Як нараховуватимуть плату за опалення в залежності від температури на вулиці

Як нараховуватимуть плату за опалення в залежності від температури на вулиці

Основний тариф на центральне опалення для тернополян з 1 листопада - 42,24 грн/кв. м. Однак він буде коригуватися щомісяця в залежності від середньодобової температури.

Нагадаємо, що з листопада містяни платитимуть на 38% більше за центральне опалення та на 36% за гарячу воду. Про це на брифінгу 12 листопада розповів директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

Отже, тариф на тепло тепер становитиме 42,24 грн/ кв. м(раніше – 30,50 грн), а гаряча вода вартуватиме 91,36 грн/куб. м. (без рушникосушки) та 98,85 грн/куб. м. (з рушникосушкою). Нові розцінки нібито затвердили на виконкомі міської ради 5 листопада.

Нарахування щомісячної плати за опалення – досить складна процедура. Насправді тариф рахують за досить складною методикою, є багато державних норматив і норм, яких треба дотримуватися, зауважує директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

Відео дня

Один з ключових моментів – вплив температури на нарахування тарифу. Як враховуватимуть цей фактор?

Нарахування за спожите опалення формується відповідно до відхилення фактичної температури зовнішнього повітря від нормативної, яка врахована у діючих тарифах. На підставі офіційної метеорологічної інформації визначається середньозважений показник температури за розрахунковий місяць. Таким чином, споживачі сплачуватимуть за фактично спожиті протягом місяця послуги в залежності від температури зовнішнього повітря.

Розрахунок коефіцієнта, що враховує відхилення фактичних показників від врахованих у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення, проводиться виконавцем послуг з централізованого опалення щомісяця шляхом визначення співвідношення фактичної розрахункової витрати теплової енергії на опалення 1 кв. метра опалюваної площі житлових будинків та норми витрати теплової енергії на опалення в розрахункову місяці опалювального періоду.

При розрахунку тарифу 42,24 грн/ кв. м. експерти брали до уваги планову кількість опалювальних днів – 184 та враховували планову зовнішню температуру повітря - -0,2 С. Ці  дані брали у відповідності до вимог Державного стандарту України «Будівельна кліматологія».

Є спеціальна формула, за якою і проводитимуть розрахунок, пояснює пан Чумак.

Як можна самостійно вирахувати, за якою ціною будуть здійснювати нарахування:

42,24/(18 (нормативна температура) – - 0,2 (планована середня температура зовнішнього повітря опалювального періоду)) х (18 (нормативна температура всередині приміщення) – середньодобова температура за місяць)) / загальну кількість днів за місяць х фактичну кількість робочих днів.

Спробуємо порахувати на практиці. Температуру і кількість днів беремо приблизну.  

Рахуємо, скільки приблизно тернополяни платитимуть за тепло у листопаді:

42,24/(18 +0,2) х (18-6) /  30 х 22 = 22,4 грн/ кв. м.

6 – орієнтовна середньодобова температура за місяць

22 – фактична кількість днів, коли в тернополян було центральне опалення.

Фактично – плата за опалення може коригуватися в бік збільшення чи зменшення, завершує керівник КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • ЛЮБА ЛЮБОВ

    А як будуть рахувати ,якщо на  день виключають опалення   кожного дня  вул .Броварна , включають тільки після 18 год. А в других мікрорайонах опалюють цілий день.  А плату беруть за добу.

    ігор reply ЛЮБА ЛЮБОВ

    по закону в квартирі має бути не менше 18 - це та послуга за що ми платимо, тобто якщо батареї не гріють але хата не замерзла, і якщо йде опалювальний сезон, оплату вони порахували по своїй формулі і притензій немає до чого предявляти, а от якщо холодно - то брати свідки, із жеку кликати теж для свідчення і в суд на зменшення оплати. Причому вам ще розкажуть - що холодно тому що вікна не заклєні намертво, і ви хату провітрюєти, бо ви ж хочете ще чимось дихати:)
  • Герасимчук Ростислав

    А можна так само, але з маршрутками?
  • ігор

    суки, 42 грн це якщо на вулиці морозу немає, якщо мінусова температура то ще більше платити

    Віка reply ігор

    Та пішли вони нахер зі своїми плаваючими тарифами! 42 грн уже багато, а буде мороз то стане ще більше !!!

    Віка reply Віка

    я б казала що Надла потрібно розіпяти і повісити в центрі міста щоб наступний мер не робив такі дибільні вчинки
  • Саша

    у нас в Тернополі самі розумні чиновники, в усіх обсласятх по тих самих стандартах вийшла одна цінав а в Тернополі зовсім і нша і усе згідно із Законом, це мені нагадує як рахували вартість в громадському транспорті ...

    Саша reply Саша

    У мене складається враження, що своє недолуге керування, яке привело до проїданням місцевого бюджету на бруківку, фестивалі, нікому не потрібні памятники, занепад економіки міста, наші чиновники хочуть компенмувати витягнувши гроші із наших кишень, через завищені тарифи в громадському транспорті, через завищені тарифи за опалення, через побори з людей без тернопільської реєстрації. Скільки то ще можна терпіти?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up