Копчені ковбаси, домашні сири та свіжі помідори: що можна купити на стихійці і скільки коштує

Копчені ковбаси, домашні сири та свіжі помідори: що можна купити на стихійці і скільки коштує
  • Попри сніг, мороз та ожеледицю жителі Тернопільщини приїжджають на стихійний ринок, аби заробити копійчину за вирощені овочі, фрукти чи приготовану консервацію.
  • Традиційно продукцію реалізовують з ящика чи клейонки на дорозі і та ще й поблизу проїжджої частини. Що сьогодні можна придбати на стихійці, і в яку суму обійдеться товар – читайте у нашому матеріалі.

Один зі стихійних ринків Тернополя знаходиться на вулиці Митрополита Шептицького. І хоча через дорогу функціонує Центральний міський ринок з перевіреною на якість продукцією, споживачів на стихійці чимало. Особливо у суботу та неділю, коли є вільний час і значна частина робить закупи.

Все виростили своїми руками

Враховуючи те, що зараз не сезон овочів, фруктів, ягід, то їх і не так багато на ринку. Переважно бабусі привозять сушений виноград, яблука, груші, сливи та навіть калину. Нас переконують, все роблять власноруч, тож жодних хімікатів.

Відео дня

– У мене вдома невелика яблунька та грушка. Ото я собі зібрала врожай, він лежав, бо ніхто не хотів їсти. То думаю, чого добру псуватися. Помила, почистила, дід мені увімкнув ту жужалку (сушарка – ред.) і все. То я ще сушила у вересні, в жовтні. Зараз так не насушиш, бо ж світла майже немає. Яблуньку мій дід саджав, а ось грушка – дичка. Але все смачне, особливо на узвар,– каже Марія Степанівна.

Так ось, один кілограм сухофруктів з яблук коштує 25 гривень. Груші та сливи – дорожчі за яблука майже 40 гривень. А ось 150г родзинок коштують 30 гривень, курага та чорнослив по 100 гривень за 500г. А невеликий пакуночок звичайних горішків – 60 гривень. Також пропонують звичайний мак в упаковці. 200г обійдеться у 70 гривень.

– Ви не дивіться, що у мене все у магазинному пакуванні. Я ходжу на гуртівню і там мені спеціальним апаратом за кошти пакують. Я ось можу вам і на вагу дати. Все є у пакетиках,– каже продавчиня.

Якщо ви полюбляєте чай з калини, то бабусі продають її пучечками. Один невеликий пучечок калини обійдеться вам у 10-12 гривень. Якщо будете купувати одразу кілька, то продавчині роблять знижку на одну чи дні гривні.

– Я завжди казала і буду казати, калина – справжній порятунок від вірусів. Ви не подумайте, я вас не агітую не приймати ліки і не ходити до лікаря. Ні! Це просто ж так смачно випити калиновий чай з медом. І для організму вітаміни. От, якщо будете брати п’ять пучечків, то я готова зробити знижку на п’ять гривень,– вмовляє нас літня жінка.

Також біля цієї жінки ми помічаємо свіженьку зелень: петрушка, кріп, селера та зелена цибуля. Один пучечок будь-якої коштує 10 гривень. І невеликий ящичок з консервацією. Пані привезла із собою кілька видів варення та грибів.

– Ось малинове вареннячко, я його сама влітку варила. Воно дуже смачне. Коштує 60 гривень за 0,5 літрів. Якщо хочете, то можу дати скуштувати. Завжди вожу одну із собою на пробу. Якщо вас цікавлять гриби, то за 0,5 літрів рижиків та маслюків я хочу по 50 гривень. Теж все готувала сама,– додає літня жінка.

Картоплю на стихійці продають по 10 гривень за кілограм. Якщо готові брати два чи три кілограма, то віддають за 7 грн/кг. Також є буряк – 15 грн/кг і капуста – 15 грн/кг.

Справжнім здивуванням для нас стали домашні помідори. І ні, вони не консервовані, а свіжі. Жінка каже, залишилися з осені. Але як так довго вдається зберігати ягоду не розповідає. За один кілограм помідорів просить 30 гривень.

М’ясо та молочка

А ось м’ясної та молочної продукції на ринку хоч відбавляй. Свіже та запечене сало, цілі курки та качки і купа молока. І знову ж таки, все продається на власноруч змайстрованих прилавках або на асфальті, застеленому пакетами чи газетами.

Жителька Підволочиська привезла до Тернополя чимало продукції. Нам показує, що пропонує тернопільським споживачам.

– Ось домашня ковбаска, коштує за кілограм 290 гривень. Кілограм шинки обійдеться дорожче – 310 гривень. А кілограм кров’янки – 100 гривень. Також є дуже смачний паштет, його часто купують. Віддам кілограм за 230 гривень. Якщо не хочете м’яса, то є ще риба. Запечена фарширована щука коштує 350 гривень за кілограм. Одна десь обійдеться на 130-150 гривень,– каже продавчиня.

Свіже сало пропонують за 130 грн/кг, невелику курку за 240 гривень, а качку – 450 гривень. Чимало на стихійці і домашніх яєць. За 10 штук просять від 70 до 80 гривень.

Також майже кожна друга продавчиня має молочну продукцію. Це може бути сметана, домашній сир, молоко. За 0,5 літрів домашньої сметани просять 50 гривень.

Якщо хочете молоко, то одна продавчиня пропонує літр коров’ячого за 27 гривень, а ось інша – 1,5 літрів за 40 гривень. Ціни на домашній сир у всіх однакові. Вони коливаються від 90 до 100 гривень за кілограм.

Будьте обережними

Нагадуємо, лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з купівлею продуктів на стихійних ринках. Це стосується не лише грибів, а й інших продуктів. Адже споживачі мають розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту.

Де купувати продукти харчування на міському ринку чи стихійному –  особистий вибір споживачів. Проте варто розуміти, зіпсовані товари можуть трапитися скрізь. Якщо ви або члени вашої родини отруїлися неякісною продукцією – пишіть скаргу.

– Кожен громадянин відповідно до Закону України «Про звернення громадян» має право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та залишити скаргу. Це можна зробити онлайн на офіційному сайті держустанови або завітавши за адресою: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20. Під час звернення необхідно мати при собі чек або інші докази придбання продукції саме у цьому місці, у цього фермера,– каже начальник міського управління Держпродспоживслужби в області Іван Гавришків.

Читайте також:

Огірки по 50, а часник по 140: де тернополянам дешевше купувати продукти і скільки можна зекономити

Просять від 50 до 250 грн за кілограм. Які гриби продають на стихійних ринках і чи безпечні вони?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Andrii Hutsaliuk

    Криза жанру мабуть
  • Ліля Козачук

    Не можу зробити як там можна купляти. Нехай воно не знати яке домашнє (хоч під сумнівом), але на болоті і целофанці. ... ні вже вибачте.  Що ті покупці думають

    Ліля Козачук reply Ліля Козачук

    Polina Daineha ваше право.

    Polina Daineha reply Ліля Козачук

    Ліля Козачук деякі люди думають інакше. Покупців тут завжди багато
  • Водецька Галина

    Якби на ринку брали меншу плату то люди би на ринку торгували.А продуктовому ринку біля приміської автостанції взагалі молочного відділу на другому поверсі немає якісь ремонтні роботи,вже хтось положив око на то приміщення.ТО ДЕ МАЮТЬ ЛЮДИ ПРОДАВАТИ МОЛОЧКУ?

    Olga Ravlyk reply Водецька Галина

    Polina Daineha цю частину на другому поверсі уже орендували . Мабуть молочка не приносила бажаного доходу ...

    Polina Daineha reply Водецька Галина

    Водецька Галина дійсно, молочки багато тут
  • Володимир Степанович

    Можна ще зробити репортаж про автовокзал,який окупували роми. Діти бігають та жебрають,що заборонено законом. Чорні міняли,до яких циганчата не пристають- поділені зони впливу.

    Володимир Степанович reply Володимир Степанович

    Polina Daineha це потрібно побачити.

    Polina Daineha reply Володимир Степанович

    Володимир Степанович ого….не чула про таке

keyboard_arrow_up