Гроші заплатили, а послуг не отримали! Коли і скільки повернуть за опалення, якого не було?

Гроші заплатили, а послуг не отримали! Коли і скільки повернуть за опалення, якого не було?
  • Через аварійні та віялові відключення електроенергії, у квартирах деяких тернополян батареї холодні, а про обіцяні +16 чи +18 мова навіть не йде. Натомість у платіжках – тризначні суми, що треба обов’язково сплатити.
  • КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» обіцяє зробити перерахунок за тепло, обігрів під’їздів та гарячу воду. Яким чином тернополяни можуть повернути свої кошти – ми дізнавалися.

Інформація про обіцяні перерахунки з’явилася на офіційному сайті комунального підприємства та на сторінці Тернопільського міського голови Сергія Надала. За кілька хвилин пости набрали десятки репостів та коментарів. Люди обурені і не розуміють, чому  «Тернопільміськтеплокомуненерго» одразу не виставляють нормальні рахунки. І наскільки тепер вони будуть правдивими?

Ми втомилися від захмарних платіжок

– Перерахувати? А наскільки законні і правильні були ці нарахування? Черговий бардак і обдирання населення, особливо власників і/о! Потрібно Кабміну перевірити тепломережі, як і обленерго. Народ, реєструйте на гарячій урядовій лінії звернення, по-іншому нічого не зміниться, окозамилювання було в січні-лютому, тепер вчергове продовжується, – обурюється Оксана Бабій.

–  На 15 квітня відколи опалювальний сезон, то забули, що таке гаряча вода. З крану тече холодна вода, – пише Юля Турчин.

Відео дня

– Коли пропадає електрика на 18 годин, то тепло фактично відсутнє добу. Коли пропадає електрика, то через 5 хвилин батареї вихолоджуються, а коли з’являється, то треба мінімум дві-чотири години, щоб запустили котельню, і тепла вода дійшла. Потрібно, щоб Теплокомуненерго повернуло всі кошти, що цілий рік їм сплачували: і літом, і восени, і навесні! Також треба дозволити людям відрізатися від Теплокомуненерго. Узимку перекрити стояк дуже просто на 10-20 хвилин, – додає в коментарях Айвего.

– Зверталася до працівників Теплокомуненерго з проханням пояснити, чому минулого року платіжки власникам індопалення таки перерахували і були адекватні суми, а цього року знову захмарні. Мені пояснили, що минулого року нам частково компенсували оплату. Не вірю я в ці байки. Сидять там некомпетентні люди, рівень цієї комунальної служби взагалі нижче плінтуса!! Замість того, щоб зменшити втрати, вони виставляють рахунки за обігрів навколишнього середовища, – пише Наталія Куземко. 

Нема світла? Чи треба платити

Зі слів оператора котельні на провулку Цегельний, 1 Василя Матуняка, незалежно від розміру та потужності, всі котельні залежать від електроенергії. Тож під час тимчасових вимкнень світла в Тернополі не функціонують котельні та центральні теплові пункти. Тому мешканці будинків не мають ні тепла, ні гарячої води.

– Котельням мають постійно подавати електроенергію. Адже, якщо немає світла, то котельня неробоча, електромотори не працюють. А отже і тепла у людей немає. Коли ще на вулиці була плюсова температура, то інколи нас залишали без електроенергії. А як почалися морози на вулиці, то світло є постійно. Ми працюємо, – каже чоловік.

Саме тому, на період опалювального періоду 2022/2023 років перерахунок за надані комунальні послуги проводитимуть з урахуванням відсутності електричної енергії. Зі слів директора комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, за ненадані послуги тернополяни не сплачуватимуть кошти.

– Раніше ми здійснювали перерахунок тільки у тому випадку, якщо послуга була надана неякісно або, якщо перерва в наданні опалення була більше, ніж 12 годин. Але зараз нові реалії та нові правила. Систематичне відключення світла – надзвичайні обставини, перерахунки здійснюватимуться погодинно від 1 листопада. От скільки годин за добу тепло подавали в будинок, стільки і враховуємо в платіжку. Ми робимо перерахунок на будівлю в цілому, а потім розподіляється все пропорційно до площі квартир. Бо якщо квартира більша, то і нарахування люди мали більші. Але переплату в кабінетах побачать тільки ті абоненти, у будинках яких протягом листопада були перебої зі світлом, а отже, і з опаленням, – каже він.

Перерахунку підлягають плата за постачання теплової енергії для опалення приміщення, плата за загальнобудинкові витрати на опалення, а також плата за функціонування системи гарячого водопостачання.

–  Від зміни обсягу наданих послуг коригується і вартість, що треба сплатити за них. Суми у всіх будуть різні. Зараз ми отримали інформацію про подачу тепла, звірили з електриками – скільки і де не було світла. Ми беремо до уваги скільки загалом годин в місяці, скільки часу не було подачі питомої енергії. Це стосується будинків, у яких вже у листопаді не працювали прилади обліку. У деяких будинках в листопаді ще були теплові лічильники, то у них все показує автоматично. Що стосується перерахувань за грудень, то всі вони нараховуватимуться за формулою, – розповідає Андрій Чумак.

Коли отримають перерахунок?

У комунальному підприємстві «Тернопільміськтеплокомуненерго» наголошують, перерахунки проводять через місяць. Тому чи є плюс на особовому рахунку, абоненти дізнаються не раніше, ніж в 10 числах січня 2023 року.

– На жаль, ми отримуємо інформацію і точно її обробляємо вже тоді, коли рахунки виставлені. Тобто перерахунок за листопад люди отримають разом з платіжками за грудень. А вони їм будуть виставлені до 10 січня. Перерахунок за грудень увійде в платіжку за січень, і побачити його можна буде в лютому. Я не можу точно сказати, про який приблизно відсоток компенсації йтиме мова, адже кожен будинок має свої години відключень. Є будинки, що безперебійно отримували світло і тепло, а деякі багатоповерхівки систематично залишалися без світла. Треба все вираховувати, – додає пан Андрій.

У соціальних мережах тернополяни пишуть, що невпевнені у правильності нарахувань. Саме тому ми запитали в «Тернопільміськтеплокомуненерго», яким чином люди можуть перевірити точність проведених розрахунків. Нам відповідають так. 

– Їм варто звернутися до нашого комунального підприємства і отримати ці дані. Є проста формула перевірки. Кількість діб опалювального періоду за місяць ділимо на 24 години і потім віднімаємо кількість тих годин, коли в будинок не подавали теплову енергію внаслідок відсутності світла. Ця формула діє і для перерахунку нарахувань за опалення місць загального користування. Тобто, її можуть використати навіть власники індивідуального опалення, – каже Андрій Чумак. 

Тернополянам варто набратися терпіння і почекати, доки перераховані суми з’являться в особистих кабінетах. Пам’ятаймо, в Україні воєнний стан. І навіть, якщо у Тернополі не відбуваються бойові дії, ми всі залежимо від однієї енергетичної системи.

Читайте також:

Чи дійсно тепло у під'їздах? Ми перевірили, яка насправді температура у будинках і за що платимо

Дехто сидів у холоді, але платити треба! У скільки тернополянам влетіло опалення у листопаді?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Teren Teren

    І Львові воду помпують за сотні кілометрів - зі Стрия і Золочева. Новий тариф на водопостачання і водовідведення - 29 грн/м.куб. В Тернополі водосховище в центрі міста - тариф 44 грн/м.куб плюс на бідність тим виродкам (куби зі стелі і абонплата). Середня зарплата у Львові в разів півтори вища... Ще раз запитаю - вам, сукам, морди не потріскають? То лисе мудило зі своєю бандою не вдушиться?
  • Teren Teren

    І морди сукам не потріскають...
  • Ольга Фецич

    Так багато перераують,що не буду знати де тими  грішми  ще розрахуватись...За 11 місяців 2022р року  треба заплати за Абонентське  обслуговування  143.70+325.98 за функціонування  системи гарачої води=469.68. За що  такі нарахування???,а тепер  ще списують все на війну... Повідключайте ІТП,хай  насоси не ганяють ледве теплу воду по трубах. Чи тут економити  не треба???
  • Тетяна Катрусяк

    Я не розумію як вони нараховують плату. Одним за таку саму площу 980  мені за таку саму прийшло 1337.За трьох кімнатну людині нарахували 1040.Ніяк не можу зрозуміти їх розрахунків

keyboard_arrow_up