Понад 400 мільйонів гривень виділили на розвиток малого бізнесу: як тернополянам отримати кошти

Понад 400 мільйонів гривень виділили на розвиток малого бізнесу: як тернополянам отримати кошти

Їх можна буде витратити на створення або розвитку власного бізнесу. А також створення садів, вирощування ягід, виноградарства і тепличного господарства.

 

 

Загалом на розвиток малого українського бізнесу Кабінет Міністрів України виділив 400,5 мільйонів гривень. Про це йдеться на сайті Міністерства економіки України.

— Щодня українська економіка змушена долати нові виклики, однак Уряд постійно шукає засоби для стабілізації ситуації. Підтримка бізнесу, зокрема мікро- та малого, є одним із ефективних інструментів для відновлення економіки. Сьогодні Уряд виділив додаткові кошти на розвиток малого бізнесу в сільському господарстві, будівництві, транспортній, освітній, науковій галузях. Така підтримка передбачає створення понад 2 тисяч робочих місць, — прокоментувала Перший віцепрем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

У міністерстві одразу запевнили, кошти розподілені і кожен напрямок отримає певну суму. Зокрема, 92,83 мільйонів гривень спрямують на розвиток садівництва, виноградарства та вирощування ягід.

Відео дня

71,9 мільйонів гривень витратять на створення або розвиток тепличного господарства, а 204,4 мільйонів гривень грантових коштів нададуть на створення або розвиток власного бізнесу.

З виділеної суми 62,5 мільйонів гривень грантових коштів можуть отримати підприємці у сфері сільського, лісового та рибного господарства, переробної промисловості, водопостачання, будівництва, транспорту, наукової та технічної діяльності, освіти, охорони здоров'я, мистецтва і спорту.

Гранти українські підприємці зможуть отримати у рамках проєкту «Єробота». Цей проєкт включає в собі шість грантових програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності. Це стосується мікрогрантів на відкриття або розвиток власного бізнесу, грантів на створення та розвиток переробних підприємств, закладання саду та виноградарства, тепличного господарства, підтримки ІТ-стартапів та старту в ІТ-сфері.

Як нашим журналістам розповідала керівниця центру «Дія.Бізнес» в Тернополі Оксана Качурівська, очікується, що хвиля грантів зростатиме, а в Україні з’являтиметься все більше крутих і нових проєктів.

Аби стати учасником, тернополяни мають підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал Дія. Це позбавляє учасника небажаної купи папірців та відвідування установ.

Скільки вже коштів залучили тернополяни?

До того ж, у 2022 році жителі Тернопільщини показали, що можуть робити класний бізнес і залучати грантові кошти. За інформацією директора Тернопільського обласного центру зайнятості Василя Олещука, 81 учасник програми мікрогрантів отримає 18,8 мільйонів гривень грантової допомоги.

— Найбільш поширені види діяльності – переробна промисловість, надання послуг у сферах освіти, краси, відпочинку, харчування, комп'ютерного програмування, робота у сфері торгівлі. Також учасники програми будуть пекти хліб та хлібобулочну продукцію, виготовляти вироби з дерева та текстилю, напівфабрикати та дегідровану їжу для потреб ЗСУ, м’ясні вироби, працюватимуть у сфері торгівлі та послуг, — каже Василь Олещук.

Відтак, 18 фізичних осіб відкриють власну справу, 51 діючих підприємців та 12 юридичних осіб – розширять свою діяльність. Кожен з них отримає від 75 до 250 тисяч гривень. Реалізація поданих бізнес-планів дасть змогу створити більше 220 нових робочих місць.

Мікрогрант можна використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, тварин, програмного забезпечення, маркетинг та рекламу, оренду за нежитлове приміщення, лізинг обладнання та  на використання прав інших суб’єктів господарювання (комерційну концесію).

Отримати консультацію щодо мікрогрантів та можливості проходження відповідних курсів можна у Тернопільському обласному центрі зайнятості за телефонами: (0352) 23-49-82, (0352) 23-51-95.

Читайте також:

Кошти на бізнес: як відкрити власну справу за підтримки держави. Розповідаємо покроково

Тернопільські підприємці отримають понад 18 мільйонів гривень на розвиток бізнесу

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up