Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави
  • Ні карантин, ні війна – не перешкода для відкриття улюбленої справи! У цьому переконана тернополянка Ілона Левицька. У воєнний час вона вирішила розширити власний центр раннього розвитку дітей «Мудрик» та ще й залучила для цього кошти держави. 
  • Ми завітали в «Мудрик» і особисто побачили, як вдалося за кілька місяців перетворити порожнє приміщення на дитячий заклад.

 

За освітою пані Ілона вчителька української мови та літератури і кілька років працювала у школах Рівненщини. Тож, коли переїхала до Тернополя досвід у педагогіці вже мала. Дівчина завжди прагнула більшого, тому вирішила кинути собі виклик і стати вчителем ментальної арифметики.

– Я шукала справу, що буде мені до душі і в якій я розуміюся. Коли працювала у школі, то дуже любила проводити час з дітками та своїми колегами. Мені так подобалося, і це не дивлячись на маленьку зарплату. Після вчителювання я вирішила спробувати викладати ментальну арифметику в одному з центрів Тернополя. Тоді був переломний момент. Перша складність навчитися чогось нового, ризикнути і потім реалізувати себе в іншій професії. Я пройшла шлях викладача, зрозуміла як це все працює і потім вирішила, що зможу відкрити свій такий центр, – розповідає керівниця і власниця центрів раннього розвитку дітей.

Відео дня

Материнство як поштовх до нового  

Перший власний центр дівчина відкрила в Нетішині (Хмельницька область). Маленький клас, кілька парт та комп’ютерів – саме так виглядала її Академія розвитку інтелекту. А далі народження сина Устима і перші кроки самореалізації в Тернополі.

– Раніше, ще до народження власної дитини, мене маленькі діти дуже лякали. І саме мій трирічний Устим показав мені, що в цьому нічого страшного немає. І він став моїм маленьким учнем у власній справі, – каже співрозмовниця. – Якось мені вчергове трапилася у соціальних мережах реклама франчайзингу «Мудрик» і я вирішила ризикнути. Я завжди кажу, з народженням дитини у мене відкрилося нове дихання. Так і з’явився мій перший центр «Мудрик» у Тернополі по вулиці Галицька, 45.

Ось так маленькими кроками у 2021 році Ілона Левицька стала власницею вже двох центрів для розвитку дітей.

Є можливість – скористайся!

До повномасштабного вторгнення Ілона Левицька розглядала можливості розширення власного бізнесу – відкриття ще одного центру раннього розвитку дітей тепер вже на вулиці Бережанська. Та підступний напад росії все відтермінував, але не зруйнував. Бо пані не з тих, хто одразу здається. Випадково почула інформацію про запуск програми на підтримку малого бізнесу «ЄРобота».

–  Я раніше постійно дивилася телемарафон новин і саме там вперше почула про цю програму. Але інформація пройшла повз мене, бо здавалося, що це складний процес і я не дуже розбираюся у всіх цих бізнес-планах. Потім аналогічну інформацію мені надіслав чоловік і казав, щоб я спробувала. І в цей же день мені з роботи відправили цю інформацію і теж закликали спробувати. Я вважаю, що зійшлися так зірки. Звичайно, багато рідних мені казали і кажуть: «Ілоно, на вулиці війна, а ти про бізнес». Але я знаю, що будь-яка справа у будь-який час – ризик. Ми вкладаємо свої гроші і не знаємо, що з того вийде, – розповідає співрозмовниця.

За тиждень бізнес заповнила необхідні документи та бланки. А далі запрошення на онлайн-співбесіду з працівниками Тернопільського обласного центру зайнятості та підтвердження про обрання до числа переможців.

– Важлива умова, якщо ти подаєш заявку на грант, то маєш сплачувати податки. Я отримала від держави грант на 245 тисяч 500 гривень. За три роки своїми податками маю повернути ці кошти. Я нещодавно підрахувала, і в мене вийде раніше повернути ці кошти державі. Дуже довго вибирали приміщення для нового центру, бо висока ціна і інколи не співпадає вартість – умови. Приміщення ми затвердили 14 жовтня. Ще не маючи його, я вже замовляла меблі. Хотіла скоріше відкрити, щоб подарувати нашим дітям безтурботне дитинство, що вони втратили через війну, – наголошує пані Ілона.

Про роботу під час війни

Від сьомого листопада «Мудрик» на Бережанській працює в тестовому режимі. Зараз батьки разом із дітьми можуть прийти до закладу, познайомитися з викладачами та переліком занять, а також відвідати перші пробні заняття.

–  Що мається на увазі ранній розвиток – ми проводимо заняття з дітками від року і це напрямок «Мама + я». Я впевнена, цей напрямок потрібен не лише дітям, а й мамам. На заняттях вчимо мам взаємодіяти з малечею, як їм цікаво облаштувати їх діяльність, проводимо ігри із застосуванням сипучих матеріалів. Також «Мудрик» – міні-садочок, ми беремо діток від двох років. Тут дітки перебувають з 09:00 до 13:00. Є напрямок як підготовка до школи від п’яти років, англійська мова і розвиваючий напрямок «Мудрики» – від трьох років. Також у нас є зимовий і літній табори, – розповідає керівниця центру.

Ілона Левицька наголошує, саме робота рятує її та чоловіка від всього негативу, що відбувається в Україні. Адже, коли постійно знаходишся в русі, то немає часу читати новини та думати про погане. А враховуючи виклики воєнного часу – відсутність світла, часу на нудьгу взагалі немає.

– Питання зі світлом для мене найболючіше, адже у нас електричне опалення. Я не знаю, яким має бути генератором, щоб потягнув це. Але ми закупили біокаміни, щоб було дітям тепло. Також у нас є прожектори, що дають додаткове освітлення. В іншому центрі у нас газове опалення. Щодо повітряної тривоги, то коли вона лунає перед заняттями, то батьки просто не приводять дітей. Якщо тривога застала нас під час заняття, то у нас в будинку є сховище. Також у нас є коридор за правилами двох стін. Власне ось і причина, чому ми так довго обирали приміщення, – додає Ілона Левицька.

Тернополянка переконана, труднощі війни роблять нас сильнішими. Якщо під запуск ракет, без світла українці роблять бізнес, втілюють найшаленіші ідеї в реальність, то після перемоги ми зможемо зробити ще більше.

Гранти доступні для кожного

Як повідомляють в Тернопільському обласному центрі зайнятості, на Тернопільщині 81 учасник програми мікрогрантів отримає понад 18 мільйонів гривень грантової допомоги. 

– Найбільш поширені види діяльності – переробна промисловість, надання послуг у сферах освіти, краси, відпочинку, харчування, комп'ютерного програмування, робота у сфері торгівлі. Також учасники програми будуть пекти хліб та хлібобулочну продукцію, виготовляти вироби з дерева та текстилю, напівфабрикати та дегідровану їжу для потреб ЗСУ, м’ясні вироби, працюватимуть у сфері торгівлі та послуг, – розповідає директор центру Василь Олещук

Тож, на Тернопільщині очікується 18 нових підприємств, а 51 діючих підприємців та 12 юридичних осіб – розширять свою діяльність. Реалізація поданих бізнес-планів дасть змогу створити більше 220 нових робочих місць.

Ще досі маєш сумнів, що зараз не час? То помиляєшся! Це твоє життя і поки є можливість – роби, бо ми ніколи не знаємо, що буде завтра. 

Читайте також:

Частинка Херсона у Тернополі. Реальна історія про те, як відкрити кав’ярню під час війни

Вишиванки по-харківськи: переселенці розвивають свій бізнес та створюють робочі місця у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Polina Daineha

    Супер. Молодець❤️

keyboard_arrow_up