Без субсидії можуть залишитись 40% тернополян

Без субсидії можуть залишитись 40% тернополян

Ті, хто працюють за кордоном чи мають новеньке авто, про субсидію можуть забути. При нарахуванні пільги порахують доходи усіх членів сім’ї, навіть якщо ті незареєстровані у помешканні. Особи, котрі отримали спадок, також допомоги не матимуть.

Без субсидії цьогоріч можуть лишитися близько 40% тернополян. Це пов’язано з новими змінами, які вступають у дію з травня. Такі невтішні прогнози дає управління соціальної політики.

Про те, хто потрапить в ряди щасливчиків та зможе і надалі отримувати пільгу при сплаті житлово-комунальних послуг, поговорили під час прямого ефіру 11 травня.

Нагадуємо, що Міністерство соцполітики змінило форму декларації для отримання субсидії. Тепер з 1 травня 2018 року в декларації про доходи необхідно буде вказувати доходи всіх членів родини (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. Без субсидії залишаться й ті, хто має авто, дата випуску якого менше п’яти років. Крім того, у положенні передбачено, що при перебуванні за кордоном протягом двох місяців одного із членів сім’ї на субсидію теж розраховувати не варто. Але це далеко не всі нововведення, які регламентовані в 329 постанові Кабміну, яка набула чинності 27 квітня поточного року.

Відео дня

- Більшість тернополян мусять знову подавати заяви на отримання субсидії. Зокрема, це стосується тих, котрі мають зміни у складі сім’ї, отримали право власності на майно тощо, особам, які тимчасово не проживали у помешканні (але були зареєстровані) чи внутрішньо переміщеним особам, котрі мали укладені договори оренди, - розповідає начальник відділу з прийняття рішення щодо надання житлових субсидій управління соціальної політики міської ради Оксана Дендевич.

Субсидії цього року призначатимуть в два етапи – на неопалювальний період (з травня по 30 вересня), а також на опалювальний (з 1 жовтня по 30 квітня). Раніше ж пільги нараховували на рік, а в опалювальний сезон спеціалісти управління просто здійснювали перерахунок. Внутрішньо переміщені особи й ті, котрі мають договір оренди, отримували субсидію за місцем проживання, а не реєстрації, як всі інші. Тепер для отримання пільги вони повинні двічі на рік подавати пакет документів – на початку неопалювального та опалювального періодів.

З 14 травня починається прийом документів. Подати їх тернополяни можуть протягом двох місяців. Але нарахування здійснюватимуть уже з неопалювального періоду.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Ніна

Тепер що мені до субсидії порахують доходи чоловіка?

Оксана Дендевич

Так. Неважливо, де чоловік зареєстрований, якщо дружина подає документи на призначення субсидії, то при цьому будуть враховані доходи її чоловіка, навіть коли він не зареєстрований у помешканні. Якщо чоловік звернеться за нарахуванням субсидії за місцем своєї реєстрації, то паралельно будуть враховані і доходи його дружини.

 

Від редакції

Яким чином управління соціального захисту отримуватиме дані по сімейний статус осіб, котрі претендують на отримання субсидії?

Оксана Дендевич

В основному, будемо орієнтуватися на ті дані, які вказуватимуть люди у своїх заявах та деклараціях. Особам, яким автоматично перепризначатимуть субсидії, треба бути свідомими: якщо при перевірці виявиться, що надана в управління соцзахисту інформація не відповідає дійсності, їм доведеться повернути державні кошти.

 

Наталка

Чи потрібно мені подавати нову заяву, якщо чоловік незареєстрований?

Оксана Дендевич

Так, більшість домогосподарств повинні надати новий пакет документів. Ті сім’ї, у котрих чоловік та жінка зареєстровані за різними адресами, також повинні звернутися в управління.

 

Від редакції

Чому управління соціальної політики не може напряму отримані дані про сімейний стан тернополян чи про їх перебування за кордоном?

Оксана Дендевич

Повної такої бази наразі немає. Можливо, із часом вона і буде. Поки що ж громадяни мають самі вказувати всю інформацію у деклараціях. З 14 травня ми починаємо прийому документів в житлово-експлуатаційних установах. Графіки прийому – із 8.30 до 17.00 в будні дні, також можна приходити безпосередньо в управління за адресою вул. Лисенка, 8. Якщо немає фізичної можливості звернутися, можна відправити заяву та декларацію поштою. Якщо особи мають цифровий підпис, вони можуть весь пакет документів надіслати по електронці. Ті, у кого цифрового підпису немає, повинні протягом місяця прийти в управління та підписати папери. Зауважу, що у разі подання заяви дистанційно, потрібно обов’язково правильно вказувати всі реквізити, аби працівники могли  прийняти її.

 

Юрист

Що буде? Буде призупинено субсидію чи автоматично продовжено?

Оксана Дендевич

У залежності від ситуації. Якщо в домогосподарстві були особи, котрі, згідно з рішенням комісії, були виключені з нього, субсидію автоматично не продовжать. Так само, якщо було подання відповідно до договору оренди, також автоматичного продовження не буде. Якщо сім’я проживає разом і є вся інформація, то тоді ми можемо здійснити перерахунок. У випадку, коли даних бракує, ми будемо телефонувати тернополянам, аби вони заповнили нову декларацію.

 

Ольга

Який відсоток громадян, які проживають, але не зареєстровані?

Оксана Дендевич

Таких, що проживають чи зареєстровані за різними адресами, - 10-20%.

 

Ольга

Я пенсіонерка, проживаю сама в селі Чортківському районі. Розмір пенсії менше 2000 грн. У 2017 році мені була призначена субсидія. Мій син уже більше 10-ти років проживає за кордоном зі своєю сім’єю, у них народилася друга дитина, і я була змушена їхати доглядати свого онука, тому за період за 12 жовтня 2017 року по 28 березня 2018 року перебувала за кордоном, доглядала свого онука (БЕЗКОШТОВНО). Чи позбавлять мене субсидії за це? Чи можна викликати якусь комісію, щоб подивились як я живу, склали акт і субсидії не позбавляли? Якщо так то куди і з якими документами звертатись?

Оксана Дендевич

Для нарахування субсидії будемо брати дохід з липня по грудень 2017 року. Якщо вона в цей період більше 60 днів перебувала за кордоном, на даний момент права на отримання субсидії вона не має. Якщо жінка надалі перебуватиме в Україні, то може звернутися із заявою про призначення допомоги уже на опалювальний період.

Отримати субсидію зможуть лише ті особи, котрі перебували за кордоном і зв’язку з навчанням, лікуванням чи відрядженням.

 

Від редакції

Чи отримує управління дані про перетин кордону з прикордонної служби?

Оксана Дендевич

Наразі громадяни самі вказуватимуть всю інформацію при заповненні декларації. Надалі буде здійснюватися перевірка відповідно до інформації, наданої прикордонною службою.

 

Ольга Петрівна

Скільки раз зверталась за субсидіями завжди попадала на черги. Чому зараз знову потрібно звертатись, знову стояти в черзі? Зараз усе комп’ютеризовано, усі люди мають ідентифікаційні коди. Є база УМВС по автомобілях, є база державної міграційної служби, хто і коли перетинав кордон і т.д. Невже це не можна зробити автоматично? Чому ганяють людей з тими довідками, чому навантажують спеціалістів які займаються субсидіями?  

Оксана Дендевич

Наразі громадяни мають самі вказувати всі дані при поданні декларації. Вони також несуть відповідальність за достовірність вказаної інформації та отримання державної виплати. Звісно, що з часом спеціальний орган буде перевіряти правдивість заповнених декларацій.

 

Анна Юрчишина

У нас на ділянці є лише один будинок 270 кв.м., в якому, окрім кімнат, є  40 кв.м. - підвал та 35 кв.м. - гараж. Згідно з новими змінами, субсидії нам нараховуватися не будуть. А у сусіда є будинок, менше 200кв.м. та окремо стояча будівля, яка містить гараж на дві машини, підвал та інші приміщення нежитлового характеру і його нові зміни не торкнуться. Чому така несправедливість?

Оксана Дендевич

Якщо у свідоцтві на право власності прописана площа 200 кв. м. і більше, комісія не має права розглядати такі звернення. Для квартир межа для нарахування – 120 кв. м.

 

ДОВІДКА

Трансляція відбувалась з технічної підтримки компанії MagneticOne. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ліщинський Олег

    І не бояться гади тих 40 процентів!!!
  • Віталій Ділай

    успіхів , усього Вам найкращого , щоб булось та велось .
  • тойво

    для приватних підприємців передбачена субсидія?
  • Паша Босий

    Як ви втомили......нічого вам ще недовго
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up