Доступне житло для молоді: як тернополянам отримати кредит під 7%

Доступне житло для молоді: як тернополянам отримати кредит під 7%
  • В Україні оновили механізм іпотечного кредитування для молоді. Тож тепер молоді хлопці, дівчата або сім’ї можуть придбати житло в іпотеку під 7%.
  • Ми розібралися, хто може претендувати на участь у держпрограмі і що треба зробити, аби отримати кошти на Тернопільщині.

Як повідомили у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву, ця програма не нова. Вона існує в Україні понад 10 років, лише систематично оновлюють умови.

–  Раніше у правилах програми вказували, що відсоткова ставка по цьому кредиту дорівнює обліковій ставці Національного банку України. Коли ця облікова ставка коливалася від 7% до 10%, тоді це ще було прийнятно. Але з початком війни ця ставка 25%, то звичайно що на таких умовах кредити брати ніхто не буде. Тому Держмолодьжитло спільно з Мінрегіоном вирішили, що такі кредити будуть надаватися під 7% річних. І ця ставка залишається на весь термін кредитування. Кредитування здійснюють за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла, сформованого Міністерством розвитку громад та територій України, – переконує працівник пресслужби Держмолодьжитла пан Олег.

Наразі свої заявки на отримання кредитів на житло під 7% подали вісім людей з Тернопільщини. Деякі були зареєстровані ще за старими умовами. Та чи всі вони отримають кошти у лютому, залежить від виділеного бюджету на регіон та їх запитів.

Відео дня

Зокрема в лютому на реалізацію програми у Тернопільській області виділили 5 мільйонів 100 тисяч гривень, каже директор Тернопільського регіонального управління Держмолодьжитла Андрій Козак.

– Київ має проводити розподіл коштів по регіонах кожного місяця. Якщо розраховувати на цю суму, що нам виділили на лютий, то ми можемо задовольнити потреби одразу трьох кандидатів. Тобто придбати житло для трьох сімей. Але все залежить від того, житло якої вартості планують придбати ці кандидати. При цьому ми акцентуємо увагу на правилах обрання цього житла, що встановлені в рамках програми, – розповідає пан Андрій.

Які вимоги до заявника та житла?

У Держмолодьжитлі переконують кредити видають не всім. А заявник має відповідати заздалегідь затвердженим умовам держави. Із основних – кандидат повинен бути громадянином України, а бажаний вік від 18 до 35 років. Натомість є виключення.

– Можете брати участь у програмі, якщо ви молода сім’я українців, де вік кожного з подружжя – до 35 років включно. Або, якщо ви – одинокі молоді громадяни такого ж віку. Виключення діють тільки для тих родин, де чоловік або дружина є вченим віком до 40 років включно, який має науковий ступінь доктора наук. Також подружжя не повинно мати у власності житло, площа якого перевищує 13,65 кв.м. Не враховується житло, що залишилося на території тимчасової окупації або де відбуваються активні бойові дії, – каже Андрій Козак.

Крім того, на молодіжний кредит можуть претендувати особи, які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на обліку. І звичайно ж, враховується платоспроможність людини. Аби у подальшому не виникали проблеми і не довелося звертатися до суду.

– Люди мають показати свої актуальні довідки про доходи. Допускається той варіант, коли після сплати щомісячного платежу за кредитом, залишок середньомісячного доходу кандидата і повнолітніх членів сім’ї не менше за прожитковий мінімум на кожного. Також кандидат не повинен належати до підсанкційних осіб, – повідомляють в регіональному управлінні.

Що стосується безпосередньо житла, то Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву також висуває низку вимог та обмежень. Зокрема, враховується площа житла, його стан, рік будівництва.

– Дозволяється купувати у рамках кредитування житло, збудоване не більше ніж 50 років тому. Або, якщо там провели реконструкцію не більше 35 років тому. Це може бути і житло від забудовника. Але перед тим, як погодити купівлю квартиру від забудовника, фонд детально перевіряє цю компанію. Ми маємо бути впевнені, що у рамках цієї програми людина отримає довгоочікуване житло, а не чергові проблеми із забудовником, – додає директор Тернопільського регіонального управління Держмолодьжитла.

Розрахунок розміру кредиту здійснюють з урахуванням нормативної площі. Одинокий громадянин України чи сім’я з двох осіб може розраховувати на квартиру площею 52,5 кв.м. На кожного наступного члена сім’ї додають 21 кв.м.

Термін кредитування – до 20 років.

Як отримати та повернути кредит?

У Держмолодьжитлі наголошують, заявки на участь в програмі іпотечного кредитування можна подати онлайн через офіційний сайт або безпосередньо в Тернопільському регіональному управлінні Держмолодьжитла (м. Тернопіль, вулиця Грушевського, 8. Кабінет 446).

Процес подачі заяви-анкети не відрізняється. Надаємо покрокову інструкцію, як подати заявку.

Крок 1: Обираєте варіант подачі документів. Або на сайті за посиланням, або приходьте до регіонального управління Держмолодьжитла.

Крок 2: Ви маєте заповнити заяву-анкету для реєстрації, анкету контактної особи, а також анкету члена сім'ї контактної особи. Жодний копій документів подавати не треба. Діє декларативний метод. Переконує директор регіонального управління Держмолодьжитла Андрій Козак. Не радять людям подавати недостовірні дані, адже це може слугувати причиною для відмови.

– Кредит на житло надається не так швидко. Тому одразу довідку про доходи подавати не треба. Бо може поки до вас дійде черга, все зміниться і ці дані будуть не актуальні. Тому інформацію про доходи ми беремо вже коли людина безпосередньо підтверджує свою участь, обрала житло і маємо оформлювати кредит, –  каже Андрій Козак.

Крок 3: Кредитування здійснюють за звичайною чергою. Все залежить від того, коли ви подали заяву-анкету та який порядковий номер отримали. Інформацію про своє місце в черзі та про рух черги можна знайти на сайті у розділі вкладки «Житлові програми». Як тільки вашу заявку розглянуть і будуть готові профінансувати, вам про це повідомлять телефоном або надійде лист на електронну пошту.

Крок 4: Якщо ви не передумали, то вам дають 15 днів для того, аби зібрати повний пакет документів та остаточно визначитися із житлом, що ви хочете придбати. Якщо купуєте квартиру від власника, то попередньо роблять нотаріальний договір купівлі-продажу. Ці документи треба зібрати і занести до регіонального управління Держмолодьжитла. Після чого їх відправлять в Київ на погодження.

Крок 5: Якщо кредитування погоджують. Ви маєте внести 6% від загальної суми квартири, іншу частину додають з регіонального управління Держмолодьжитла. Цю суму перераховують на рахунок власника житла чи забудовника. Ви також маєте підписати кредитний договір, як гарантію про повернення всіх коштів.  

– Важливий нюанс – ви не отримуєте жодних коштів в руки. Все одразу перераховується на рахунок забудовника чи власника житла. Бо, якщо ми зараз дамо людині кілька мільйонів гривень в руки, а де ми потім будемо її шукати? І звичайно ж, кредит надається лише в державній валюті. Ніяких євро чи доларів, тільки гривні, – наголошує пан Андрій.

Повернення кредиту здійснюється на офіційний рахунок фонду. Якщо людина припиняє сплачувати кредит, тоді представники фонду змушені будуть звернутися до суду. За всі роки існування програми подібні проблеми з жителями Тернопільщини не виникали. Деякі сплачували кредит навіть раніше.

Читайте також:

Подай заявку – виграй кредит на житло. Хто і як може скористатися програмою

«єОселя»: на Тернопільщині уже 18 осіб отримали іпотеку під 3%. Ми дізналися, як все оформити

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Юрій Шевчук

    В нас молодь має
    більший дохід😀😀😀
  • Лілія Шевчук

    Чому у  інших країн 1,5-3% ????
    А в нас 7 !!!!!!

    Гумен Інфо reply Лілія Шевчук

    Лілія Шевчук таке було при владі до війни...

    Лілія Шевчук reply Лілія Шевчук

    Гумен Інфо  і в нас було раніше спокіно!!!
    Але проценти ніколи не були менші!!!

    Гумен Інфо reply Лілія Шевчук

    Лілія Шевчук в інших країнах спокій, допоки ми його боронимо(

    Ігор К reply Лілія Шевчук

    Тому, що ми не інші країни. Всюди є свої переваги та недоліки.

    Ирина reply Ігор К

    І тут тебе так приспічила твоя діарея, що вистрілив відразу - після першого ж коментаря 😜 Флудери - вони такі!...

    Ігор К reply Ирина

    Ирина, ціную вашу увагу до мене. Дякую.

keyboard_arrow_up