Дають 860 гривень, а витрачаємо тисячі: чи реально забезпечити дитину на держдопомогу

Дають 860 гривень, а витрачаємо тисячі: чи реально забезпечити дитину на держдопомогу
  • При народженні дитини держава надає батькам щомісячну фінансову допомогу. 860 гривень – саме стільки на думку українських депутатів має вистачити, аби прогодувати, одягнути та вилікувати у разі хвороби немовля.
  • Журналісти «20 хвилин» спільно з матусями порахували, на що вистачить цих копійок.

Загалом державна допомога при народженні дитини складає 41 280 гривень. Однак цю суму виплачують батькам не одразу. Спочатку виділяють 10 320 гривень на так звані підготовчі потреби, а решту – розділяють на три роки.

Станом на 15 грудня курс долара в Тернополі – 37,80 гривень. Отож, у грудні тернопільські матусі мають забезпечити рівень нормального життя для немовляти на майже 23$.

Від таких сум з’являється бажання одночасно і плакати, і сміятися…

Відео дня

Це не виплати, а сльози

Переселенка Вікторія Демченко-Горінова пів року тому в Тернополі народила доньку Ніку. Журналістці «20 хвилин» розповідає, щомісяця витрати на дитину колосальні і варто враховувати, що за цей час дитина серйозно не хворіла та не потребувала медпрепаратів на постійній основі.

— Прогодувати дитину на 860 гривень в місяць? Це взагалі нереально в наш час. Ще до 3,5 місяців я годувала її своїм молоком. А потім вона відмовилася і до витрат на підгузки, вітаміни, одяг та розвиваючи іграшки додалися ще й суміші. Також щомісяця купуємо вітамін D3 вартістю 230 гривень. І дякуючи Богові, малеча не хворіє. Я навіть боюся уявити, як в ці копійки втиснутися з усіма потребами. Також багато одягу нам або віддають, або дарують. Це теж дуже велика підмога, — каже пані Вікторія.

Найдорожче родині обходиться дитяче харчування. Зі слів пані Вікторії, до початку введення прикорму банки суміші гарної якості маленькій вистачало на п’ять днів. А ось коштує вона 850 гривень. Отож, на місяць родина купує дитині мінімум шість банок суміші. Помножаємо кількість на вартість і отримуємо 5 100 гривень.

— Вже півтора місяця Ніка їсть пюре з овочів та фруктів. Тому купуємо не шість, а три банки суміші. Проте це ніяк не дешевше, бо всі ці пюре – 3 000 гривень на місяць. Інколи навіть додатково докуповуємо, — розповідає пані Вікторія.

Щодо підгузків, то на день витрачають орієнтовно вісім штук, а на місяць – 240 штук.

— Нам пощастило, що підгузки можемо взяти безплатно як гуманітарну допомогу для переселенців. Щомісяця отримуємо по дві упаковки. Нам цього вистачає, — додає мама дівчинки.

В інтернет-магазинах журналісти «20 хвилин» промоніторили ціни на підгузки. Лише 168 штук підгузків коштують 1000-1500 гривень. А враховуючи, що родина витрачає 240 штук на місяць, то це приблизно 2000 гривень.

Також переселенка Вікторія акцентує на тому, що вона не рахувала витрати на гігієнічні засоби для дитини. Адже і там на спеціальне мило, порошок, присипку, олійку витрачають до тисячі гривень.

Депутати прогодують дітей на 860 гривень?

Тернополянка Анастасія виховує дворічну доньку Анюту. Дівчина зізнається, при отриманні щомісячних 860 гривень більше виникає питань, на що вистачить цих грошей і чи варто взагалі на них розраховувати. 

— Наразі Анютка їсть звичайну їжу, ми вже не купуємо їй дитячі суміші, пюре. Але раніше вона була не штучному вигодовуванню і доводилося купувати спеціальну суміш. Одна пачка суміші – 350-400 гривень. Такої пачки вистачало на тиждень. Тобто, лише на кашу щомісяця доводилося витрачати приблизно 1600 гривень. Всі пюре переважно робила самостійно. Купували на ринку яблука, груші, полуницю і за допомогою спецтехніки перебивали. Рецепти також можна знайти в інтернеті, — каже пані Анастасія.

Матусі наголошують, один набір карток для розвитку коштує майже 800 грн

Щодо одягу та іграшок, то їх переважно дарують, віддають знайомі або можна отримати у різних гуманітарних центрах. А ось ще тисячі гривень щомісяця доводилося витрачати на підгузки.

— Ми вже привчаємося до горщика і питання з підгузками для нас не настільки актуальне. Хіба вночі або на прогулянці. А ось раніше мінімум дві-три пачки витрачали. Найдешевші можна знайти за 300 гривень і це певно акційна ціна, але переважно купувала за 500-600 гривень. Тобто, це ще приблизно 2000 гривень витрат, — розповідає мама дворічної дівчинки Ані.

На що вистачить 860 гривень

Журналісти «20 хвилин» промоніторили ціни в інтернет-магазинах і підрахували, що за 860 гривень можна придбати для маленької дитини. Одяг, а також великогабаритні речі як: візочок, колиска, автокрісло чи стілець для годування ми не брали до уваги. Адже, це одразу зрозуміло, що на 860 гривень з вище переліченого нічого не придбати.

Ми розглядали такі товари, як: підгузки, дитяча суміш, пляшки для молока, брязкальця, вітамін D3 та набір засобів гігієни. Детальніше дивіться на графіку.

 

Як бачимо, купуючи велику банку суміші за 850 гривень, нам не вистачає навіть на найменше пакування підгузків, пляшечку чи брязкальце.

— Дитина – це щомісяця витрати у тисячі гривень. А ви уявіть, що вона постійно зростає, тож треба ще й взуття, одяг. Можливо 10 років тому 860 гривень було достатньо, але не зараз. Тим паче чимало людей починали життя з нуля, без всіх раніше куплених речей, ліжечок та візочків. Певно влада вважає, що ми можемо все самостійно протягнути. Але враховуючи всі смерті чоловіків, то не думаю, що з такими копійками ми піднімемо нашу демографію, — каже тернополянка Анастасія.

Вимагають збільшити вдвічі

В Україні затвердили бюджет на 2024 рік, в якому не передбачили підвищення соціальних виплат при народженні дитини. Тобто, щомісяця на утримання дитини так і видаватимуть 860 гривень.

Дитяче ліжечко можна купити вживане. Ось це обійшлося у 8000 гривень

Це викликало чимале обурення серед людей у соціальних мережах. А вже 30 листопада на офіційному інтернет-представництві Президента України з’явилася петиція від Олексія Гончаренка, який закликає владу збільшити допомогу на дітей. 

— Враховуючи економічну ситуацію соціальна допомога на дитину з 41 280 гривень має бути збільшена щонайменше вдвічі. Відповідно щомісячні виплати на дитину з 860 гривень мають підняти до 1 720 гривень. Я разом з громадськістю звертаюсь до Президента України і прошу ініціювати, внести до парламенту як невідкладний законопроєкт щодо цього, — пише пан Олексій.

Станом на 27 грудня петиція набрала 20 382 голосів з 25 000 необхідних. До завершення збору голосів залишилося 66 днів.

Чималі ціни і на дитячі візочки. Є варіанти за 10 000 гривень, а є й понад 70 000 гривень

Тернополянки, а на що вам вистачає дитячих виплат у розмірі 860 гривень? Що за ці гроші ви можете купити своїй дитині?

Читайте також:

Скільки коштує послуга няні в Тернополі та як отримати компенсацію від держави

Перші малюки 2023 року: хто народився у Тернополі у новорічну ніч

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (125)
  • myvova83

    Я з податків оплачую дезбідне життя наших дорогих депутатів, а ви ще хочете, щоб я утримував ваших тугосериків? Ні вибачте)
  • Lana Stor

    Піднімуть виплату і тоді ціни до гори ще , в нашій країні немає меж з цінами 😅😅
  • Masha Shkul

    Хай би собі взяли тих 860грн
  • Алла Ивахно

    В.мой.батькив,було.6.дитей,держава.й.копийки.не.давала.сами:-) забезпечували,

keyboard_arrow_up