Мораторій: що втрачають українці без ринку землі

Мораторій: що втрачають українці без ринку землі

Експерт пояснює, чому якнайшвидше скасування мораторію та запровадження ринку сільськогосподарських земель є нагальною необхідністю.

У червні 2018 року за скасування мораторію на землю та з вимогою запровадити ринок сільськогосподарських земель виступили понад 20 організацій, що об’єднують більше 1 000 виробників, підприємств, банків, асоціацій. Вони утворили Громадську Коаліцію та підписали відповідний Меморандум. Серед учасників - Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», VoxUkraine, Асоціація «Укрсадпром», Незалежна асоціація банків, Стратегічна група радників з підтримки реформ (SAGSUR), тощо. Необхідність скасування мораторію на землю коментує один з підписантів Меморандуму, генеральний директор УКАБ, Тарас Висоцький.

Якнайшвидше скасування мораторію та запровадження ринку сільськогосподарських земель є нагальною необхідністю. Зупинюсь лише на деяких :

- Мораторій дискримінує близько семи мільйонів власників земель сільгосппризначення. Адже, на відміну від власників квартир чи авто, власники земельних ділянок, отриманих в результаті розпаювання колективних с/г підприємств, не можуть повноцінно розпоряджатися своїми паями. По-перше, за небажання або неможливості самому фізично обробляти пай, власнику доступна лише опція оренди, він позбавлений законної можливості безперешкодно продати або передати його у спадок. Зважаючи на поважний вік багатьох власників паїв (близько чверті мають 70 і більше років) хтозна чи встигнуть вони скористатися ним за життя, наприклад, продавши, отримати необхідні на лікування або покращення умов кошти.

Відео дня

- Позбавляє власників паїв справедливого доходу від надання паїв в оренду. Оскільки, через мораторій, ціна оренди значно занижена. За розрахунками спеціалістів Світового Банку, власники недоотримують за оренду паю в середньому 13-18 тисяч грн на рік.

- Стає на перешкоді залученню банківського фінансування малими фермерськими господарствами, адже земля у користуванні фермерів не є ліквідним активом. Працюючи на орендованій землі і не маючи власної, фермер не позбавлений можливості отримати під неї кредит (на закупку пального, насіння, нової техніки тощо).

- Гальмує вкладення інвестицій у довгострокові сільськогосподарські та інфраструктурні проекти. Компанії агросектору та фермерські господарства, які працюють на орендованих землях і залежать від рішення власника землі щодо продовження договору, часто не ризикують вкладати кошти у довгоокупні проекти(зрошення, садівництво, ягідництво, тваринництво).

- Блокує створення робочих місць на селі та розвиток сільських територій, що, в свою чергу, призводить до трудової міграції та вимирання українських сіл та селищ (щороку з мапи України зникає близько 30 сільських населених пунктів).

- Призводить до тіньового використання державних с/г земель у масових масштабах. Із 10,5 млн га відсутня офіційна інформація про використання близько половини з них.

- Сприяє рейдерству, адже наявність тіньового використання і неформальний обмін правами оренди робить кожного виробника вразливим до рейдерських атак.

Україні необхідне якнайскоріше скасування мораторію та запровадження ринку с/г земель. Для цього прем’єр-міністр України повинен внести на розгляд парламенту проект закону про обіг (ринок) земель с/г призначення, а уповноважений ВР із захисту прав людини - звернутися до Конституційного суду щодо визнання мораторію таким, що порушує конституційні права громадян. Лише в такому випадку українські громадяни зможуть повернути собі законні права, а економіка України почне зростати.

VoxConnector спеціально для "RIA плюс"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up