Бензин — є усюди, а черг — немає. Невже криза пального скінчилася?

Бензин — є усюди, а черг — немає. Невже криза пального скінчилася?

Де можна заправитися найдешевше, а де доведеться викласти більше, ніж на інших АЗС? «20 хвилин» побували на тернопільських заправках та вперше за довгий час змогли побачити бензин у наявності в усіх мережах.

У липні на українських заправках мають скасувати ліміти відпуску палива. Про це напередодні заявив нардеп Андрій Герус. За його словами, у червні з Європи в Україну завезли понад 600 тисяч тонн нафтопродуктів, 400 тисяч тонн — це дизель, 200 тисяч — бензин та скраплений газ.

Ми вирішили дізнатися, чи дійсно є передумови для таких рішень на загальнонаціональному рівні. Нагадаємо, що криза пального в Україні розпочалася в кінці квітня — на початку травня після масованих атак росії на паливну інфраструктуру. Аби заправити навіть десять літрів бензину, треба було простояти кількагодинну кілометрову чергу.

ОККО

Відео дня

На заправці цієї мережі на вулиці 15-го квітня є преміальний 95-й бензин за ціною 52 гривні за літр. З карткою мережі можна придбати до 20 літрів бензину. Черги за пальним немає, хоча на ще двох заправках цієї ж мережі, які знаходяться на цій же вулиці — бензину у вільному продажу немає.

Greenwave

У розпал кризи автор жодного разу не зустрічав бензин у вільному продажу у цій мережі, хоча у решті паливо все ж так з'являлося час од часу. Втім, зараз 95-й можна придбати і тут. За літр бензину доведеться заплатити 52 гривні, а стояти в черзі для цього — не треба.

Energy

До складу цієї мережі входять заправки, які продають пальне під брендами «Авіас», ANP, «Укрнафта» та інші. На цих заправках на стелах з цінами вказано нулі. Втім, на заправках «Авіас» купити бензин можна, незважаючи на нулі. Просто робити це треба через офіційний додаток мережі, придбати можна також до 20 літрів, але чомусь тут не відкривають продаж «з вулиці».

BVS

У цій мережі у розпал кризи продавали газ, а от бензином не торгували. А зараз і тут можна розжитися бензином, ще й за ціною меншою, ніж у попередніх мережах, аж на одну копійку – 51 гривня 99 копійок за літр бензину. Черги немає.

WOG

У цій мережі доступно для продажу 95-й бензин, як «преміальний», так і «простий». За перший треба віддати 52 гривні за літр, а за другий — 51. З офіційним застосунком мережі можна придбати до 20 літрів бензину, а якщо ви є власником «гаманця прайд» у застосунку, то можна залити і всі 40 літрів бензину.

Motto

Тим, хто вирішиться заправитися на заправці цієї мережі доведеться заплатити найбільшу суму грошей, оскільки бензин тут коштує 57.98 гривень за літр. І черги до такого цінника немає.

БРСМ

А ось тут пропонують найдешевший 95-й бензин. У довоєнні часи тут продавали аж три його види: «Євро плюс» — «преміальний», «простий» 95-й, та 95е «преміум+» — це пальне, яке зроблено на основі спирту.  Саме це пальне нині є в наявності в мережі та коштує 49.99 гривень за літр.

Shell

Єдина велика мережа заправок, де на стелі з цінником нулі та придбати бензин немає можливості. Тут водіям можуть запропонувати заправитися лиш газом.

Читайте також:
На табло нулі, а продають за талонами та через додаток по вищій ціні. Як «хімічать» на заправках?

Ціновий шок

Як розповів «20 хвилин» паливний експерт Андрій Закревський, зараз українці знаходяться у стані цінового шоку. І ще країні доведеться пережити збільшення витрат дизпалива для вивозу сільгосппродукції та роботи в полях.

— Є позитивні речі, за словами Максима Нефьодова (український економіст, — автор) система з отримання дозволів на виїзд водіїв бензовозів скоротилася термін з 15-35 днів до 1-5. Це позитивно вплинуло на забезпечення пальним. Другий момент — європейський ринок потрохи звикає до нашого споживання, — каже Андрій Закревський.

Також, за словами експерта, є моменти, які не є позитивними, але можуть вплинути на ринок пального. 

— З'явилися ініціативи щодо повернення підприємств з 2% єдиного податку на загальну систему з ПДВ — це вб'є нашу економіку на деякий час і споживання зменшиться. Та і ніхто не застрахований від нових «ініціатив» щодо «поліпшення» справ у продажу пального. Потенційно негативний тренд може створити дефіцит нафти, якщо G7  та ОПЕК+ вирішать погратися у війну цін на нафту: провідні країни хочуть обмежити ціни на закупівлю нафти, але виробники нафти вже почали говорити про неможливість збільшення видобутку (Лівія та інші фактори). Так що можливий такий варіант розвитку подій — від дефіциту пального на заправках ми спочатку перейдемо до зменшення бензину у баках, рітейл зменшить закупівлю. У той час виникне додатковий попит на пальне в агросекторі, але при нестачі пального в закупівлях буде нова хвиля дефіциту на заправках. Крім того, ніхто не відміняв загострення військових дій (бомбардування, дію ДРГ) та ударів по логістиці, — розмірковує Закревський.

Читайте також:
Ціни виросли, а бензину більше не стало. Чи реально знайти пальне у Тернополі — ми перевірили

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Mykola Matsenko

    Вчора Вінниця Бензин порожньо, тільки газ
  • Игорь Слепенюк

    Криза згрошми!
  • Vladimir Furtat

    Брехня у нас цвіте буйним цвітом!!!?????
  • Роман Куян

    Це до пизди

keyboard_arrow_up