Морква по 50, а домашній сир по 90: що та за скільки тернополяни можуть придбати на стихійному ринку

Морква по 50, а домашній сир по 90: що та за скільки тернополяни можуть придбати на стихійному ринку
  • Морква, зелень, молоко та м’ясо – чого тільки не знайдеш на стихійному ринку. Продукцію переважно продають на підлозі чи ящиках.
  • Журналісти «20 хвилин» завітали в суботу, 13 травня, на стихійний ринок та промоніторили ціни на наявні продукти.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Один зі стихійних ринків Тернополя знаходиться на вулиці Митрополита Шептицького. І хоча через дорогу функціонує Центральний міський ринок з перевіреною на якість продукцією, споживачів на стихійці чимало.

Все, що тут бачите – домашнє

Перше, що кидається в очі на ринку, – зелень та овочі. Господині привезли на продаж кріп, петрушку, листя салату, зелену цибулю, а також редис. Пані Галина переконує, все вирощує вдома власноруч.

Відео дня

– У квітні все засіяла на городі під плівку, а вже в травні виросло і на продаж. У мене завжди по п’ять-сім пучечків різної зелені, у червні більше буду возити. А редис вже відходить, тому максимум можу привезти три-чотири пучечки. Але ви не переймайтеся, редис у мене не порожній, свіженький і смачний. Під час вирощування я не додаю нітрати, бо у мене онуки їдять все, – каже вона.

Так ось, пучок кропу та петрушки коштує по 10 гривень, а зеленої цибулі – 30 гривень. Ціни за пучок редиски коливаються від 15 до 30 гривень. Також пропонують листя салату за 30 гривень.

За кілограм яблук просять від 20 до 40 гривень. Все залежить від сорту та розміру. Огірків на стихійці ще немає, а ось помідори продають по 75 та 85 гривень. Є звичайні та маленькі, схожі на чері.

Цибулю на продаж не привозять, а ось моркву побачили лише в однієї продавчині. Жінка наголошує, морква не молода, проте смачна. Та люди не поспішають брати.

– Спочатку я привозила і моркву і цибулю, але люди кажуть, що у мене завеликі ціни. Тому брати не хочуть. Я вже стара і кататися мені з трьома-чотирма кілограмами цибулі – складно. Сьогодні привезла лише кілограм моркви і прошу за неї 50 гривень. Тернополяни підходять, питають, але не купують. Нехай беруть імпортну в магазині, там взагалі по 60-70 гривень. А ми свою вдома самі з’їмо, – розповідає вона.

У кількох продавців помітили картоплю. Кілограм коштує шість-вісім гривень. Знову ж таки, ціна залежить від сорту та розміру.

За головку часнику продавці просять 15 гривень, а за кілограм гарбуза – 70 гривень.

Також пропонують тернополянам сушену шипшину – 15 гривень баночка 0,5л. Можна придбати і квасолю – 50 гривень баночка 0,5л.

Чи є молочка та м’ясо?

Майже в кожного продавця на стихійці журналісти «20 хвилин» помітили молочну продукцію. Це переважно молоко, домашній сир та сметана.

Продавчиня Лілія переконує, вдома має чимале господарство, а продукцію до Тернополя привозить лише в суботу, бо в селі її знають і все розкуповують.

– Нащо мені постійно їздити до Тернополя, якщо односельчани все купують. Вони знають, що ми з чоловіком нічого в молочну продукцію не додаємо, це молоко п’ють наші діти і ніколи не було скарг. Це я приїжджаю в суботу до міста на закупи і привезла із собою трохи, щоб продати, – розповідає жінка.

За 1,5л молока просять від 30 до 40 гривень. Півлітрова баночка сметани коштує 45-75 гривень, дорожче обійдеться сепараторна. А кілограм домашнього сиру – 90 гривень.

Домашніх ковбас, запеченого м’яса та сала цього разу не привезли. Натомість, можна придбати свіжу м’ясну продукцію та зробити те, що забажаєте. Одна з господинь продає бочок за 150 гривень/кілограм. Зі слів жінки, підійде на запікання або соління. Переконує, що бочок свіжий, адже тільки вчора забили тварину.

Є звичайне сало без м’яса. Коштує 130 гривень/кілограм. Рекомендує просто засолювати і потім різати до борщу.

Трохи далі з домашніми курками стоїть продавець Павло. Одна курка коштує 150 гривень. Журналістів переконує, птиця молода і вариться дуже швидко.

– Я їх тільки вчора зарізав і вже привіз. Вони не були довго у холодильнику і тим паче в морозильній камері. Якщо будете брати дві, то можу зробити знижку на кілька гривень, – каже чоловік.

Чимало на ринку домашніх яєць. За 10 штук просять 35-40 гривень.

Будьте обережними

Нагадуємо, лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з купівлею продуктів на стихійних ринках. Це стосується не лише грибів, а й інших продуктів. Адже споживачі мають розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту.

Де купувати продукти харчування на міському ринку чи стихійному – особистий вибір споживачів. Проте варто розуміти, зіпсовані товари можуть трапитися скрізь. Якщо ви або члени вашої родини отруїлися неякісною продукцією – пишіть скаргу.

– Кожен громадянин відповідно до Закону України «Про звернення громадян» має право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та залишити скаргу. Це можна зробити онлайн на офіційному сайті держустанови або завітавши за адресою: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20. Під час звернення необхідно мати при собі чек або інші докази придбання продукції саме у цьому місці, у цього фермера, – каже начальник міського управління Держпродспоживслужби в області Іван Гавришків.

Читайте також:

Копчені ковбаси, домашні сири та свіжі помідори: що можна купити на стихійці і скільки коштує

Огірки по 50, а часник по 140: де тернополянам дешевше купувати продукти і скільки можна зекономити

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Rom Zin

    Тиква, куриця — чому в тексті російські слова?

    Polina Daineha reply Rom Zin

    Доброго дня. Дякую за уважність. Вже все виправили.

keyboard_arrow_up