«Громадський бюджет 2022»: знову виграють школи? Які проєкти і за скільки пропонують (ГРАФІКА)

«Громадський бюджет 2022»: знову виграють школи? Які проєкти і за скільки пропонують (ГРАФІКА)
  • 30 вересня сплинув останній день реєстрації проєктів для голосування в «Громадському бюджеті 2022».

  • Більше, ніж половина ідей стосуються облагородження території шкіл чи прибудинкових територій, будівництва спортивних та дитячих майданчиків. Чому це погано для інших авторів? Пояснюємо.

  • Чи є серед ініціатив незвичні проєкти, читайте в нашому матеріалі.

  • Завдяки Вашій підтримці наші журналісти можуть створювати більше цікавих оглядів, розслідувань та експериментів.

Кілька слів про сам конкурс «Громадський бюджет». Його в Тернополі реалізують з 2017 року. Він складається з кількох етапів: подання проєкту, його розгляд Номінаційним комітетом, голосування та реалізація (якщо він став одним з переможців).

Свої ідеї на голосування можуть подати громадянин України, іноземець та особа без громадянства, яка має дозвіл на постійне проживання на території України, та на момент подання проєкту досягла 16-річного віку. Їх реалізація повинна проходити на території Тернопільської ОТГ.

Традиційно проєкти поділяють на великі – що вартують від 500 тисяч до 2 мільйонів гривень, малі – їх вартість до 500 тисяч гривень.

Відео дня

30% від кошторису конкурсу «Громадський бюджет» виділяють на реалізацію малих проєктів, решту 70 відсотків – для реалізації великих проєктів.

Про «Громадський бюджет 2022»

Подання своїх ідей цьогоріч відбувалося з 1 по 30 вересня. 

З 1 по 20 жовтня Номінаційний комітет розглядатиме дані проєкти та прийме рішення щодо їх допущення або недопущення до конкурсу. 

З 26 жовтня по 9 листопада триватиме голосування, а визначатимуть переможців протягом 11-16 листопада.

Реалізуватимуть проєкти-переможці протягом 2022 року.

На саму реалізацію цьогоріч виділили 16 930 839 гривень – таку суму затвердив Номінаційний комітет 11 серпня 2021 року. З цих коштів 5 079 251 гривню виділили на реалізацію малих проєктів та 11 851 558 гривень – для великих.

Відбір проєктів для фінансування за рахунок коштів громадського бюджету, які отримали позитивну оцінку і були виставлені на голосування, здійснюють жителі громади через Е-сервіс «Громадський бюджет» шляхом авторизації через систему BankID, MobileID та бюлетенями в пунктах для голосування.

Кожен житель може віддати один голос за малий проєкт та один голос – за великий.

Детальніше про правила голосування читайте за посиланням.

Які проєкти подали

Загалом подали 68 проєктів. Серед них: 35 малих та 33 великих. Загальна сума реалізації запропонованих ідей становить понад 96 мільйонів гривень.

 

Вони представлені в чотирьох категоріях, детальніше ви можете переглянути на графіці.

Реалізація 19-ти поданих ідей вартує максимально заявлену для конкурсу суму – 2 мільйони гривень. Найдешевший в плані реалізації проєкт вартує 231 000 гривень. 

Як і минулі роки, в 2021-му найбільше проєктів стосуються шкіл, облаштування на їх території спортивних чи дитячих майданчиків, створення зон відпочинку на території навчальних закладів, тощо. Також чимало ідей стосуються облаштування території поблизу тих же шкіл, у житлових масивах тощо.

Тобто та робота, яку міська рада мала б проводити, не організовуючи конкурс і не коштом конкурсу, а беручи гроші з міського бюджету.

Натомість, конкурс «Громадський бюджет» з кожним роком все більше нагадує змагання між школами з їх численними прихильниками - вчителів, учнів та батьків.

При чому, така ситуація не тільки в Тернополі. Але й в інших містах, де проводять подібний конкурс. Ось що пише житель Чернігова Ярослав Сухомлин.

Натомість, соціально важливі проєкти залишаються в «прольоті». 

Так, директорів шкіл також можна зрозуміти, адже вони шукають шляхи облагородження свого навчального закладу.

Питання до міської ради. А чому це не можна зробити поза конкурсом?

Незвичні проєкти

Є серед запропонованих і досить незвичні ідеї, що стосуються допомоги місту, людям чи тваринам.

Ми обрали кілька з них. Зі всіма проєктами ви можете ознайомитися на сайті budget.e-dem.ua.

Створення центру перебування дітей з важкими формами інвалідності 

Вартість - 2 000 000 гривень

– В місті є багато сімей, що виховують дітей з важкими формами інвалідності. В час, коли активно розвивається інклюзія в нормотипічних (звичайних) школах, наші ж діти (в кращому випадку) отримують 50-60 хвилинну кваліфіковану допомогу, догляд, реабілітацію та педагогічний супровід, – зазначає автор Ольга Гумен в описі проєкту.

 

Створення сучасної медіастудії

Вартість - 500 000 гривень

На думку автора, це сприятиме розвитку професійних навичок і креативності молоді міста й усіх охочих, дозволить спробувати себе у журналістській діяльності, стане новим кроком для вдосконалення вмінь та навичок задля реалізації молодої особистості.

Посортуємо сміття - допоможемо врятувати кото-песикам життя!

Вартість - 447 500 гривень

Відповідно до даного проєкту, у навчальних закладах міста пропонують встановити контейнери для роздільного збору вторсировини. Кошти від її здачі спрямовуватимуть на лікування, стерилізацію та чіпування безпритульних тварин.

Систем моніторингу зелених насаджень Тернополя

Вартість - 231 000 гривень

Автори проєкту пропонують створити інформаційну систему для інвентаризації та моніторингу зелених насаджень. Вона надасть змогу аналізувати ситуацію, яка склалась у сфері озеленення міста та використовувати ефективні методи управління для якісних змін.

ТОП найдорожчих та найдешевших проєктів

Також ми склали список найдорожчих та найдешевших ідей, поданих авторами у конкурсі «Громадський бюджет 2022». Оскільки аж 19 проєктів вартують максимальну суму - 19 мільйонів гривень, ми виділили п’ятірку перших проєктів за датою подання.

Традиційно, серед найдорожчих, ідеї, що стосуються облаштування території школи, прибудинкової території, встановлення чи реконструкція спортивного чи дитячого майданчиків.

 

Серед найдешевших, проєкти, що стосуються розвитку міста, підтримування та збільшення зелених насаджень, розвиток культурних цінностей тернополян, створення комфортних умов для вигулу домашніх улюбленців.

А ви голосуватимете в конкурсі «Громадський бюджет-2022»? Який проєкт вам сподобався найбільше? Пишіть в коментарях.

 

Читайте також:

Червоний кит, Діснейленд, сміттєпереробний завод. Топ нереалізованих масштабних проєктів у Тернополі

Громадський бюджет Тернополя: аналізуємо, які проєкти вигравали за 5 років та скільки грошей давали

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up