Чорна п'ятниця: Супрун пояснила, як шопитися без наслідків для здоров'я й ударів по гаманцю

Чорна п'ятниця: Супрун пояснила, як шопитися без наслідків для здоров'я й ударів по гаманцю

Крім психологічних, існують і фізичні загрози від перебування в торговельному центрі під час знижок, і навіть шкода довкіллю, попередила Супрун.

 

Попри очевидні переваги "Чорної п’ятниці" не варто забувати, що це все-таки хід маркетологів, мета якого — аби ви купили якомога більше. Маємо декілька порад, які допоможуть провести цей день максимально ефективно та без шкоди для здоров’я, гаманця і сімейного спокою, написала на своїй сторінці у facebook доктор Уляна Супрун.

Чому із Чорною п’ятницею не все так безхмарно

▪️Навіть якщо ви величезний фанат шопінгу, істерія довкола знижок та полювання за вподобаними речима, і вас може змусити почуватися нервово, знічено чи розгублено. Усі хочуть купити найкращі товари за якомога менші гроші, ухопити саме ту модель самого того кольору. Саме тому шопінг у чорну п’ятницю, як і під час інших великих розпродажів чи акцій, перетворюється буквально на полювання, а відтак — суцільний стрес.

▪️Натомість хтось може переживати стрес через неможливість взяти участь у цьому святі знижок — через фінансовий стан, інші актуальні пріоритети абощо. Але навіть у такому випадку не варто засмучуватися чи почуватися неповноцінними. Наявність речей не є запорукою щастя, а бути модними можна не лише в новій колекції брендового магазину. Трохи винахідливості і гардероб можна оновити власноруч або ж за мінімальні гроші.

Відео дня

▪️Крім психологічних, існують і фізичні загрози від перебування у великому скупченні людей — тобто в торговельному центрі під час знижок. Коли всі поспішають і штовхаються, можна впасти та травмуватися.

▪️У натовпі, в задусі та “на нервах” може підвищитися тиск — так виникає ризик інфаркту та інсульту. Будь обережні та намагайтеся уникати великих та гучних скупчень людей.

▪️Найбільші відчайдухи займають черги в магазини вночі або рано-вранці, аби першими потрапити всередину. Це призводить до недосипання, про шкоду якого ми вже писали.

▪️Крім того, велике скупчення людей означає і велике скупчення бактерій та вірусів. По-перше, всі дихають одне на одного, і є великий ризик підхопити якийсь вірус. По-друге, всі копирсаються в коробках та кошиках із речима — торкаючись їх руками. Хто знає, чи всі ці люди мили руки сьогодні. Те саме стосується і примірок речей.

▪️Поручні ескалаторів також можуть бути осередком бактерій, серед яких, із високою ймовірністю, є патогенні. Тож перш ніж терти очі, ніс чи обіймати дітей після того, як потрималися за поручні, краще їх помити.

▪️Зрештою, там де є великі скупчення людей з грошима, значно зростає ризик крадіжок. Тому стежте за гаманцями, телефонами, ключами від авто та іншими цінними речами.

▪️Коли в п’ятницю всі прямують до торговельних центрів, на дорогах неминуче виникають затори, що також підвищує ризик аварійності. Можливо, є сенс поїхати за покупками на метро чи іншому громадському транспорті або ж взагалі надати перевагу онлайн-шопінгу.

На останньому варто зупинитися трохи детальніше, адже він дійсно має переваги, хоча і тут не все так однозначно.

Безумовно, онлайн-шопінг є менш шкідливим для довкілля, аніж офлайн. Але тип і швидкість доставки, яку обирає покупець, може звести всі переваги нанівець. Логістично складна та тривала доставка, приміром із Китаю, не зробить планету чистішою. Це може бути дійсно виправдано, наприклад, коли замовляєте у локальних виробників. Крім того, доставка зазвичай передбачає додаткове пакування, аби під час транспортування річ не пошкодилась, а це —додаткове забруднення довкілля.

Під час онлайн-шопінгу ви маєте більше часу подумати над вибором, порівняти варіанти не в гучному натовпі інших покупців, не торкаєтесь потенційно брудних речей — словом автоматично відпадають майже всі ризики для здоров’я.

Але є і зворотна сторона — тут дещо більший ризик наробити необдуманих покупок та піддатися на вплив маркетологів. Адже в діджиталі магазини знають про нас доволі багато. І можуть з усіх боків пропонувати нам товари, що відповідають нашим вподобанням, але не були в наших планах. У офлайн-магазинах через натовп можна банально щось не помітити.

Небезпека криється також у тому, що за онлайн-покупки не завжди потрібно платити відразу. Так можна не зуміти об’єктивно оцінити обсяги та загальну вартість покупок і зрештою купити більше, ніж ви можете собі насправді дозволити. Необдумані покупки можуть стати причиною сімейних конфліктів, боргів, і як наслідок ще більшого стресу.
А ще, коли усвідомлення (не)потрібності покупки прийде, частина речей буде повернена виробникам. Повернення покупок, що не підійшли, а воно часто безкоштовне, створює додатковий удар по довкіллю та означає додаткові витрати для бізнесу.

Купувати більше і частіше — ось формула економічного зростання і забруднення середовища. Частка речей із синтетичних тканин на ринку щороку збільшується, разом із розвитком торгівлі за прилавком і за смартфоном.

Як встояти від необдуманих покупок і не перетворити шопінг на суцільний стрес

▪️Заздалегідь обдумайте список потенційних покупок. Якщо маєте можливість — заздалегідь перегляньте наявні пропозиції та анонси магазинів щодо знижок, аби власне в день акції не гаяти час на блукання торговельними центрами або стояння в заторах на шляху до різних магазинів.

▪️Якщо плануєте купувати одяг, особливо, якщо багато — перегляньте свій гардероб, заберіть із нього речі, які не будете носити далі. Але не варто їх ховати на смітнику. Речам у хорошому стані будуть раді в благодійних організаціях або зрештою їх можна продати. Зрештою можна прихопити пакунки зі старими речима з собою до ТРЦ — там можуть бути бокси благодійних організацій або бокси, куди можна здати старі речі, та отримати за це знижку. Якщо ж впевнені, що он та сукня і оте пальто вже віджили своє — можливо, варто спробувати дати їм друге життя. Кравець або власні руки — вам допоможуть.

▪️Купуйте речі, вироблені в Україні. Так ви підтримуєте платників податків, сприяєте нашому економічному розвитку, і менше згубно впливаєте на довкілля, адже витрати та забруднення від логістики менші.

▪️Ви можете купувати не речі, а досвід. Саме новий досвід: подорожі, навчальні курси, книжки, в тому числі електронні, квитки на концерти — роблять наc щасливими на тривалий час. На відміну від суто матеріальних речей. Досвід не створює сміття і не має карбонового сліду, та не порушує нічиїх прав. Утилізувати досвід, на відміну від 100500 дешевих футболок, не потрібно.

▪️ Будьте чемними та не створюйте проблем іншим. Нехай шопінг буде приємним для всіх.

▪️Бізнес має знайти баланс між прагненням заробити якомога більше грошей і безпекою своїх співробітників і клієнтів. Адміністрація торговельних центрів та супермаркетів також має подбати про безпеку своїх відвідувачів — гарантувати доступ до аварійних виходів, мінімізувати ризики утворення черг та великих скупчень людей там, де це можливо.

Чорна п’ятниця дійсно хороша нагода придбати щось, про що ви давно мріяли, але не доходили руки або завжди було шкода грошей. Це також можливість купити речі не по сезону, а відтак, ще дешевше, чи підготуватися до новорічних свят та придбати подарунки, не витративши при цьому всі гроші світу. Гарної чорної п’ятниці та корисних покупок. Бережіть себе та природу.

Читайте також Чорна П’ятниця 2019. Знижки та розпродажі у Тернополі

«Чорна п’ятниця»: як не потрапити у «пастку» знижок
 

До речі, Франція уже заборонила рекламу "Чорної п’ятниці", бо ці акції вводять людей в оману, пише УНІАН. 

Парламент Франції ухвалив поправку, яка забороняє рекламні кампанії "Чорної п’ятниці".  Про це повідомляє Euronews. Йдеться про поправку до "закону про відходи". Нововведення засуджує надмірне споживання і "катастрофічні екологічні показники" торгового дня. 

"Припинити надмірне споживання, що вводить в оману споживачів", - зазначено в рішенні.

У поправці вказано, що реклама "Чорної п’ятниці" створює враження, що споживач отримує вигоду зі зниження цін, зіставного з продажами, обумовленими законом, коли вони насправді цього не роблять.

Поправку ще повинна розглянути й затвердити нижня палата французького парламенту - Національна Асамблея. Тож, це не вплине на рекламу "Чорної п'ятниці" поточного року, але, якщо пройде, може вплинути на подальші роки.

Опитування

А ви купуєте у "Чорну п'ятницю"?


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Val Val

    Нема у нас чорної п'ятниці!
  • Ната Ли

    Ніяк не впливає!Звичайні знижки,які бувають впродовж року.Ніякого ажіотажу не спостерігається.
  • Пустило

    Хто така Супрун і шо таке шопитися,га?То таке,як шпокатися,чи нє?
  • David Starr

    Жити заради речей? Та ну нах, є цікавіші справи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up