„Плюс 20 гривень і таксі за 5 хвилин біля будинку”, - скаржаться тернополяни

„Плюс 20 гривень і таксі за 5 хвилин біля будинку”, - скаржаться тернополяни
  • ”Вибачте. Вільних машин немає”, - це вже норма в Тернополі. Проте коли кажеш магічні слова про подвійний тариф, авто одразу з’являється, розповідають наші читачі.
  • Служби таксі цього не коментують, лише неофіційно кажуть – у Тернополі бракує кваліфікованих водіїв.
  • Водії таксі кажуть, що хочуть заробити, тому викручуються як можуть.

Останнім часом викликати таксі у Тернополі – проблема. І це попри те, що проїзд подорожчав.

 Якщо раніше було важко викликати таксі під час зливи чи в години пік, то тепер просто важко викликати машину і зранку, і в обід, і увечері, кажуть тернополяни. 

- Нещодавно терміново потрібно було поїхати до стоматолога, зверталася у декілька служб, а машин не було, - скаржиться тернополянка Світлана. – Врешті я поїхала маршруткою, спізнилася більше, ніж на годину. 

Відео дня

Подвійний тариф і проблем нема

Бувають випадки, що таксі раптово з’являється, коли запропонувати подвійний тариф, або доплатити 10 чи 20 гривень, розповідають наші читачі. Люди скаржаться, що у інших містах робота таксі більш впорядкована. Приміром, у Львові викликати таксі не проблема, до того ж є служби, які наперед повідомляють, скільки доведеться заплатити за певну відстань і пасажир може не хвилюватися, що застряг на таксі у заторах. 

Tернополяни нарікають, що таксисти вкрай знахабніли. Незважаючи на те, що вартість проїзду в таксі за кілометр збільшилась майже на 2 грн, сервіс не покращився. 

- Нещодавно викликати таксі близько опівночі. Дзвонили до всіх відомих нам служб, але всі казали, що машин немає, - обурюється Іванна Колець. Пройшли пару метрів, а біля ЦУМу цілий ряд машин, і не приватників, а тих же служб. Сіли в одне з них, почали скаржитись водію, а він: „Вас навчити таксі викликати? Кажете подвійний тариф, і машина приїде за 5 хвилин”. Таке неподобство чоловік аргументував тим, що водію зі „Східного” не вигідно їхати на „Дружбу”, а потім „вхолосту” повертатись назад. Виходить, таксисти тепер їздять тільки біля свого дому? 

Наче базарні торги

Опитування на сайті «20 хвилин» та у соцмережах викликало активне обговорення серед тернополян. Люди розповідають свої історії безуспішного виклику таксі. 
Так наш читач Ростислав Герасимчук вважає, що необхідність нового оператора з новим автопарком назріла вже давно. 

«Тільки от водіїв де ж набрати стільки? Робота в таксі - то тяжка, брудна і небезпечна, - пише чоловік на сайті te.20minut.ua. 

 «Вільних машин немає, а якщо кажеш магічні слова про подвійний тариф одразу з’являються. Ще минулого року ситуація була краща, а зараз це просто жах», - пише Ірина Татарнюк.

«Влітку зранку поспішали на потяг. Викликали таксі хвилин 20. Нема машини. Всякі різні оператори - нема і все. Плюнули, пішли самі з тими чемоданами на стоянку таксі. Стоїть 6 машин! Якраз тих операторів, що викликали і нема машини. Сіли. Довезли. Платили по лічильнику. В чому сенс відмови подати машину? Може то самі оператори хочуть якоїсь доплати», - пише Наталія Бутенко.

«Так, останнім часом частенько з цим стикалась. Машини таксі стоять за пару метрів, а їхати не хочуть. Один раз підійшла на таку зупинку, запиталась чи водій працює, отримавши ствердну відповідь, назвала адресу, а він категорично відмовився: "Що я на цьому зароблю?". Думаю, якщо добре цю тему підняти, то і вирішення цієї проблеми буде можливим. Коли хтось береться надавати якусь послугу, то має розуміти, що міняти правила "находу" не дуже гарно», -  пише Наталя Шоломейчук

«Так, телефонуєш на базу вільних машин не має, а біля тебе стоять три чотири машини:  туда не поїду, хіба за подвійним тарифом, або за певну доплату, - повідомляє Зоряна Сива

«Це все перетворилось на базарні торги. Таке враження, що таксисти сидять такі в авто, і: +20, +30, подвійний тариф. Хто більше?», - пише Ірина Мацух. 

«Взагалі, це зрозуміло якщо машини далеко від того місця, де ви викликаєте, то хто безкоштовно захоче їхати на виклик. Інша проблема, що багато з водіїв не знають міста. За 10 поїздок 9 водії спитало, де вулиця Тиха. Відповідно, якщо туди викликати машину, то тих 9 водіїв, які будуть поруч, просто не знають що то недалеко.  І нема машини. Вибачайте, - пише Ольга Оршак 

Компенсовують дорогу назад

Про підводні камені роботи ми поспілкувалися з одним із тернопільських водіїв таксі, який просив не називати ім’я і прізвище. Чоловік таксує на власній машині лише ввечері, бо вдень – на іншій роботі.

- Думаю, люди дарма нарікають на таксистів, не всі погані, - каже чоловік. – Хоча визнаю, не раз бачу, як мої колеги сплять в машині, а комп’ютер включений, ніби вони на роботі. Просто з подорожчанням пального їздити на далекі відстані, щоб забрати пасажира, зараз невигідно. Також водії знають, де погана дорога, тому в двори з ямами не дуже хочуть їхати – ремонт машини дорожче обійдеться. Добре, що моя машина ям не боїться. А в нашій службі 250 авто, переважно «Ланоси» з низькою посадкою. Робота в нас дуже непроста, часом трапляються конфліктні пасажири. Якщо в них виникають питання з приводу суми за проїзд, одразу раджу дзвонити до диспетчера. Якщо пасажири пробують агресивно з’ясовувати щось на місці, то в мене є «чарівна кнопочка», яка викликає охорону. І повірте, ніхто там розбиратися не буде, хто в чому винен. 

Те, що машину можна швидше викликати за подвійним тарифом, наш співрозмовник визнає. 

- Таким чином водії компенсовують собі дорогу назад, - пояснює чоловік. –Тому в службах одразу питають не тільки звідки, а й куди їхатиме пасажир, щоб оцінити скільки кіломентрів доведеться вертатись на свій «пост». Але, на мою думку, краще взяти кілька простих замовлень, ніж цілу ніч прочекати в машині на +20 грн. По собі знаю, хто хоче заробляти, той заробить. 

Коментують неохоче

Прокоментувати проблеми, які виникають у тернополян з викликом таксі, ми звернулися до керівників найбільших служб таксі Тернополя. Проте у «Пілот» та «Джокер» від офіційних коментарів відмовились. В «549» запевняють, що в них офіційно додаткової плати немає. 

- Наразі такого як +20 в нас нема, - каже старший диспетчер Наталя. – Якщо є машина, то вона виїжджає, якщо ні, то навіть +20 не спрацює. Просто в дощову погоду чи в час пік інколи машини не справляються: кількість пасажирів в рази більшає, а кількість машин та сама. Якщо людина хоче бути впевнена, що машина прибуде в потрібний час, в нас є попереднє замовлення. Воно коштуватиме +40 грн до лічильника. 

Один з представників керівництва таксі неофіційно розповів, що основна проблема у відсутності кваліфікованих водіїв.

 -З хороших водіїв, хто хотів, той вже давно виїхав за кордон, - каже він. – Їздять по всьому світу і отримують зарплату в доларах. А ми ж не можемо набирати на роботу студентів, які тільки пару місяців тому права отримали. Тому нам легше сказати, що машин нема, ніж посилати на роботу кого попало. Ті служби, які залишились, просто виживають. І взагалі, скоро таксі може звестись до того, що таксуватимуть лише приватники, які чекатимуть в „злачних місцях”. 

Читайте також: Що робити, щоб таксисти не надурили - поради тернополян та юриста

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Denys Kasianchuk

    Добереться Uber до Тернополя і тоді водії старих служб таксі миттєво згадають і всі адреси і без подвійного тарифу повезуть. Треба хотіти працювати

    бурундук reply Denys Kasianchuk

    шо таке Uber?
  • Анастасия Малько

    Жодних проблем не маю з викликом таксі. Пілот і 549 завжди знаходять машину. Навіть в Білу і Бірки викликала без жодних доплат...
  • ібупрофен

    то певно організація праці така. через їдне місце. певно диспетчера не завжди знають, де яка машина стоїть і тому хлопаці, шо на дружбі коло маяка дают заказ з київської на дружбу. коли би всі машини були обладнані джипіесами, (можна і по рації) то би було на моніторі видко, хто де є. плюс до того, можна знайти закономірності, звідки і куди і в який час доби які є замовлення. простою машин би не було і плюс, люди би знали, що є принаймні одна фірма, де робота так організована, що машини вільні завжди є. тобто був би перетік клієнтів від конкурентів. але така організація роботи диспетчера вимагає від управляючого фірми таксі трохи подумати і певно трохи грошей, а нашо то робити. хлопові тра заїхати? тра! ну то най платит двайцє гривнів зверху і най шурує! а коли хто міста не знає, то най си купит паперову карту і пару днів в неї позаглядає тай буде знав. тернопіль то не лондон
  • Анонім

    Коли відмиють всі ду....пи

    В Гіталії та Польщі,

    Коли посаадять останній kałafior,

    Повеернуться люди

    Додооому в країну,

    Яку так добре люблять Viber(ом) та Skype,

    Гудбай Америка оооо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up