Чому відібрали субсидії у тернополян і як їх повернути на осінь

Чому відібрали субсидії у тернополян і як їх повернути на осінь

На літній період субсидію призначили лише 4950 абонентам. Це пов’язано зі змінами в нарахуванні пільги. На зимовий період кількість отримувачів має збільшитися, принаймні, у два-три рази, прогнозують в управлінні соцзахисту. Перерахунок здійснюватимуть у жовтні.

Кількість тернополян, яким нарахували субсидію, зменшилась у десять разів. Із 49 тисяч абонентів, які раніше отримували пільги на сплату житлово-комунальних послуг, залишились лишень 4950. Хто не отримає субсидію, говорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

В управлінні соціальної політики завершили опрацьовувати декларації, які місцеві жителі подавали для перерахунку субсидії. Нагадаємо, що Міністерство соцполітики змінило форму декларації для отримання субсидії. Тепер при нарахування пільги враховують доходи всіх членів родини (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. Без субсидії залишаться безробітні, котрі не стоять на обліку в центрі зайнятості; ті, хто має авто, дата випуску якого менше п’яти років; чи тернополяни, котрі отримали спадок або подарунок, вартість якого перевищує 50 тис. грн. Крім того, у положенні передбачено, що при перебуванні за кордоном протягом двох місяців одного із членів сім’ї на субсидію теж розраховувати не варто. 

Чому так різко скоротилася кількість отримувачів пільги? На це питання відповідала гостя прямого ефіру – начальник відділу з призначення житлових субсидій міського управління соціального захисту Оксана Дендевич.

Відео дня

- Причин насправді багато. Одна – хтось із власників домогосподарства не працював, або отримував дохід, менший мінімальної заробітної плати, не сплачував єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду. Крім того, понад 2500 домогосподарств улітку перейшли на отримання інших пільг, замість отримання субсидії. Сюди належать учасники бойових дій, учасники Великої Вітчизняної війни, багатодітні сім’ї. Також є категорія тернополян, які здійснили покупку чи оплатили послуги, або ж набули право власності на житловий будинок, що перевищує 50 тис. грн. Не отримали право на отримання субсидії сім’ї, які мають заборгованість у сплаті житлово-комунальних послуг, що перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів, тобто 340 грн. А боржників у нас – 5000 домогосподарств. Ще 700 справ перебувають на розгляді комісії – у когось відсутні доходи, хтось перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною, визначеною рішенням ЛКК. Думаю, що більшості з них субсидії все-таки будуть призначені, - говорить спеціаліст.

Крім того, пані Дендевич додала, що на опалювальний період кількість отримувачів пільги має зрости щонайменше у два-три рази. Оскільки до переліку послуг додається ще й опалення. А от у літній період розмір плати від доходів у багатьох тернополян перевищує нарахування за житлово-комунальні послуги.

Повний запис онлайн-чату можете переглянути за посиланням: https://te.20minut.ua/Groshi/lishe-5-tis-ternopolyan-otrimayut-subsidiyu-a-vi-e-v-spisku-stavte-pit-10701422.html, або відсканувавши QR-код.

 

Найцікавіші відгуки з сайту «20 хвилин»:

 

Анонім

Чи потрібно знову поновлювати документи у зв’язку зі змінами у складі сім’ї, якщо це вже було зроблено у листопаді цього року?

Оксана Дендевич

Однозначно. Протягом 30 календарних днів особи мають повідомити в управління соціального захисту про зміни в складі зареєстрованих, право набуття власності тощо.

 

Ольга

Чи повинна людина знову подавати декларацію в жовтні, щоб отримувати субсидію?

Оксана Дендевич

Якщо вона подала декларацію зі всіма змінами в травні-червні, то заповнювати її знову потреби немає. Заяви потрібно подавати тим жителям, у яких у домогосподарстві є особи, які були, згідно з рішенням комісії, виключені зі складу проживаючих. Також подати нове звернення треба особам, які проживали у квартирі, згідно з договором оренди, або тимчасово переміщеним особам.

 

Від редакції

Що робити тим людям, які не встигли подати декларації у травні-червні?

Оксана Дендевич

Вони можуть їх подати і в липні, і в серпні. Їм субсидія буде призначена з місяця звернення. Ті, хто подали декларації, їм субсидія призначена з 1 травня 2018 року до 30 вересня поточного року. Тобто на неопалювальний період.

 

Наталія

Враховуються доходи всіх членів сім’ї – чоловіка та жінки. А як ділять дохід при нарахування – на всіх зареєстрованих у помешканні, чи всіх членів сім’ї?

Оксана Дендевич

Ділиться на всіх членів сім’ї.

 

Руслан

Якщо чоловік зареєстрований у батьків в іншій області, а дружина з дітьми проживає у Тернополі, його доходи рахуватимуть і батькам, і дружині?

Оксана Дендевич

Якщо він офіційно працю в іншому місті і надасть документ, що він не проживає разом з батьками, його визнають членом домогосподарства. І тоді на розгляд комісії – чоловіка виключають зі складу при нарахуванні субсидії батькам. Якщо ж він є членом сім’ї, то незалежно від його місця фактичного проживання чи реєстрації, враховуються доходи всіх. Отже, домогосподарство – це батьки і повнолітні діти, які зареєстровані чи проживають разом. А сім’я – це чоловік, дружина та їхні діти.

 

Від редакції

Чому тоді у батьків, якщо повнолітній син із ними зареєстрований, але не проживає, вимагають надати довідки про те, де працевлаштована їхня невістка?

Оксана Дендевич

Така процедури – для отримання інформації із фіскальної служби – беруть до уваги те, чи чоловік та жінка були працевлаштовані, чи вони сплачували єдиний соціальний внесок. Тільки маючи ці дані, ми можемо виключити того сина зі складу домогосподарства, де живуть його батьки.

 

НатаЛия

Якщо  в десять раз скоротилась кількість родин, отримувачів субсидій, то чи скоротиться в десять раз кількість держпрацівників, які ведуть ці субсидії? І куди підуть працювати працівники розформованого відділу субсидій?

Оксана Дендевич

4950 абонентів отримали субсидію, є такі, у кого вона нарахована в нульовому розмірі, є боржники. Тому роботи вистачає на всіх держпрацівників.

 

Від редакції

Яка кількість заробітчан не змогли отримати субсидію?

Оксана Дендевич

Точну кількість назвати не можу. Але вона немаленька. Є сім’ї, які вже роками живуть за кордоном, а зареєстровані з батьками в Тернополі. Єдиний вихід з тієї ситуації – виписувати родичів, які більше 60 календарних днів перебували за кордоном.

 

Оксана Кіналь

Розлучення вже не допоможе? Треба довідку, де перебуває колишній чоловік. А він – в одній хаті. Як не крути, і так не виходить. Усе передбачили.

Оксана Дендевич

Якщо рішенням суду визначено, що дитина проживає разом із мамою, тоді доходи батька не враховуємо. Також особа може надати довідку із ПП чи ОСББ, що колишній чоловік фактично в помешканні не проживає, хоч там і зареєстрований. Значить, його доходи рахувати не будемо.

 

Від редакції?

А чи враховують аліменти в сукупний дохід сім’ї?

Оксана Дендевич

Ні.

 

Журналіст

Який відсоток колишніх отримувачів субсидій мають автомобілі, дата випуску яких – менше п’яти років?

Оксана Дендевич

Таких небагато, менше 5%.

 

Від редакції

Чи має управління соцзахисту механізм відстежування осіб, які перебували за кордоном чи непрацюючих?

Оксана Дендевич

Поки що ні. Але, думаю, уже на опалювальний період ми зможемо отримувати дані з державної прикордонної служби. Наразі беремо інформацію з декларацій, які заповнювали тернополяни.

 

Олег Синовець

Чи є база даних, куди внесені всі особи, які отримують субсидію?

Оксана Дендевич

Ні. Поки що такої бази не створювали.

 

Від редакції

Чи мають тернополяни право отримати компенсацію за заощаджені послуги?

Оксана Дендевич

Так, до 1 вересня тернополян, які мають переплату при сплаті житлово-комунальних послуг, можуть написати заяву для отримання грошової компенсації. Їм повертають гроші за 100 м.куб. газу і 150 кВт електроенергії. Перед зверненням в управління потрібно взяти в банку свій розрахунковий рахунок.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олена Толець

    Поясніть, будь ласка, чи має сім'я право на отримання субсидії, якщо один із її членів успадкував земельну ділянку сільськогосподарського призначення, вартість якої перевищує 50 тис. грн.? Адже діє мораторій на продаж землі, тому навіть бажаючи того, власник не зможе її продати. Відповідно, додаткових грошових надходжень у сім'ї від продажу землі не передбачено.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up