Чому батькам не варто купувати дітям спінери

Чому батькам не варто купувати дітям спінери

На піку популярності серед дітей нині спінери-вертуни. Вони крутять їх на всіляких ділянках тіла. Однак фахівці попереджають батьків, що підробки часто травмують та шкодять здоров’ю їхніх чад.

Новомодна іграшка – крутилка спінер – завоювала прихильників і серед тернопільських дітлахів. Її можна побачити в руках не лише школярів, а й вихованців дитячих садочків.

Спінер, якщо проаналізувати історію виникнення, - це іграшка, яка від самого початку призначалась для боротьби зі стресом та останнім часом стала шалено популярною у всьому світі. Вона складається з підшипника та «крил». Варто тільки штовхнути одне з крил ー й іграшка крутитиметься, подекуди навіть годинами. Функціонал спінерів доволі широкий. Перш за все, їх пропонують застосовувати задля зняття стресу, а також розвитку дрібної моторики рук. Також продавці цих іграшок запевняють, що за допомогою спінера можна подолати хвилювання та дратівливість. У мережі можна знайти купу відео, які експерименти вдасться провести з цим приладдям.

Від 40 до 1200 грн

Відео дня

Хоча крутилка позиціонує себе як лікувальна ігршка, багато хто її вважає  черговим маркетинговий хітом, розрахованим, у першу чергу, на дітей та офісних працівників.

Ціни на вертунів залежать від виду та матеріалів (латунь, нержавіюча сталь, титан, мідь, алюміній та пластик). Щодо видів, то ці іграшки бувають звичайні, з підсвіткою, зміненої форми, з декором, навіть з можливістю підключення до телефону тощо.

Тернополяни можуть придбати цю іграшку в Інтернет-магазинах, звичайних крамницях, на ринках тощо. Коштує вона від 40 до 1200 грн. Принаймні, такі ціни наші журналісти побачили як в магазинах, так і в Інтернеті.

Чи варта ця іграшка таких грошей? Та чому існує багато скептичних відгуків серед місцевих батьків?

Мама двох дітей Наталія Христюк розповідає, що старший син Сергійко, якому шість років, вже кілька місяців просить її купити спінер. А побачив іграшку в дітей у дитячому садку.

- Аргументи одні – її можна крутити на всіх частинах тіла, це так кльово, - розповідає жінка. – Ніби нічого й такого немає в тій іграшці. Але, коли я передивилась масу відео в тому ж Інтернеті, то переконалась, що не такий вже і безпечний той спінер. В одному з роликів діти причепили лезо до вертуна задля експерименту. Хлопчику відрізало пальчика. Після побаченого твердо вирішила – ніяких спінерів не купуватиму дітям. Це іграшка, яка «зносить» малим голову.

Нині на ринку є багато дешевих китайських моделей крутилки. Тернополянка Світлана Лєбєдєва сумнівається, що вони відповідають санітарним нормам.

«Малим дітям не раджу»

- Є дуже дешеві – по 39 грн, пластмаса там одноразова, не розумію взагалі сенсу цієї іграшки, легше кубик-рубік дитині купити, - наголошує вона.

Десятирічна тернопільська школярка Вікторія Найдух має спінер. Купила іграшку за гроші, які їй подарували на День народження. За словами дівчинки, спінер нині є багато в кого, тому і їй захотілось спробувати ним пограти.

- Його можна крутити і на руках, і на ногах, - захоплено розповідає учениця. – Мої друзі також мають спінери.

Мама дівчинки Неля додає, що спочатку не дозволяла донці купувати цю іграшку. Але згодом та її переконала.

- Вартує вона в середньому 120-130 гривень, - зауважує співрозмовниця. – Чогось особливого я там не побачила. Але діти наслідують один одного, хочуть мати таку ж іграшку, як і в друзів. Розділяю думку одного із психологів, що краще вже спінером гратися, ніж за комп’ютером сидіти. Але спінер. На мою думку, іграшка вже більше для свідомих дітей, які розуміють, що не можна пхати її куди-небудь. Я би не радила купувати вертуна маленьким діткам.

Шукають небезпечні моделі

В Управлінні захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомляють про небезпеку, яку може завдати популярний спінер. Так, за отриманою інформацією з міжнародної системи повідомлення про продукцію, що становить серйозний ризик (RAPEX), іграшка спінер COLOR SPIN LED модель CS5555 SYM0024 становить серйозний ризик, оскільки акумуляторний відсік спінеру легко відкрити без використання будь-яких інструментів та отримати доступ до елементів живлення, які дитина може покласти у рот і проковтнути, що, в свою чергу, завдасть шкоди її шлунково-кишковому тракту. Зазначений продукт не відповідає вимогам Директиви щодо безпеки іграшок та відповідним європейським стандартам EN 62115.

- Спеціалісти проводять моніторинг щодо надання на ринку продукції, що становить серйозний ризик, а саме іграшки спінер (Fidget Spinner) COLOR SPIN LED модель CS5555 SYM0024, за результатами якого зазначеної моделі не виявлено, - говорить начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду  управління Сергій Ящук. - При здійсненні планових перевірок та в разі одержання інформації про надання на ринку такої продукції ми проводитимемо перевірки характеристик продукції та вживатимемо обмежувальні (коригувальні) заходи щодо неї. Закликаємо батьків, аби ті були уважні при виборі іграшок для своєї дитини. Щоб вони завжди приносили малюкові тільки радість і позитивні емоції.

Іграшку потрібно понюхати та покрутити

Згідно з інформацією Управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області, пластмасову іграшку перед покупкою варто оглянути на предмет подряпин, задирок, сколів і тріщин, оскільки дитина може поранитися об такі шорсткості. В дитячих іграшках не повинно бути гострих країв, кутів.

Не можна купувати іграшки з надто довгими деталями або зніміть їх перед тим, як дати дитині. Зовсім маленькі діти можуть заплутатися в розв'язаному бантику або в мотузці на шиї у плюшевої тваринки.

Діти зазвичай дуже люблять «розмовляючі» іграшки: ляльки, телефони. Більшість таких іграшок мають неприпустимий для дитячого вуха рівень шуму. Максимум, який може видавати іграшка, не повинен перевищувати 65 децибел.

При покупці іграшки завжди вивчайте її етикетку і упаковку, на якій повинно бути зазначено: найменування виробника, зареєстровану торговельну марку та його адресу; вікові обмеження; знак відповідності технічним регламентам; інструкція до іграшки та інформація про безпечність, які складаються згідно з вимогами законодавства про мови.

 

Коментар експерта

Ольга ГАВРИЩАК, педіатр вищої категорії:

- Маю неоднозначне ставлення до цієї іграшки. Вона нібито розвиває дрібну моторику рук, заспокоює. Але чи справді її ефект настільки лікувальний? Потрібно зважати на якість матеріалів, які використовують для її виготовлення. Часто це – пластмасові деталі сумнівного походження. Крім того, спінер має дрібні частинки, які дитина може легко проковтнути. Тому до 3-х років і навіть старше я не рекомендую навіть показувати цю іграшку. Ще один нюанс – діти не використовують її за призначенням, вони крутять вертуна не тільки на руках і ногах, а і на головах, вухах і так далі. Тож можна легко травмувати очі, вуха тощо. Якщо батьки все ж зважилися на купівлю цієї іграшки, рекмендую перевірити, чи є якесь підтвердження того, що даний товар відповідає державним санітарним нормам і стандартам.

А загалом, щоб заспокоїти дитини та розвинути дрібну моторику, є багато перевірених часом іграшок, – пазли, головоломки, кубики та інші. Вони безпечні та корисні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • ігор

    "оскільки акумуляторний відсік спінеру легко відкрити без використання будь-яких інструментів..."

    певно нездоровий на голову придумав причину, бо треба було хоч щось заборонити... це що іграшка для немовлят? а чого ніж не заборонять? його навіть не треба відкривати, а зразу зарізатись.
  • Andry Zayats

    При невдалому збігу обставин можна і цукеркою вдавитись...

    з дітьми треба говорити, а не забороняти.

    є сотні набагато небезпечніших речей у кожного в хаті, може заборонити дитині по хаті ходити??
  • Діонісій

    може інтернет відключити, щоб дурниці не дивились?

    а взагалі, така штука розвиває моторику пальців і рук.

    ми зробили з дитиною саморобні, без хімії і всього такого.

    таке враження, раніше була тема про синього кита, потім всі забули, тепер знайшли іншого ворога людей.

    воно не призначене як іграшка, хоч в нас, люди купують дітям те що круто, в десять років смартфони за 20 тисяч гривень, щоб тішились, а потім жаліються, що алкаш забрав, чи псевдо поліцай.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Тернопільщині відкрили туристичний сезон 21:04 Як тернополяни називали дітей у квітні — найпопулярніші імена хлопчиків і дівчаток 20:00 Куди піти, що подивитися у Тернополі 11-12 травня 19:02 Як буде тривала тривога, випускникам доведеться вдруге проходити тестування Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:00 Євробачення 2024: під яким номером виступатимуть alyona alyona і Jerry Heilу в гранд-фіналі і де дивитися 17:00 На Тернопільщині НАБУ викрило розтрату 8,3 млн грн Держрезерву 16:05 У Тернополі перед похороном захисника в могилі виявили гранати часів Другої світової 15:34 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) 15:05 У Тернополі двом матерям-героїням вручили сертифікати на квартиру 14:35 «Вони захищали Україну, а ми прикрашаємо»: рідні загиблих захисників висадили алеї з квітами photo_camera 13:54 У тернопільських парках почали працювати атракціони (ціни) 12:51 Біля «Росинки» авто злетіло з дороги: загинув чоловік play_circle_filled 12:20 На фронті загинули Герої з Тернопільщини Олександр Замараєв і Антон Білик 11:45 Зниклу жительку Вишнівця розшукує поліція 11:10 До 9 років тюрми засуджено чоловіка з Тернопільщини, який до смерті побив односельця 10:30 Із 13 травня частково перекриють рух транспорту на Микулинецькій 09:50 До Дня матері у Тернопільській громаді проведуть понад десяток заходів 09:30 Зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Тернополя (партнерський проєкт) 09:09 На Ставі рятували людину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up