбиралися журналісти «20 хвилин». 

Третя платіжка – оплата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Іншими словами, це огляд та обслуговування труб, вентиляційних каналів та кранів у приватних будинках або квартирах. Вона надходитиме раз на три-п'ять років. 

Які роботи проводитимуть?

У Тернопільській області протягом 2024 року планують провести технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання за понад 2 600 адресами. Про це журналістам «20 хвилин» стало відомо з документів газорозподільної компанії «Тернопільгаз». Вже опублікували детальний перелік.

Ми проаналізували даний документ та з’ясували, що протягом поточного року роботи проводитимуть у багатьох містах та селах, зокрема: Збараж, Чортків, Заліщики, Борщів, Скала-Подільська, Бучач, Монастириська та інші.

Відео дня
Дивіться на графіці, де чия зона відповідальності Джерело: «ГазПравда»

А ось у Тернопільській міській територіальній громаді протягом 2024 року планують обстежити системи газопостачання у понад 1700 об’єктах. Мова йде не лише про Тернопіль, а й Велику Березовицю, Ангелівку, Байківці, Великий Глибочок, Великі Гаї та інші. Повідомили на сайті «Тернопільміськгазу». 

Натомість, до якого саме числа жителі Тернополя та області мають заключити договори на технічне обслуговування, – ні в «Тернопільгаз», ні в «Тернопільміськгаз» чіткої відповіді не дали. Журналістам «20 хвилин» наголосили, споживачі мають стежити за інформацією на офіційних сайтах компаній. 

А ось в акціонерному товаристві «Нафтогаз України» повідомили, що наше питання передали фахівцям. Невдовзі вони мають зателефонувати і розповісти всі деталі. Як тільки «20 хвилин» отримають інформацію — повідомимо на сайті та в соціальних мережах. 

Тим часом міністерство енергетики України затвердили перелік робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Отож, фахівці мають провести:

  • планове випробування газових систем на щільність;
  • технічне обслуговування систем газопостачання, запірних пристроїв, котлів для опалення;
  • перевірку герметичності газопроводів і газового обладнання;
  • усунути витоки газу.

— Утримання і техобслуговування мереж проводитимуть, щоб мешканці будинку мали змогу безпечно користуватися блакитним паливом. Бо завдяки перевіркам зможуть попередити ймовірні витоки газу, – пояснила начальниця виробничо-технічного відділу «Тернопільміськгаз» Галина Панюс. 

Один раз на п’ять років мають перевіряти системи газопостачання, які експлуатують менше ніж 25 років. Якщо обладнання старіше – раз на три роки. Роботи проводитимуть природним, інертним газом або повітрям тиском 500 даПа.

Скільки платити?

На офіційному сайті «Газорозподільні мережі України» опублікували орієнтовну вартість технічного обслуговування багатоквартирних будинків на 2024 рік. Для кожної області та міста свої ціни.

Зокрема, за даними «Тернопільгаз», який обслуговує виключно Тернопільську область, орієнтовна вартість обслуговування на багатоквартирний будинок коливається від 129 гривень до 16 000 гривень. Також фахівці розрахували і орієнтовну вартість на одного споживача: від 17 до 800 гривень. Дану суму тернополяни сплачуватимуть раз на три-п’ять років. 

Якщо говорити за Тернопільську міську територіальну громаду, то суми зовсім інші. Наприклад, вартість обслуговування на багатоквартирний будинок може становити від 500 гривень до 50 000 гривень, а на одного споживача – 80-700 гривень.

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, укласти договір на техобслуговування мають співвласники багатоквартирних будинків та балансоутримувачі.

Для цього вони мають надіслати заявку до оператора газорозподільних мереж про приєднання до колективного договору. Якщо цього не зробити, то вони автоматично приєднуються до договору. Споживачі можуть обрати й іншу компанію для техобслуговування, однак вона має мати дозвіл на проведення таких робіт.

Раніше вже було

Загалом плата за обслуговування труб у багатоповерхівках – не новація. Таку квитанцію українські споживачі вже оплачували до 2020 року, поки держава не взялася будувати ринок газу. Виконуючи умову вступу до Європейського Союзу, урядовці розділили на окремі платіжки вартість палива та його транспортування. З 2020 і до 2024 року українці фактично не платили за обслуговування газових мереж багатоквартирних будинків. Відповідно, обслуговування не проводили. Як результат – катастрофи, загибель людей, вибухи у багатоквартирних будинках. Про це під час інтерв'ю «Громадському радіо» наголосив голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко. Також експерт запевнив, провести збори ОСББ та підписати цей договір в умовах воєнного стану – не так легко.

— Людям не назвали термін, за який вони повинні провести загальні збори співвласників багатоквартирних будинків. Також у нас офіційно 13-14 мільйонів біженців та переселенців. Якщо брати тих людей, які проживають в багатоквартирних будинках, то їх там максимум 40-50%. І вони повинні зібратися й проголосувати, мінімум 50% від загальної кількості, й обрати собі компанію, яка буде обслуговувати газові мережі. Звісно, що більшість з них цього фізично не зроблять. Тобто більшість автоматично перейде до місцевих філій «Газмереж», — каже пан Олег.

Якщо ж перевіряльники виявили проблему, то вони мають лише вказати на неї, а ось за усунення несправностей – додаткова послуга, а отже, і додаткові витрати.

— Як на мене, ніякої відповідальності «Газмережі» нести не будуть. Вони проводитимуть обстеження газових мереж, але капітальний або поточний ремонт не входить в цю вартість. Для цього окремо потрібно буде зібрати кошти та знайти компанію, яка проведе ремонт. І там також невідомі терміни, — розповідає експерт Олег Попенко. — Річ у тім, що житловий фонд та відповідальність спихнули на людей, які мають у власності квартири. Житловий фонд своєчасно не відремонтували, а внесків на капітальний ремонт немає в платіжці людей, які проживають у квартирах. Фактично люди платять за послугу, яка не вирішує проблему.

Що кажуть ОСББ

Зі слів голови ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака, тернопільські ОСББ та домоправителі ще не підписували договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.

—  Аби ОСББ, управитель уклав договір з «Тернопільміськгазом» чи іншими фірмами, треба проводити загальні збори. Тоді ж обговорювати питання і вирішувати, чи дозволяють жителі йти і підписувати цей договір одній особі. А ще треба у кошторисі передбачити витрати на оплату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Наскільки мені відомо, поки що ніхто нічого не робив, – каже Сергій Лупак. – Якщо збори не будуть проводити та не визначаться, то за будинком оператор закріплюється по замовчуванню.

Люди сплачуватимуть за перевірку труб, що є на фасаді будинків, а ось перевірка системи у квартирі до вартості не входить. Сергій Лупак називає таке розмежування несправедливим.

— Всі газові труби, що у квартирі, — відповідальність власника оселі. Тобто, якщо ви захочете, аби перевірили їхню справність, то за це треба сплачувати додатково. Чому саме так – нам ніхто не пояснює. Хоча, якщо вже перевіряти, то треба комплексно, — каже пан Сергій.

Технічні обслуговування проводитимуть відповідно до затверджених графіків. Мешканці будинків зможуть знайти їх на сайтах операторів газорозподільних мереж. Також голів ОСББ та домоправителів повідомлятимуть заздалегідь про проведення робіт.

— Після виконання технічного обслуговування формують остаточну суму. Далі її пропорційно розподіляють між споживачами природного газу. Тобто, між співвласниками багатоквартирного будинку. Рахунок виставляють протягом місяця, в якому провели роботи, а сплатити мають протягом шести місяців. Якщо протягом шести місяців не сплачують за проведені роботи, то виконавець може розірвати договір, — каже Сергій Лупак.

Ваша квартира — ваш відповідальність

Законодавство дає чіткий перелік обов'язків компаній, які обслуговують мережі в будинках. Їхні спеціалісти повинні планово обстежувати щільність газової системи багатоповерхівки. А ще пересвідчуватися в герметичності обладнання й усувати витоки газу. Після перевірок фахівці мусять скласти спеціальний акт. У документі — вказати перелік порушень, а головне — компанія має запропонувати шляхи вирішення проблем. 

Слід пам'ятати: відповідальність облгазів — це мережі від входу в будинок і до дверей квартири. На інших ділянках, наприклад у помешканні користувача, вони можуть працювати, але за окремими договорами й за оплату. Те саме з повіркою чи заміною лічильників, чищенням вентиляційних каналів. 

А що з приватними будинками? 

За мережі в приватних будинках відповідають самі споживачі. І облгази не зобов'язані проводити ремонти чи перевірки власним коштом — так каже закон. Тобто споживач повинен укласти окремий договір з компанією та оплатити її послуги. Експертка-консультантка «ГазПравди» Катерина Плотнікова наголошує, періодичність проведення деяких робіт у місцях загального користування багатоповерхівок та у приватних житлових будинків дещо відрізняється.

Зокрема, перевірку на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу в приватних будинках проводять раз на рік.

Один раз на рік спеціалісти повинні візуально оглядати газопровід, перевіряти наявності вільного доступу до них, стан пофарбування і кріплень. Також наявність футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють. 

У приватних будинках ділянки газопроводів випробовують на щільність під певним тиском лише тоді, якщо його протяжність –  понад 5 м.

Читайте також:

Подекуди на 10 градусів менше від норми: «20 хвилин» перевірили, чи дійсно тепло у під'їздах

Отримати пільги на комуналку ветеранам та їх родинам тепер буде простіше

Що робити у критичній ситуації: для тернополян провели навчання

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Володімір

    Прки зелене теля,, буде при владі,, Народ буде бідніти!!!
  • Машуля

    Якщо всі би неплатили то був би може толк з цього.А так одні будуть платити а інші в борги влазити
  • Машуля

    А більше нічого немають тернополяни дати??? Нехай з депутатів знімлять і заплатять ті гроші
  • Natalia

    Ви що долбойоби там всі? Яка третя, а хто мені за трубу заплатить по якій газ іде у моєму домі? Ми ж її самі купили, та за свій кошт монтували

keyboard_arrow_up