Будинку потрібен розумний власник, інакше – комуналка буде високою

Будинку потрібен розумний власник, інакше – комуналка буде високою

Постійний ріст цін на енергоносії та врізання субсидій в найближчому часі «вдарить» по кишенях тернополян, адже на носі опалювальний сезон. Крім того, введення абонплати на газ, опалення та воду суттєво підвищить платіжки за комунпослуги. Саме тому, тернополянам необхідно навчитись енергоефективності.

Цикл публікацій про те, як правильно розпоряджатися власними коштами та економити продовжує  «RIA плюс». У цій публікації експерти діляться власним досвідом і розповідають нашим читачам як зекономити на оплаті комунальних послуг. Зазначені правила та принципи можуть використовувати тернополяни, у яких рівень доходу один із найнижчих в Україні.

 

А тарифи все ростуть

Відео дня

 

Як розповідає тернополянин Олексій Світлик, цього року субсидії його сім'ї не світять. Адже у квартирі приписаний син, який перебуває закордоном та давно проживає окремо. Проте, його доходи та його дружини, яка навіть не приписана в квартирі, згідно новими правилами будуть враховуватись при нарахуванні субсидій.

— Щось таке зробили ті урядовці, що в голові не вкладається, хочуть вже повністю все і кожного контролювати. А ми, прості громадяни, постійно «віддуваємся» за їх так звані реформи. Вартість опалення цьогоріч буде колосальною, — передбачає тернополянин. — Адже нормативи споживання енергоносіїв знизили, а тарифи скоріш за все піднімуть, особливо на газ, як люблять це робити наші можновладці особливо перед опалювальним сезоном. Тому потрібно шукати шляхи як зекономити, інакше зарплати не вистачить, щоб оплатити комунпослуги, — продовжує пан Олексій.

- Ми з дружиною вже поміняли всі лампи на енергозберігаючі, думаємо встановити спеціальні насадки на крани з водою, щоб знизити її розхід. Також читав в Інтернеті, що потрібно й техніку змінити на клас А, але тут складніше,  — говорить Олексій Світлик. — Ціни на побутову техніку, ще й такого класу, занадто захмарні для нашої сім’ї. На такі витрати ми піти не готові.

 

Заощадження на комуналці до 50%

Як заощаджувати на комуналці до 50% розповідає із власного досвіду тернополянин Олег Синовець. Чоловік каже, що у його домі на всіх кранах  стоять так звані аератори, які змішують повітря з водою.

— Коли я приймаю душ, або коли просто мию руки чи посуд під краном, завдяки вмонтованим аераторам води я економлю до 15% ресурсу, — розповідає пан Синовець. – Однак, аби почати економити, не потрібно витрачати власні кошти на різні нові технології, потрібно спершу почати з таких елементарних речей, як вимикати кран, коли намилюєш руки, чи не вмикати кран на максимум, коли чистиш зуби.

Також, варто звернути увагу на економію води під час прання.

—    Завантажувати пральну машину речами краще максимально, не доцільно прати одну чи кілька речей, — продовжує тернополянин. – Економити воду дозволяє навіть така проста річ як дворежимний бак на унітазі, який для змиття дає меншу та більшу кількість води.

Електроенергія з останніх кілька років здорожчала щонайменше у чотири рази, тому електрику також варто економити. Олег Синовець каже, що він у домі старі лампочки давно вже замінив сучасними LED лампами.

—    Гарантію на LED лампи виробники дають мінімум два-три роки. Тому варто зберігати чеки, адже замінити таку лампочку по гарантії можна безкоштовно, — наголошує співрозмовник. — Купуючи побутову техніку, я завжди звертаю увагу на класи енергозаощадження, особливо холодильники. Адже вони працюють весь час і для роботи використовують багато ресурсу. Тому купуючи холодильник, не потрібно боятися трішки переплатити, однак варто взяти вищий клас енергозаощадження.

Щодо економії газу, то чоловік каже, що він давно вже придбав для котла терморегулятор, який дозволяє значно економити газ. До прикладу, коли чоловік на роботі, то котел автоматично знижує температуру в домі, проте за годину до того, коли він має прийти, котел автоматично вмикається і прогріває помешкання.

Загалом, використовуючи усі зазначені методи, пан Олег за місяць економить до 50% ресурсу.  

—    Я економлю не тому, що я такий скрупульозний, а тому, що я розумію те, що до ресурсу потрібно бережно відноситись, адже його у світі стає все менше і він все дорожчий, — додає пан Синовець.

 

Потрібно змінювати побутові звички

Щоб почати ефективно економити, слід найперше змінити свої побутові звички, розповідає фахівець з енергозбереження, завуч тернопільської школи №24 Олена Зарічна, яка навчає діток раціональному використанню ресурсів.

- Потрібно починати з елементарного - закрутити кран під час чищення зубів чи гоління, завантажувати пральну машинку на повну, відключати прилади з розетки, коли немає необхідності в їх використанні, вчасно ремонтувати сантехніку, очищувати чайник від накипу тощо, - говорить пані Олена. – Коли ви навчитеся таке робити на автоматичному рівні, згодом така поведінка відіб'ється на платі за комуналку. Адже дотримання таких елементарних правил дозволить зекономити біля 30% енергоресурсів.

Дуже важливо замінити старі вікна на металопластикові, щоб знизити витрати на опалення,  щоб зекономити на воді - слід приймати душ замість ванни та мити посуд у закритій раковині. Також варто замінити традиційний зливний бачок на економний, що дозволить заощадити до 30 літрів води за день. Щоб заощадити електроенергію, потрібно вчасно розморожувати холодильник, адже через товстий шар льоду його енергоємність збільшується в рази. Потрібно завжди вимикати за собою світло  та при можливості використовувати бра та торшери замість центрального освітлення, - ці та інші прості правила в підсумку дозволять досягти практично 50% економії ресурсів, зауважує Олена Зарічна.

- Доцільно також ущільнити вікна та двері, якщо вони старенькі - такий захід дасть змогу підняти температуру приміщення на 4-5 градуси. Звичайно ідеальний варіант все-таки замінити їх на енергоощадні. Також якщо те саме зробити із вікнами та дверима в під'їзді - то це ще плюс 2-3 градуси, зазначає експерт.

  

Використовуйте новинки

Тернополянин Захар Скоробагатько почав платити менше за комунпослуги шляхом використання у своїй квартирі різноманітних новинок.

— Перше, що я зробив — встановив економічні аератори на всі крани,  одразу вартість послуг за воду знизилась практично на 70%. Ааератор розрахований і влаштований таким чином, що вода насичується повітрям і внаслідок цього відбувається економія води без погіршення комфорту, — розповідає чоловік. — Маю по всіх кімнатах встановлені  датчики руху. Насправді це суттєво зберігає енергію, адже ми часто забуваємо вимкнути світло після того як вийдемо з кімнати чи з туалету-ванни. За моїми підрахунками - це дозволило мені скоротити витрати електроенергії на 20%.

Також пан Захар знайшов в Інтернеті систему автоматизації управління теплом у будинку, які допомагають не лише контролювати клімат в будинку, але і економити, та інфрачервоні обігрівачі, які дають змогу зекономити на опаленні. Проте чесно кажучи поки що на них ціни «кусаються», тому їх купівля відбудеться пізніше, каже чоловік.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    і взагалі що толку з тої економії, якщо на елементарне і так не хватає

    anonim reply Anonymous

    їхати звідси!
  • Anonymous

    країні треба нормальної влади!!!

    anonim reply Anonymous

    і нормальний народ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up