Де і за скільки у Тернополі перевіряють лічильники

У середньому лічильник перевіряють тиждень. Якщо прийде не дуже досвідчений сантехнік, то заново лічильники можуть опломбувати і через два тижні. Є альтернатива перевірити лічильники за годину, навіть не знімаючи його. Проте це коштує значно дорожче.

Засоби обліку гарячої та холодної води, газу, електрики сьогодні встановленні практично у кожній квартирі. Відповідно до законодавства лічильники кожні 3-4 роки необхідно перевіряти. Це залежить від типу лічильника та дати його випуску.

Перевірити лічильники можна в різних організаціях: лічильники на холодну воду – у водоканалі, лічильники гарячої води – в теплокомуненерго, газові – в тернопільгазі. Також перевіряють засоби обліку в Держстандартах.

Понад тиждень тривала перевірка

Тернополяни кажуть, що деякі комунальники перевірку лічильника здійснюють, навіть не знявши його. 

Відео дня

- Мені в дома ніхто лічильника на перевірку не знімав, - розповідає мешканець «Східного» тернополянин Олег Карпишин. - Коли до мене прийшов комунальник, то просто перепломбував лічильника, мовляв труби старі все поіржавіло, небезпечно такий лічильник знімати. Єдине, що ще зробив сантехнік, то змінив вічко в лічильнику. 

Пан Карпишин не був проти такої скороченої процедури, адже знає, що перевірка лічильника триває близько тижня.

- У нас вдома лічильники на холодну воду знімали на перевірку, проте вся процедура тривала десь два тижні, - розповідає тернополянка Руслана Макогін. – Я була тоді в декреті, часу мала багато, тому мені не було принципово, скільки часу займе перевірка. Зняли лічильники легко, та й в кухні не складно було його встановити знову. Проблемою виявилося поставити назад лічильник в туалеті. 

Жінка каже, що після ремонту у квартирі, доступитися до лічильника можна було через невеличке віконечко, бо труби «зашили» плиткою. Не кожному майстру це виявилося під силу. 

Той лічильник встановлювали аж три майстри – двоє з водоканалу так і не могли його поставити, тож приходив майстер з жеку, працював він десь до першої ночі. Казав, добре що півстіни не розбили. Довелося людині заплатити – то ж його приватний час. Тепер я б ті лічильники, звісно, навіть не знімала. Звичайно, у водоканалі вийшло трохи дешевше. Повірка одного лічильника коштувала тоді 65 грн за один, щоправда, їх не треба було платити одразу – суму розкидали на три роки. Загалом я заплатила 280 грн і витратила купу часу. 

Повідомляють письмово про повірку

Ще на початку минулого року набув чинності Закон "Про метрологію та метрологічну діяльність". У ньому прописані нові правила повірки, обслуговування та ремонту побутових лічильників на воду. Раніше періодична повірка лічильника здійснювалась за додаткові кошти споживача. Згідно з новим законом, вартість повірка входить у тариф на централізоване постачання холодної води та водовідведення.

У документі зазначено, що повірка водомірів більше не є обов'язком споживачів. Тобто відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту засобів обліку, що є власністю фізичних осіб, покладається на суб'єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. 

Проте постачальники енергоносіїв не взяли на себе усі фінансові витрати, пов’язані з повіркою засобів обліку. Надавачі послуг вчинили досить “гуманно” і всі витрати передбачили у тарифах, що нараховують за послугу.

Перевіряють лічильник близько тижня

Процедура повірки водоміра триває не один день. Спершу, як кажуть у водоканалі, споживачу потрібно зателефонувати до фахівців відділу розрахунків населення КП "Тернопільводоканал" за тел. 52-84-50; 52-84-80; 52-85-20, які призначать час виїзду контролера для розпломбування.

Наступне, - візит контролера до споживача додому і отримання від нього "Акту розпломбування лічильника". Після чого комунальник знімає лічильника і подає його в атестовану лабораторію для метрологічної повірки. Після лабораторних досліджень, фахівці водоканалу встановлюють лічильник води на його на місце. І заключний етап - візит контролера до споживача додому, і опломбування водоміра.

Така процедура триває близько тижня.

Перевіряють за годину

Альтернатива тривалої повірки лічильника коштує трохи більше 200 грн. 

- Фахівці нашої організації здійснюють повірку засобів обліку без їх демонтажу, усього за одну годину. Мова йде про лильники холодної та гарячої води, - розповідає в.о. начальника сектору з повірки теплотехнічних величин ДП “Тернопільстандартметрологія” Андрій Панасюк. - Вартість послуги в середньому 202 грн. Повірку здійснюємо разом з представником водоканалу за допомогою мобільної установки. Самі домовляємося з фахівцями водоканалу, аби вони нам делегували свого фахівця на проведення цих робіт. 

Аби записатися на повірку лічильника у цій установі, необхідно зателефонувати за номером (0352) 52-81-64 і записатися в чергу. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Aleksandr Glotov

    або некваліфікована брехня, або навмисна дезінформація...за жодним з тих телефонів ніяких ані замовлень, ані прийнять не чергу не приймають
  • Віталій

    номер змінився на 235367
  • Анонім

    Наприклад я сам знімаю , заношу ,забираю ,і ставлю лічильники на воду оскільки не довіряю тим комунальникам . Зараз всю запірну арматуру роблять таку хилу , що ті слюсарі можуть так гайку закрутити ,що через тиждень щось може тріснути  . Ще понятно де вся підводка пластмасова то там так можна троха відігнути ,і поставити той лічильник ,а жорстка підводка металевими трубами то там п.....ц ,а ще якщо зашито коробами плиткою . На мою думку це дурка знімати ті лічильни .Є ж в стандартах установка ,що можна не знімати лічилники ,то чому водоканал ,теплоенерго не закуплять собі таку установку . Це б їм зекономило купу часу ,ресурсів , і грошей , а саме основне люди б не мучилися з тими лічильниками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up