"Січень буде тяжким для споживачів — через морози". Як зміниться ціна на опалення для тернополян?

"Січень буде тяжким для споживачів — через морози". Як зміниться ціна на опалення для тернополян?
  • Протягом двох опалювальних періодів тернополяни сплачували на 10-25 відсотків менше коштів з послуги централізованого опалення, бо щомісячно КП «Тернопільтеплокомуненерго» їх перераховувало.
  • Різниця у грудневому перерахунку склала всього три відсотки, а в січні коригування в бік зменшення взагалі не буде. Чи виросте ціна для споживачів через зростання вартості газу?

Журналісти порівняли розміри рахунку за централізоване опалення у сезоні 2020-2021.

Як видно з графіку, щомісячний тариф для споживачів тільки зростав. У жовтні він складав 10,33 грн за м/кВ до перерахунку та 9,22 грн за кВ/м після перерахунку. Порівняно малі цифри в цьому місяці можна пояснити тим, що опалювальний сезон розпочали з середини жовтня.

Відео дня

Як формують тариф?

Нарахування щомісячної плати за опалення є складною процедурою та має безліч нюансі, які потрібно враховувати. А рахують його за спеціальною методикою, відповідно до державних норм та нормативів, пояснює директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

Один з важливих факторів при формуванні тариф на опалення – температура повітря.

Нарахування за спожите опалення формується відповідно до відхилення фактичної температури зовнішнього повітря від нормативної, яка врахована у діючих тарифах. На підставі офіційної метеорологічної інформації визначається середньозважений показник температури за розрахунковий місяць. Таким чином, споживачі сплачуватимуть за фактично спожиті протягом місяця послуги в залежності від температури зовнішнього повітря.

Тарифи формуються нормативним методом, тобто обсяг витрат визначається із застосуванням нормативного методу на підставі результатів аналізу витрат за попередні роки із урахуванням змін, які передбачаються у планованому періоді, та цін (тарифів). Те, що не нормується, встановлюється на рівні факту попереднього періоду, а також можна застосовувати індекси росту, визначені Кабміном. Питома ж вага витрат – нормативні – це і природний газ, і електроенергія, і технологічна вода, проведення ремонтних робіт, заробітна плата також не може перевищувати нормативні розрахунки. Менше 10% не нормуються, вкладаються у розрахунок на рівні факту попереднього року, про це раніше зазначив заступник директора КП «Тернопільтеплокомуненерго» Віталій Онишків.

Детальніше про те, як нараховують плату за опалення, читайте в наших матеріалах:

Як нараховуватимуть плату за опалення в залежності від температури на вулиці;

Чому Тернопіль входить у десяток міст з найвищими тарифами на опалення.

Як температура впливає на розрахунок тарифу?

Нижче ми наводимо формулу, за якою відбувається перерахунок тарифів на послугу з  централізованого опалення. 

40,64/(18 +0,2) х (18-0) /  30 х 31 = 41,95 грн/ кв. м.

0 – орієнтовна середньодобова температура за місяць

31 – фактична кількість днів, коли в тернополян було центральне опалення.

40,64/(18 (нормативна температура) – - 0,2 (планована середня температура зовнішнього повітря опалювального періоду)) х (18 (нормативна температура всередині приміщення) – середньодобова температура за місяць)) / загальну кількість днів за місяць х фактичну кількість робочих днів.

41,95 грн/кв.м – такими мали б бути нарахування при середньодобовій температури за місяць 0 градусів.

79,34 грн/кв.м - нарахування при при середньодобовій температури за місяць -16 градусів.

Який тариф чекати в січні?

З даним питанням ми звернулися до пана Андрія Чумака.

– Зауважте, що за останній місяць вартість газу зросла на 11,2 відсотка і на 3,6 відсотка зросла вартість електроенергії. У тому тарифі, що ми застосовуємо, 73 відсотки від загальної вартості – це вартість газу. Через його здорожчання ми здійснили перерахунок платіжок за тепло у грудні в меншу сторону лише на три відсотки, – відповів директор. – Січень буде тяжким для споживачів, адже ми очікуємо, що температура за вікном протягом декількох днів буде дуже низькою.

Пан Чумак пояснив, що за прогнозами спеціалістів КП «Тернопільтеплокомуненерго», перерахунків нарахування плати на послугу з централізованого опалення у січні не буде. Який тариф буде у січні, поки що сказати не можуть, адже про вартість газу, яка закладена у формулу розрахунку тарифу, підприємству стане відомо лише в двадцятих числах місяця.

До слова, у Тернополі мають розробити план заходів з недопущення зростання тарифів на комунальні послуги, дане ухвалили на засіданні виконавчого комітету 13 січня. Строк виконання – перші числа лютого.

А скільки за комунальні послуги сплачуєте ви? Що думаєте про зростання тарифів? Діліться своїми думками в коментарях.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Надія Пекшева

    люди добрі ну де ті люди  мають брати ті гроші  щоб заплатити комунальні послуги якщо пенсія 1700 а за послуги  приходить  3000 а ті депутати  сидять  в кабінетах  і в теплих  хатах  а прості люди  що мають  по вмирати бо немають  за що навіть  кусок хліба  купити  держава  подумає про простих  людей  як ім вижити з такими  цінами на всьо

    Надія Пекшева reply Надія Пекшева

    Olga Kapynus я тоже немаю паїв ні свекруха нас приписано 4 я мама і двоє дітей  малих

    Ilene Kapynus reply Надія Пекшева

    Надія Пекшева в мене свекруха пенсіонерка у селі отримує субсидію. Ні паїв, ні ще когось прописаних в тому домі нема.

    Надія Пекшева reply Надія Пекшева

    Olga Kapynus мої доходи  на  дитину наш прожитковий грошовий дохід  2550 і всьо

    Надія Пекшева reply Надія Пекшева

    невиходить вмени  мінімальний дохід  свекрухи 1700 пенсія і на одну дитину  850 гривень

    Ilene Kapynus reply Надія Пекшева

    Надія Пекшева значить ще якісь доходи, крім пенсії.

    Надія Пекшева reply Надія Пекшева

    Olga Kapynus нє

    Ilene Kapynus reply Надія Пекшева

    Надія Пекшева при пенсії 1700 не виходить?

    Надія Пекшева reply Надія Пекшева

    Olga Kapynus  незнаю  бо мені  невиходить

    Ilene Kapynus reply Надія Пекшева

    Надія Пекшева який зараз розмір субсидії?
  • Леся Червінська-Салюк

    То людям треба ставати Франківську відказалися цілим містом від державного опалення
  • Саша Шашкун

    Пора. Пиздити. Пузатих. Хай. Самі. Платять.
  • Марія Карпец

    Деж ті морози всю зиму вікно відкрите і тисячі мушу платити за опалення бо не дозволяють індивідуальне і що робити

    Ilene Kapynus reply Марія Карпец

    Марія Карпец якщо ви думаєте, що індивідуальне буде дешевше, то навіть не надійтесь. А морози вже прийшли. Неочікувано, правда?

    Oleg Staryk reply Марія Карпец

    Марія Карпец надал мусить на торфі бабосики заробити

    Валентина Заєць reply Марія Карпец

    Марія Карпец ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up