Скільки коштує послуга няні в Тернополі та як отримати компенсацію від держави

Скільки коштує послуга няні в Тернополі та як отримати компенсацію від держави
  • Потрібно кудись піти у справах, у театр, на весілля, роботу, а дитину залишити ні з ким? У такому випадку тернопільським матусям на допомогу можуть прийти няні.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, скільки коштує послуга няні у Тернополі та, хто може розраховувати на компенсацію від держави.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Послуги няні стають все популярнішими у сучасному світі. Деякі родини обирають таку допомогу на кілька годин в день чи тиждень, а хтось – з перших днів народження малюка. Це дозволяє поєднувати батьківство з роботою, навчанням, хобі.

Тернополянка Алла три місяці тому народила донечку Єву. Журналістці «20 хвилин» зізнається, дівчинка з характером, тож поєднати онлайн-роботу з материнством без сторонньої допомоги максимально складно.

Відео дня

— Я теж спочатку відмовлялася від сторонньої допомоги, але потім зрозуміла, що морально та фізично не витримую. Няню я кличу до нас двічі-тричі на тиждень. Переважно з 10.00 до 14.00. вартість послуги 140 гривень за годину. То це по 560 гривень на день. Для мене це невеликі гроші, адже за цей час я можу заробити більше. Навіть, якщо жінка не працює, а виключно присвячує час декретній відпустці, то це не відпочинок. Бо на нас тримається ще й домашня робота, приготування їжі. А ще враховуйте, що у когось по двоє-троє дітей, які також потребують уваги, — каже жінка.

 Скільки коштують послуги няні?

За даними найбільшої бази України Buki, десятки місцевих жінок готові працювати нянею для тернопільської малечі. Вартість годинної роботи кожна оцінює по-різному. Одні просять від 100 до 150 гривень, а інші – 300-500 гривень.

Наприклад, у своєму оголошенні няня Ольга вказала, що за 150 гривень/година вона готова гуляти, годувати, переодягати, відводити на різноманітні гуртки, читати, малювати. Натомість працюватиме виключно з дітками віком 5-6 років.

А ось пані Діана з досвідом у понад п’ять років готова стати нянею для вашої дитини за 250 гривень/година. У власному резюме дівчина вказала, що працювала з дітками особливими освітніми потребами. Тож, окрім прогулянок та розваг обіцяє ще й проводити спеціальні заняття, розвивати дитину за новітніми програмами.

Няня Анастасія за годину роботи хоче отримувати 500 гривень. Працювати готова з учнями молодших класів. У власному резюме вказала, що може не лише слідкувати за дитиною, а й допоможе з домашніми завданнями. До того ж має педагогічну освіту.

На порталі працевлаштування Work.ua актуальні лише чотири вакансії няні із середньою заробітною платою 10 000 гривень. Нянь, вихователів шукають не лише для догляду за дітьми вдома, а й тернопільські кав’ярні, салони. Адже майже у кожному закладі є дитячий куточок, де малеча може погратися, поки батьки вирішують власні справи.

Зокрема, один з ресторанів Тернополя шукає няню на вихідні та на святкові дні. Графік роботи з 14.00 до 22.00. В обов’язки входять ігри з дітьми, малювання, вміння робити аквагрим та інші цікавинки. За день обіцяють сплачувати 440 гривень.

Хто може отримати компенсацію від держави?

В Україні діє соціальна державна програма «Муніципальна няня», в рамках якої родини можуть отримувати грошову допомогу на послуги спеціаліста для дитини. За інформацією начальниці відділу з прийому громадян управління соціальної політики Уляни Микитюк, станом на 12 грудня послугою користуються шість тернопільських родин.

Розраховувати на компенсацію можуть батьки, опікуни для забезпечення догляду за дитиною до трьох років, яка потребує додаткового догляду, а саме:

·   дитина з інвалідністю;

·   дитина, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;

·   дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа або паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;

·   дитина до трьох років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

— Батьки самостійно повинні знайти для своєї дитини няню та обов’язково укласти у письмовій формі договір. Протягом місяця після підписання договору з нянею, батькам необхідно звернутись до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання із пакетом документів: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, договір з нянею, заяви про надання компенсації послуги та про перерахування коштів, — повідомляють в Міністерстві соціальної політики України.

Аби отримати кошти, родина повинна щомісяця подавати документи, що підтверджують витрати на оплату няні, здійснення догляду за дитиною та чітку кількість годин на місяць.

Скільки держава готова компенсувати?

З першого січня 2023 року розмір компенсації дорівнює одній мінімальній заробітній платі. Тобто, наразі це 6 700 гривень.

Нараховують грошову допомогу за формулою: кількість годин * мінімальну заробітну плату у погодинному розмірі на 2023 рік. Тобто, якщо няня доглядала вашу дитину 150 годин, то треба розраховувати так:

150 годин * 40,46 гривні = 6069 гривень.

Важливо! Розмір компенсації не може перевищувати вартість послуги, сплачену батьками або опікунами дитини.

Муніципальною нянею може бути виключно фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91) або юридична особа на спрощеній системі оподаткування (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10).

Читайте також:

Допомога при народженні дитини у 2023 році: на яку суму розраховувати і від чого вона залежить

Перші малюки 2023 року: хто народився у Тернополі у новорічну ніч

Конкурси, подарунки та сюрпризи: у Тернополі влаштували свято для понад 40 дітей з Маріуполя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Поліна

    Супер!!! Матусі теж мають право на відпочинок

keyboard_arrow_up