Які вакансії доступні для людей з інвалідністю на Тернопільщині та скільки готові платити

Які вакансії доступні для людей з інвалідністю на Тернопільщині та скільки готові платити
  • Вчитель, продавець, охоронець та медик – чи реально людям з інвалідністю працевлаштуватися на Тернопільщині?
  • Ми промоніторили різні сайти з вакансіями і дізналися, що наразі пропонують роботодавці та скільки готові платити.

Журналісти «20 хвилин» звернулися до Тернопільського обласного центру зайнятості, а також переглянули вакансії, умови на українському сайті працевлаштування Work.ua та платформі онлайн-оголошень OLX.

Скільки безробітних

Протягом дев’яти місяців 2023 року до Тернопільського обласного центру зайнятості з метою працевлаштування зверталися 776 осіб, серед них 21 учасник бойових дій та чотири ВПО. Як змінювалася кількість безробітних людей з інвалідністю протягом 2023 року дивіться на графіку нижче.

Відео дня

— Загалом 733 особи мали статус безробітного, 167 – вже вдалося працевлаштувати, а 51 – проходила професійне навчання. Також шість осіб брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Станом на 23 жовтня, для 172 безробітних згаданої категорії фахівці продовжують шукати нові місця роботи. Серед них найбільше шукають роботу за професіями: продавець, оператор котельні, — розповідає в.о. директора обласного центру зайнятості Михайло Жмурко.

Яку роботу пропонують

Знайти роботу особи з інвалідністю можуть за допомогою Тернопільського обласного центру зайнятості, на спеціальних порталах OLX, Work.ua чи завдяки соціальним мережам. Наразі майже в кожному регіоні є групи під назвою «Оголошення». Там люди як пропонують свої послуги, так і шукають працівників.

За даними центру зайнятості, підприємці Тернопільщини пропонують роботу для 88 осіб з інвалідністю. Найбільше потрібні водії, який обіцяють сплачувати щомісяця до 20 000 гривень, а також слюсарі колісних транспортних засобів – 25 000 гривень.

Станом на 23 жовтня, на сайті працевлаштування Work.ua, на Тернопільщині – 1773 вакансії. З них лише 145 пропозиції від роботодавців містять позначку «Підходить людям з інвалідністю». Зокрема, 138 професій потребують повної зайнятості. В якій категорії найбільше вакансій – дивіть на графіку нижче.

За даними порталу, найбільша кількість вакансій – 37 в категорії «Робочі спеціальності, виробництво». Це може бути майстер-закріпник каменів у ювелірні вироби, автослюсар, виробник м’ясних напівфабрикатів, оператор котельні, електрик, фасувальник, швачка, столяр та інші. Обіцяють щомісячну зарплату від 8 000 до 30 000 гривень. У деяких вакансіях, зокрема швачок, обіцяють зарплату до 50 000 гривень. Та все залежить від обсягів виконаної роботи.

25 вакансій є для тих, хто бажає пов’язати своє життя з продажами та закупівлями. Зокрема, роботодавці розшукують менеджерів з продажу реклами або в інтернет-магазин, операторів call-центру, медичних та торгових представників. Щодо місячної заробітної плати, то обіцяють від 7 000 до 15 000 чи 25 000 гривень. Зауважимо, що дохід вказують не у всіх вакансіях.

Також 21 вакансія є в категорії «Роздрібна торгівля». Тут виключно пропонують роботу продавцем-консультантом, продавцем-касиром у магазини одягу, взуття, мобільних аксесуарів та фаст-фудів. Обіцяють щомісячну заробітну плату від 8 000 до 12 000 гривень. Лише в деяких магазинах обіцяють 20 000, а інколи і 30 000 гривень. Проте, чи дійсно готові сплачувати такі кошти — питання залишається відкритим.

У сферу обслуговування шукають 20 працівників: кухарів, сушистів, піцайоло, сервісних інженерів гастрономічного обладнання, монтажників кондиціонерів, прибиральник на АЗС та покоївка в готель. Заробітну плату у вакансіях вказали від 9 000 до 20 000, а інколи і до 30 000 гривень.

На Тернопільщині 14 працівників потребують у категорії «Будівництво та архітектура». Мова йде про різноробів на будівництво, інженерів-конструкторів, продавців гранітних пам’ятників, проєктантів, архітекторів, інженерів, електриків та інших. Щомісячні зарплати стартують від 8 000 до 20 000 гривень. Натомість в одній вакансії – будівництво мостів обіцяють сплачувати до 50 000 гривень.

Мізерна кількість вакансій, а саме від однієї до п’яти – у категоріях «Юриспруденція», «Управління персоналом», «Медицина», «Охорона», «Освіта», «Сільське господарство», «Поліграфія» та «Фінанси».

А ось на платформі онлайн-оголошень OLX лише сім вакансій підійдуть для людей з інвалідністю. Є вакансія будівельника на повний робочий день, готові взяти навіть без досвіду роботи. Обіцяють виплачувати на місяць від 15 000 до 50 000 гривень.

На віддалену роботу з гнучким графіком шукають оператора call-центру. Знову ж таки, можна без досвіду роботи. Щомісяця мають виплачувати від 10 000 до 12 000 гривень.

На часткову зайнятість з гнучким графіком шукають дерматолога. Досвід роботи від одного до трьох років. Готові платити від 5 000 до 10 000 гривень.

У категорії «Освіта» на віддалену роботу шукають репетитора англійської мови та автора студентських робіт. Бажано мати досвід роботи: від одного до шести років. Обіцяють платити від 10 000 до 20 000 гривень.

Фірма таксі шукає водіїв на нові авто. Вимоги: мати водійське посвідчення категорії «В», досвід роботи від одного до трьох років. Повна зайнятість, натомість гнучкий графік. На місяць обіцяють 25 000 – 30 000 гривень.

Компенсація для роботодавців

У Тернопільському обласному центрі зайнятості наголошують, за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю, підприємці можуть отримати грошову компенсацію. Загалом є два види фінансової підтримки:

  • до 100 500 гривень – за облаштування робочих місць у разі працевлаштування особи з інвалідністю І групи;
  • до 67 000 гривень – за облаштування робочих місць у разі працевлаштування особи з інвалідністю II групи.

Також фахівці надають рекомендації, на що саме підприємці можуть витратити фінансову компенсацію від держав. Поки що мова йде виключно про придбання:

  • меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для відчинення та зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог, сходів);
  • транспортерів для підіймання сходами з електроприводом;
  • допоміжних засобів для позиціювання курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв;
  • брайлівських клавіатур та портативних пристроїв;
  • підйомних платформ для робочих місць;
  • допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути та бачити.

— Для отримання компенсації роботодавець має подати до центру зайнятості заяву протягом 90 днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю. Зробити це можливо в паперовій та електронній формі. Фахівці ознайомлюються з документацією, якщо не виникнуть додаткові питання, то протягом п’яти робочих днів на рахунок підприємця має надійти компенсація, — кажуть у центрі зайнятості.

Також, роботодавець може отримати 50% витрат на оплату праці, але сума компенсації не має перевищувати розмір мінімальної зарплати. Термін працевлаштування такого безробітного – понад рік. Термін виплат – 6 місяців упродовж року.

Також є ряд компенсацій роботодавцям за працевлаштування осіб з інвалідністю з-поміж зареєстрованих безробітних:

  • учасників бойових дій;
  • громадян, яким до настання права на пенсію за віком залишилось менше як п’ять років;
  • віком до 25 років;
  • віком до 35 років на перше робоче місце;
  • звільнених зі строкової військової служби – на перше робоче місце;
  • які перебувають на обліку в центрі зайнятості понад місяць і мають право на додаткові гарантії у працевлаштуванні;
  • які перебувають на обліку в центрі зайнятості понад шість місяців;
  • на нові робочі місця;
  • внутрішньо переміщені особи.

Читайте також:

Пропонують по 1000 євро на місяць. Які сезонні роботи доступні на Тернопільщині та за кордоном

Кому на Тернопільщині готові платити від 20 тисяч гривень і більше: розповідаємо про вакансії та умови

Чи реально знайти роботу в 55+ на Тернопільщині: які є вакансії і яку зарплату пропонують

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up