Любов та бюджет - як спланувати, щоб не посваритись

Любов та бюджет - як спланувати, щоб не посваритись

Грошей вистачає не тоді, коли заробляєш мільйони, а коли ними добре керуєш, кажуть фінансисти. Тому не обов’язково заробляти багато, аби фінансове становище сім’ї було стабільним. Потрібно лише розробити простий, але дієвий план розподілу сімейного бюджету.

Цикл публікацій про те, як правильно розпоряджатися власними коштами та економити, розпочинає  “RIA плюс”. Сьогодні пропонуємо читачам правила фінансової грамотності. Наведені принципи, за словами тернопільських експертів, спрацьовують і на Тернопіллі, де зарплати офіційно одні з найнижчих в Україні.

Гроші чоловіка - сімейний бюджет

Сімейний бюджет у сім’ї тернополянина Володимира Вареника - поняття дуже абстрактне. Чоловік каже, що фінансові витрати у його сім’ї часто непланові та хаотичні.

Відео дня
  • Домашні фінанси - штука не проста, - зазначає чоловік. - Ще кілька років тому, у нашій сім’ї все було просто, гроші дружини - це її гроші, а моя зарплата - сімейний бюджет. Проте сьогодні, коли реальні потреби сім’ї більші, ніж її доходи, така модель вже не прийнятна. Тому доводиться суттєво обмежувати себе у різних потребах, приміром, у відпочинку, аби “залатати” діри у основних потребах на кшталт їжі, ремонтів чи комуналки.

Чоловіка цікавить, чи існує механізм розподілу домашніх фінансів, щоб вистачало й на інші потреби родини?

Планування та контроль витрат

Проблема ефективного розподілу сімейного бюджету завжди є однією з найактуальніших, особливо в країнах з низьким та середнім рівнем доходів, розповідає економічний експерт, доцент кафедри економіки та фінансів Тернопільського техуніверситету Віталій Кудлак.

  • У розподілі сімейного бюджету важливим є планування та контроль витрат, - зауважує пан Кудлак. – Зокрема, останнє завдання на даний час суттєво полегшують численні додатки для смартфонів. Але потрібно не забувати занотовувати у смартфон свої щоденні витрати і в кінці місяця можна проаналізувати, куди зникає сімейний бюджет. Крім того, можна аналізувати динаміку витрат. Для багатьох може стати відкриттям, як зовсім непомітні щоденні дрібні необов’язкові витрати в кінці місяця «набігають» в солідну суму.

Суттєво знизити витрати може допомогти дотримання відомих «правил покупця». Зокрема, потрібно складати список покупок перед походом у магазин та розраховуватись готівкою, оскільки реальні гроші завжди важче витрачати, ніж віртуальні. Також, по можливості купувати продукти у великих упаковках, економлячи на об’ємі. Можна мінімізувати покупки в невеликих магазинах, в яких ціни в середньому на 10-20% вищі у порівнянні з великими мережевими супермаркетами та не ходити в магазин голодним і купувати не те, що дешево, а те що потрібно.

Заощаджувати мінімум 10%

Економічний експерт, доцент кафедри фінансів економічного університету Віталій Письменний зазначає, що насправді немає якогось загального рецепта, як сім’ї досягти фінансового успіху, ефективно спланувати бюджет і розпоряджатися власними фінансами та пропонує кілька порад, які можуть допомогти сім’ї у цьому питанні.

- Перше й найголовніше правило — щомісяця потрібно заощаджувати не менше (можна й більше, - прим. ред.) 10 % своїх доходів. Адже ніхто не в змозі передбачити, які життєві несподіванки можуть очікувати: звільнення з роботи, проблеми зі здоров’ям, форс-мажорні обставини, - розповідає пан Письменний. -  Крім того, роблячи заощадження, обов’язково треба визначити ту кінцеву ціль, на яку «підуть» гроші. Але перш, ніж перетворювати їх на пасиви (наприклад, придбання автомобіля, -  - прим. ред.), заощаджених коштів має вистачити хоча б на три-шість місяців звичного для вас життя. Це своєрідна «подушка безпеки». Уже після її формування можна буде придбавати той же автомобіль.

Грошей завжди не вистачає

Другий момент, на який варто звернути увагу — це конфлікти, які часто виникають на фоні дефіциту грошей. Скільки б людина не заробляла, коштів завжди буде бракувати на новий гаджет або відпустку на дорогому курорті.

- Закон зростання потреб говорить, що матеріальні потреби є безмежними, а от економічні ресурси, для їх задоволення, обмежені, - каже Віталій Письменний. - Тому при появі перших суперечок із грошима, слід звернутися до фінансового консультанта. Він дасть фахові поради, що робити в тій чи іншій ситуації й допоможе скласти бюджет.

Третє - починаючи від сьогодні, слід планувати свій сімейний бюджет, продовжує експерт. Слід  завести зошит, а можна скористатися додатками до смартфона або ще простіше робити це в Excel, де у двох колонках записувати доходи і витрати на тиждень, місяць або більш масштабно — на рік. Перелік доходів буде невеликий: зарплата, депозит у банку, здача в оренду землі, доходи від підприємницької діяльності, допомога від родичів з-за кордону.

  • Значно більший перелік стосуватиметься сімейних витрат: комунальні послуги, харчові продукти, одяг, товари гігієни, побутова хімія, витрати на транспорт, утримання автомобіля, мобільний зв’язок й інтернет, різного роду розваги (театр, кіно, кафе та інше). На початку буде складно впоратися з тим, аби витрати не перевищували доходи, але щоденний, щотижневий та щомісячний аналіз дасть змогу позбутися від непотрібних витрат і знайти нові джерела доходів, - зазначає фінансовий фахівець.

 

Економія на шкідливих звичках

Четверта порада стосується економії, розповідає Віталій Письменний. За посиланням @finance_4_kids можна з ними ознайомитися та з легкістю використовувати в повсякденному житті. У цій же пораді хочемо зосередити увагу на економії на шкідливих звичках.

- Тут  слід порахувати в загальному, скільки з сімейного бюджету в місяць «витягує» придбання цигарок або кави на заправках, - зауважує співрозмовник. -  Разом з тією шкодою, яку шкідливі звички завдають здоров'ю, можливо, ця сума заставить задуматися.

Нарешті, останнє — фінансовій грамотності потрібно вчитися. Читайте книги відомих авторів, зокрема це: Р. Кіосакі, Р. Аллен, Б. Шефер, Д. Клейсон, Т. Драйзер, дивіться навчальні відео на YouToube, відвідуйте спеціалізовані семінари і тренінги. Приділяйте фінансовій освіті хоча б кілька годин у тиждень, найкраще це робити всією сім’єю і вже зовсім скоро ви побачите результат: ваші витрати зменшаться, а доходи зростуть.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • anonim

    та тут не економити треба, а трохи олігархів присадити
  • David Starr

    Кіосакі реально сильно пише. А все це "нові смартфони", "дорогі відпустки" і т.д. називається потреблядство, а люди, відповідно, потребляді ) От запланував собі покупку мийки повітря, що нова коштує 6 тисяч, а на торговій площадці знайшов таку ж б/у в ідеалі за 2 і так у всьому. За "нове" завжди йдуть невиправдані переплати.

    anonim reply David Starr

    ))))))) написали круто!

    Marcus Aurelius reply David Starr

    Правда. Також в майбутньому невідворотно нас чекає процвітання sharing economy. Для чого мені купувати дрель в квартиру, щоб свердлити нею один раз в рік максимум? Коли я можу за кілька гривень її орендувати на деякий час з допомогою аплікухи на смартфоні, в людини, яка знаходиться в радіусі скажімо 1км.

    anonim reply Marcus Aurelius

    в майбутньому з такою ситуацією в країні нас чекає попа
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up