До 3 000 гривень за кубометр: де купувати дрова на Тернопільщині

До 3 000 гривень за кубометр: де купувати дрова на Тернопільщині
  • Незабаром в Україні стартуватиме опалювальний сезон. Для обігріву власних осель люди використовують не лише блакитне паливо та електроенергію, а й дрова. 
  • Більше того, саме твердопаливні котли рятували оселі від холоду під час блекаутів. Скільки коштують дрова на Тернопільщині та де вигідніше купувати – журналісти «20 хвилин» дізналися ціни та важливі нюанси.

Від початку 2023 року лісівники Тернопільщини продали понад 53 600 кубометрів дров паливних. Зокрема, для соціальної сфери – 2 390 кубометрів, а ось для населення – 51 239 кубометрів. Про це журналістам «20 хвилин» повідомила комунікаційниця Подільського лісового офісу Ольга Ржепянська.

Натомість фахівці філій ще очікують ажіотажу, адже до старту опалювального сезону залишилися не так вже і багато часу, і кожен намагається подбати про різні варіанти забезпечення тепла у власній оселі, кажуть тут.

Відео дня

Що пропонують онлайн

Майже рік в Україні працює перший інтернет-магазин дров «ДроваЄ». Це дозволяє українцям купувати дрова на зиму не виходячи з будинку та ще є послуга доставки додому. Одна фізична особа може замовити за рік не більше 15 кубометрів дров.

Під час замовлення онлайн покупці можуть обрати найближчу філію лісового господарства, замовити доставку, визначитися з виглядом – колоті чи неколоті, а також типом та групою.

І група – дуб, бук, граб. Ці дерева мають найвищу теплопровідність, але вимагають ретельної підготовки та висушування перед використанням. Дуб важко розтопити, але забезпечує тривале збереження високої температури. А ось дрова із граба – універсальний варіант.

ІІ група – сосна, вільха. Така деревина швидко горить і практично не залишає вугілля. Вона добре підходить для розпалювання, часто використовується для лазні. Сосна здатна добре горіти навіть у сирому вигляді, вільха розгорається дуже швидко, а ялина трохи іскри, але дає багато тепла.

ІІІ група – тополя, осина, верба. Завдяки низькій щільності тополя легко розгорається, швидко піднімаючи температуру в топці. Але такі дрова швидше перегорають і залишають вугілля. Аналогічна ситуація і з вербою, а ось дрова осики майже не залишають після себе сажі. Також радять комбінувати з вільхою.

Як повідомляють на сайті магазину дров, не колоті йдуть колодами, довжиною 1,0-1,9 м. Товщина може коливатися – від 2 см і більше. А ось колоті зазвичай спаковують у спецкліту або на піддони. Обʼєм однієї клітки може відрізнятися у кожного постачальника від 1,25 до 2 кубометрів.

Скільки коштує придбати онлайн

В онлайн-магазині «ДроваЄ» найближчими для жителів Тернопільської області є три філії лісового господарства. Зокрема, мова йде про Бережанське лісомисливське господарство, Золочiвське лісове господарство та Чортківське лісове господарство.

Кожне з них має певну групу дров та свою вартість за один кубометр, у яку суму обійдеться один кубометр та де вигідніше замовляти – дивіться на графіках нижче.

Якщо порівнювати ціни з тогорічним, то один кубометр дров у деяких лісомисливських господарствах зріс від 195 до майже 1 400 гривень. Усе залежить від того, яких тип та групу дров ви обираєте.

Якщо аналізувати колоті дрова, то найдешевше купувати у філії «Бережанського лісомисливського господарства» — 2 339,09 за один кубометр. А ось не колоті дрова вигідніше купувати у філії «Чортківського лісового господарства» — від 913,71 до 1 218,27 за один кубометр.

Як замовити

За майже рік існування онлайн-магазину «ДроваЄ» алгоритм оформлення замовлення не змінився. Журналісти «20 хвилин» нагадують покрокову інструкцію.

Крок 1: Зайдіть на ресурс «ДроваЄ» та авторизуватися через електронний цифровий підпис або банк, яким користуєтеся.

Крок 2: Натискаєте на розділ «Купити». Тут вже вказуєте місце проживання, після чого система автоматично пропонує вам найближчі лісництва та продукцію, що можна замовити. Кожен постачальник пропонує той асортимент, який є в наявності.

Крок 3: Визначитися з видом та обсягом деревини, обрати функцію з доставкою чи без. Оплатити замовлення або чекати на дзвінок оператора для вирішення питань з логістикою.

Чи можна придбати офлайн?

Як варіант – жителі Тернопільської області можуть придбати дрова безпосередньо у лісовому господарстві. У кожному з них є відповідальна особа за реалізацію дров. Контакти відповідальних осіб по філіях:

  • Бережанське лісомисливське господарство – 0683362263 (Олег Лесик)
  • Кременецьке лісове господарство – 0966446639 (Олег Павловський)
  • Чортківське лісове господарство – 0961068415 (Богдан Бегма)

За інформацією відділу комунікації Подільського лісового офісу, навіть під час купівлі офлайн є певна процедура, яку обов’язково варто дотримуватися.

— Фізична особа має звернутися до найближчої лісогосподарської філії державного підприємства «Ліси України» чи лісництва. Під час звернення обов’язково написати заяву, де вказати об’єм та найменування продукції. До заяви необхідно додати копію паспорта та ідентифікаційного коду. Потім ви отримаєте рахунок на оплату з вказаними реквізитами підприємства з найменування продукції, об’ємів, ціни та суми, — наголосили журналістам «20 хвилин». — Важливо: оплата за дрова у лісогосподарських філіях здійснюється лише за розрахунковим номером, ні в якому випадку не на карту! Після перерахунку коштів треба звернутися з квитанцією до лісництва і вже домовитися про відвантаження продукції.

Будьте обережними

Щороку напередодні опалювального сезону працівники Нацполіції Тернопільщини застерігають жителів області від можливих шахрайських схем щодо продажу дров, брикетів та вугілля. Попри те, дві жінки з Чортківського району вже потрапили «на гачок» шахраїв та втратили майже 20 000 гривень.

Так, 60-річна жителька Нагірянської сільської громади знайшла оголошення про продаж дров в соціальній мережі. Зв’язалася з продавцем. Під час розмови він повідомив, що працює в лісгоспі та доставить їй товар, але попросив передоплату. Жінка завагалася. Згодом до неї зателефонували з іншого номеру. Незнайомець представився водієм, сказав, що їде за дровами, то ж попросив їх оплатити. Гроші потрібно було перекинути на банківський рахунок. Жінка перерахувала 12 500 гривень. Проте деревину їй не привезли.

А ось фейкові дрова жительці Копичинців обійшлися майже у 9 000 гривень. Наразі правоохоронці вживають всіх заходів, аби розшукати злочинців.

— Офіційно реалізовують деревину лісові та мисливські господарства, на сайті яких є вся необхідна інформація. Не варто спокушатися на дешевшу ціну у різних соцмережах, адже саме так шахраї найчастіше шукають своїх жертв. Оплату товару здійснюйте тільки після доставки. Не здійснюйте платіжні операції за вказівками невідомих, не переходьте на сумнівні посилання для оплати від продавців, — закликають працівники поліції.

Також правоохоронці наголошують і на незаконній вирубці та використанні лісової деревини. Адже днями Зборівські поліцейські вже зупинили водія, який перевозив деревину без документів. За даним фактом розпочали кримінальне провадження відповідно до частини першої статті 246 Кримінального кодексу України – незаконна порубка лісу.

Під час перевезення дров водій повинен мати товарно-транспортну накладну, а на дровах – бирки. Якщо ці документи відсутні, тоді у працівників поліції можуть виникнути питання, а у водія – проблеми.

Згідно зі статтею 185 Кримінального кодексу України, збирання будь-яких частин дерева на території лісового фонду — крадіжка чужого майна. Ви можете отримати штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян чи будете працювати на громадських роботах.

А ось за незаконне збирання дров у лісі покарання передбачене в Кодексі України про адміністративні порушення. Так, згідно зі статтею 64 КУпАП «Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі й вивезення деревини, заготівлі живиці» є штраф від 102 до 238 гривень.

Згідно зі статтею 65 КУпАП «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняку», а це дерева, які ще ростуть, може загрожувати штраф від 510 до 1020 гривень. За повторне порушення ви вже заплатите від 1 020 до 1 530 гривень.

Також не забувайте про статтю 65-1 КУпАП «Знищення або пошкодження полезахисних смуг та захисних лісових насаджень». Тут штраф становить від 510 до 680 гривень. За порушення статті 66-1 КУпАП «Знищення або пошкодження підросту в лісах» заплатите від 51 до 102 гривень.

Читайте також:

Ото нарубав дров на понад 270 тисяч гривень! Жителя Тернопільщини судитимуть за злочин

Вал дерев, а всім байдуже. Хто відповідає за лісові посадки вздовж автошляхів Тернопільщини?

Чортків’янина судитимуть за незаконну вирубку дерев у заповідній зоні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Микола Унгурян

    а в чому "економія"? якщо ан зиму на будинок потрібно 7-8 кубометрів, то неколоті вартуватимуть 10-12 тис, грн, колоті - 20 тис.грн.

    навіть якщо 10 тис, то це 1300 м.куб. газу. - якщо будинок утеплений, замінені вікна і т.д., то цього на зиму вистачає
  • Айра Мідя

    На зиму потрібно, залежно від будинку, мінімум як все на дровах (приготування їжі, підігрів води) кубів 5 на середній будинок.
    А в кого малі діти, то ще більше...
    Це грабунок !!!
  • myvova83

    Все для людей!!!

keyboard_arrow_up