Чи можна повернути акційний товар в магазин і в яких випадках – пояснили у Держпродспоживслужбі

Чи можна повернути акційний товар в магазин і в яких випадках – пояснили у Держпродспоживслужбі
  • З початком сезонних розпродажів на адресу тернопільського Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами почали надходити скарги від людей про відмову продавців у поверненні та обміні товару, придбаного за акційною ціною.
  • Що робити покупцям в таких випадках?

Роз’яснення та детальну інформацію про акційні товари опублікували на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

Перед придбанням акційного товару фахівці радять обов’язково уважно ознайомитися із ним і оглянути, чи немає дефектів, а також запитати у продавця про причини зниження ціни, оскільки акційні пропозиції можуть стосуватися товару із певними дефектами (подряпинами, пошкодженням упаковки тощо). Адже, якщо ви купили акційний товар, а потім виявилося, що він має недоліки, про які вас попередили у магазині, в такому випадку ви не зможете його повернути або обміняти на товар належної якості на підставі статті 9 Закону «Про захист прав споживачів» (далі – Закон).

Однак, якщо ви придбали речі належної якості (сезонний розпродаж, стара колекція, тощо), споживач має такі ж права, як і під час придбання без акції.

Відео дня

Відповідно до статті 9 Закону, якщо товар якісний, але не підійшов Вам за характеристиками, а саме за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням, Ви маєте право обміняти його на аналогічний у продавця. Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, властивості, пломби, ярлики, і розрахунковий документ, виданий споживачеві.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості товару. Гроші мають повернути вам у день розірвання договору, або в інший строк за домовленістю, але не пізніше ніж за 7 днів.

Відповідно до статті 15 Закону, після публічного повідомлення про початок проведення розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни до споживачів мають донести інформацію про ціну продукції, яка була встановлена до початку проведення відповідного розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни, а також ціну цієї ж продукції, встановлену після їх початку.

Крім того, вживання понять «знижка» або «зменшена ціна» або будь-яких інших, аналогічних за значенням, дозволяється лише з додержанням таких умов:

  • якщо вони застосовуються до продукції, яку безпосередньо реалізує суб’єкт господарювання;
  • якщо такого роду знижка або зменшення ціни застосовується протягом визначеного та обмеженого періоду часу;
  • якщо ціна продукції є нижчою від її звичайної ціни.

Вживання поняття «розпродаж» або будь-яких інших, аналогічних йому, дозволяється лише з додержанням таких умов:

  • якщо здійснюється розпродаж усіх товарів у межах певного місця або чітко визначеної групи товарів;
  • якщо тривалість розпродажу обмежена в часі;
  • якщо ціни товарів, що підлягають розпродажу, є меншими від їх звичайної ціни.

Якщо продавець розмістив у магазині табличку: «Акційний товар поверненню не підлягає», то така інформація суперечить вимогам законодавства про захист прав споживачів.

Однак, слід пам’ятати, що є товари, які на законодавчому рівні не підлягають обміну та поверненню. Якщо продукція якісна, без браку, то не повертаються такі товари: косметика і парфумерія, зубні щітки, аерозолі, перуки та вироби з натурального та штучного волосся, натільна і постільна білизна, панчішно-шкарпеткові вироби, тканини та гардини, дитячі іграшки м’які та гумові надувні, ювелірні вироби тощо. Весь перелік вказаний у постанові Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 №172.

 

Читайте також:

В Україні оновлять перелік товарів, що не підлягають обміну та поверненню

Батареї у під’їзді холодні, а платіжка на 500 грн і більше. Як комунальники пояснюють такі суми?

Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up