Де студенти Тернополя можуть заробити 20 тисяч гривень і більше: розповідаємо про вакансії та умови

Де студенти Тернополя можуть заробити 20 тисяч гривень і більше: розповідаємо про вакансії та умови
  • Все частіше студенти поєднують навчання з роботою. Це їм допомагає визначитися, чи правильно обрали професію та зробити перші кроки на шляху до самозабезпечення.
  • Які вакансії на Тернопільщині пропонують студентам та скільки готові платити? Ми промоніторили різні сайти з вакансіями та поговорили з молоддю.

Чи реально поєднати роботу та навчання? І чи готові в державні, приватні структури брати на роботу студентів без досвіду? Своїми історіями з редакцією «20 хвилин» поділилися студентки Катерина Магула та Вікторія Стрілець.

Поєднує університет та щонайменше три роботи

Катерина Магула навчається на четвертому курсі Факультету філології та журналістики у Тернопільському національному університеті імені Гнатюка. Натомість робота дівчини пов’язана не лише з написанням текстів, а й танцями, яким вона присвятила 15 років.

— Я працювала ще з 10 класу помічницею хореографа, а зараз вже є педагогом у танцювальній студії. Також працюю звукорежисером на Всеукраїнських фестивалях сучасного танцю. Разом ми вже об’їздили чимало міст України: Дніпро, Кропивницький, Львів, Хмельницький, Тернопіль та інші. Паралельно організовую в одній зі студій різні тімбілдинги. Та і загалом, всі мої роботи дотичні до хореографії. Виняток – працювала в маркетинговій студії копірайтером, де писала тексти та вела сторінки різних місцевих бізнесів та гуртів, — каже пані Катерина. 

Відео дня
Катерина під час фестивалю

А ось чи легко вдавалося знайти роботу та поєднати із шаленим графіком в університеті? Дівчина відповідає так.

— Чесно, я ніколи не зверталася до Центру зайнятості та не шукала вакансії на сайтах. У мене дуже класне оточення: активне, креативне, з різних сфер. Ось так ми з ними спілкувалися і коли вони дізнавалися про вакансію, то пропонували мені і я пробувала, — додає дівчина. —Поєднувати з навчанням мені не складно, адже самостійно визначаю свій графік роботи. Якщо навчаюся у другу зміну, то індивідуальні тренування проводжу зранку, а групові – звечора. На пари встигаю, завжди намагаюся все відвідувати і не пропускати. Щодо домашніх завдань, то все намагаюся робити вчасно і не затягувати. Загалом користуюся трьома різновидами планування і поки все виходить.

Складнощі є завжди 

Вікторія Стрілець наразі навчається на п’ятому курсі факультету філології та журналістики. Роботу та навчання у пресслужбі обласної адміністрації поєднує ще з минулого року. Та чи вистачає на все часу?

— З четвертого курсу я почала працювати у пресслужбі обласної адміністрації. Насправді поєднувати не важко. Головне – хоча б інколи відвідувати пари в університеті та долучатися до дистанційних. Також нам постійно наголошують, що треба вчасно здавати виконані завдання, але зізнаюся, що у поєднанні з робочим навантаженням, це не завжди виходить, — розповіла пані Вікторія. — Робота забирає у мене чимало часу, сил та енергії. Але, щоб стати магістром, то треба працювати. Тому постійно збираю сили до купи та сідаю вчитися.

Вікторія під час робочого процесу

Щодо працевлаштування, то роботу дівчина не шукала. Нам зізнається, їй запропонували випробувати свої сили і вона погодилася. Це вчергове доводить, що інколи студентам і не треба шукати роботу, завдяки активному навчанню та гарним результатам в університеті вас можуть рекомендувати.

Яку роботу пропонують

Аби дізнатися, чи готові тернопільські підприємці працевлаштовувати студентів та, який дохід обіцяють, журналісти «20 хвилин» переглянули вакансії, умови на українському сайті працевлаштування Work.ua та платформі онлайн-оголошень OLX.

Де готові платити понад 20 000 гривень?

Станом на 14 листопада, на сайті Work.ua доступні 1740 вакансій у Тернопільській області. З них понад 500 мають позначку «Підходить для студентів». Переважно це такі категорії, як: «Сфера обслуговування», «Робочі спеціальності, виробництво», «Готельно-ресторанний бізнес», «Автобізнес» та інші. Детальніше дивіться на графіку нижче.

У категорії «Сфера обслуговування» студентам пропонують вакансії адміністраторів у хімчистку та магазини, кухарів, продавців-касирів на заправку, прибиральників у клінінгову компанію, кур’єрів. Обіцяний розмір заробітної плати коливається від 8 000 до 15 000 гривень.

У категорії «Робочі спеціальності» студенти можуть знайти вакансії майстра з ремонту принтерів, копіювальних апаратів, взуття та сумок. Обіцяють щомісячну зарплату – 10 000-25 000 гривень.

А ось вже помічнику налагоджувальника термопластавтоматів обіцяють 30 000-33 000 гривень. Натомість освіта повинна бути вища за середню, бажаний досвід роботи – рік і вище.

Готові взяти студентів і на вакансії: помічник пекаря, шліфувальник сувенірних виробів, вантажник на виробництво, лаборант на молочний завод, майстер-закріпник каменів у ювелірні вироби, оббивач м’яких меблів. За роботу щомісяця обіцяють сплачувати 18 000-25 000 гривень, а інколи і більше. Проте, все залежить від об’єму виконаних завдань.

Студенти з медичною освітою можуть випробувати свої сили і стати асистентом ветеринарного лікаря – від 8000 гривень на місяць, лаборантом на молочному заводі – від 13 000 гривень, адміністратором медичного центру – від 12 000 гривень, асистентом фізичного терапевта – від 10 000 гривень.

Майбутніх викладачів запрошують на співбесіди до школи іноземних мов – від 14 000 гривень. Випробувати власні сили у викладанні математики, географії – від 6 700 гривень. Також можна спробувати себе у ролі вихователя або його помічника – від 10 000 гривень.

Якщо хочете пов’язати життя з творчістю, то студентів готові залучати до створення відеороликів – від 30 000 гривень на місяць. Можна бути аквагримером – 12 000 гривень, створювати креативні макети – від 13 000 гривень.

Як варіант роботи – бути адміністратором фітнес-студії або салону краси. Зарплата за місяць стартує від 8 000 гривень.

Від маляра до закрійника килимів

А ось на платформі онлайн-оголошень OLX лише 138 вакансій підійдуть для студентів. Переважно шукають людей у магазини продажу алкоголю, товарів зі складу, бути офіціантами, касирами. Це може бути як підробіток, так і постійна робота з гнучким (позмінним) графіком. Щодо заробітної плати, то обіцяють сплачувати за місяць від 10 000 до 19 000 гривень. 

Є вакансії, які вимагають більш вузькопрофільних навичок, зокрема: механік, водій, диспетчер-логіст, таксист, сушист, швачка, автослюсар, майстер манікюру, маляр та інші. І попри те, що пропонують роботу студентам, бажано, аби людина вже мала досвід до року та більше. Знову ж таки, обіцяють позмінний графік або вказують, що це тимчасова робота.

Проте, це не означає, що ви отримуватимете захмарні суми. Щобільше, за місяць роботи швачкам та логістам готові платити від 8000 гривень, а таксистам – від 10 000 гривень.

У деяких оголошеннях заробітну плату не називають, аргументуючи це тим, що всі детальні умови дізнаєтеся під час звернення або співбесіди.

Є варіанти з погодинною оплатою. Наприклад, у вакансії комплектувальника замовлень на складі одягу за годину пропонують 219-245 гривень. За годину роботи маляром обіцяють платити 100-125 гривень. Якщо маєте власне авто, то розвіз товару дають 800-1000 гривень/година. А помічники пекарів можуть розраховувати на 65-70 гривень/година.

Найвищу заробітну плату ми побачили в оголошенні «Різнороб на виробництво дерев’яних каркасних конструкцій». Там хоч і вимагають досвід роботи від року і до шести. Але обіцяють сплачувати 20 000 – 50 000 гривень. Від 38 000 до 50 000 гривень обіцяють сплачувати і водіям з власним бусом.

Як студенту реалізувати своє право на працю?

Відповідно до статті 62 Закону України «Про вищу освіту» особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на: безпечні і нешкідливі умови навчання, праці, побуту та трудову діяльність у позанавчальний час.

Тобто законодавство не забороняє роботодавцям за бажанням приймати на роботу студентів незалежно від форми їх навчання. При цьому право на працю працівника реалізується саме через укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою (ст. 2 КЗпП України).

Тобто саме на підставі укладення трудового договору виникають трудові відносини, а також і відповідні обов’язки роботодавця надавати оплачувану щорічну відпустку, систематично виплачувати заробітну плату за процес праці тощо. За цивільноправовим договором (підряду, надання послуг) трудові відносини не виникають, особа позбавлена права на оплачувану відпустку, нарахування компенсації за невикористані дні відпустки, проведення індексації заробітної плати тощо. Хоча має право на право на оплату тимчасової непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах.

Що стосується студентів денної форми, то під час навчання між ними та університетами, інститутами не виникають трудові відносини і не укладають трудовий договір. Тому таке навчання не є основною роботою студента. Отже, його роботу (у разі працевлаштування) не вважають сумісництвом. Про це повідомляють в листі Мінсоцполітики від 25.05.2015 р. №198/06/186-15. Щобільше, робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, мають оплачувати на загальних підставах.

Компенсація для роботодавців

За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, дія програми поширюється на роботодавців, які за направленням центру працевлаштовують громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, з числа:

  • молоді до 25 років, страховий стаж яких становить менш як 12 місяців;
  • молоді до 35 років, які працевлаштовуються на перше робоче місце;
  • громадян, які звільнилися зі строкової військової (альтернативної) служби (незалежно від віку) і працевлаштовуються на перше робоче місце.

Розмір компенсації становить 50% мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати (щомісячно 3350 гривень). Загальна тривалість виплат становить шість місяців протягом року.

Для отримання компенсації роботодавець протягом двох місяців з дня працевлаштування особи подає заяву встановленого зразку до центру зайнятості.

Компенсації не надаються роботодавцю, коли суб’єкт господарювання має заборгованість:

  • зі сплати єдиного внеску;
  • зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • з виплати заробітної плати;
  • перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців;

до суб’єкта господарювання застосовуються судові процедури банкрутства (неплатоспроможності) або суб’єкт господарювання перебуває на стадії ліквідації.

— Загалом на 14 листопада, таку компенсацію вже отримали три роботодавці за трьох працевлаштованих до 35 років на перше робоче місце, — розповідає в.о. директора обласного центру зайнятості Михайло Жмурко.

Важливо! Дія цього Порядку не поширюється на роботодавців, які є бюджетними установами або фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Читайте також:

Які вакансії доступні для людей з інвалідністю на Тернопільщині та скільки готові платити

Пропонують по 1000 євро на місяць. Які сезонні роботи доступні на Тернопільщині та за кордоном

Кому на Тернопільщині готові платити від 20 тисяч гривень і більше: розповідаємо про вакансії та умови

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up