Що продають навіть за 12 мільйонів? ТОП-7 найдорожчих земельних ділянок поблизу Тернополя

Що продають навіть за 12 мільйонів? ТОП-7 найдорожчих земельних ділянок поблизу Тернополя
  • Більше тижня в Україні офіційно діє ринок землі: продаж земель сількогосподарського призначення відкритий.
  • Правда, без трафунків не обійшлося. Ринок землі тимчасово на паузі. Усіх нотаріусів ще не під'єднали до системи Держгеокадастру.
  •  Ми зібрали 7 найдорожчих пропозицій за землю у Тернополі та передмісті. Які ціни? І коли запрацює ринок земель без перебоїв?
  • А за скільки ви би продали свою землю?
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

На сайті DOM.RIA можна знайти земельну ділянку с/г призначення до вподоби. Які ціни? Як бачимо, вони в десятки, а то й в сотні разів вищі, ніж встановила держава. Ми зібрали ТОП-7 найдорожчих пропозицій на ділянки у Тернополі та передмісті.

Напередодні 1 липня – дня запуску ринку земель, ми дізнавалися у фахівців із земельних питань, юристів та людей їхню думку стосовно продажу паїв, описували документи, які потрібні для продажу, а також скільки коштує їхнє виготовлення.

Читайте також:

Відео дня

А де жити, якщо продамо чорнозем? Чи готові жителі області продавати землю з 1 липня? Думки експертів

Хто та як зможе купувати землю?

Нагадаємо, що Міністерство юстиції України на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці роз’яснило хто та як зможе купувати землю в Україні.

 Хто зможе купувати землю з 1 липня?

З 1 липня придбати землі сільськогосподарського призначення зможуть лише українці як фізичні особи, і лише до 100 га в одні руки.

Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. Ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою нормативної грошової оцінки.

Починаючи із січня 2024 року, купувати землю зможуть і компанії, але не більше ніж 10 000 га.

Банк може отримати землю у власність лише як заставне майно і повинен продати за 2 роки.

Кому заборонено купувати землю з 1 липня?

  • іноземцям до вирішення референдуму;
  • державні та комунальні землі продавати не можна;
  • забороняється продаж землі ближче ніж 50 км до держкордону;
  • продавати землю росіянам і представникам терористів;
  • продавати землю компаніям-офшорам.

Які особливості купівлі-продажу сільськогосподарської землі?

1️. Перевірка покупця нотаріусом

Покупця будуть перевіряти на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах. 

2. Безготівковість

Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни сільськогосподарських земельних ділянок за цивільно-правовими угодами, провадяться у безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банківській установі.

3️. Звідки гроші?

Джерела походження коштів для купівлі земельної ділянки повинні бути документально підтверджені, - інформує Мінюст.

Ціни, які встановила держава

Довідник показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2021 року (гривень за гектар) визначає ціну за 4 категорії земель.

Тернопільська область: рілля, перелоги – 29 035 грн, багаторічні насадження – 57 034,13 грн, сіножаті – 6 280,76 грн, пасовища – 5 648,03 грн.

Ціни на DOM.RIA

У списку найдорожчих тернопільських с/г ділянок є такі:

1. Земельна ділянка с/г призначення, площею 157 соток в селі Біла, за 450 000 доларів (12 280 500 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим. ред.).

Поруч ділянки із комунікацій є асфальтована дорога, світло, вода. Можливість підведення газу. Цікавим є те, що на ділянці с/г призначення є складські, офісні та підсобні приміщення.

2. Земельна ділянка с/г призначення, площею 5 га, у селі Байківці за 350 000 доларів (9 551 500 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим. ред.).

Інформації про землю мало. Лише є те, що заїзд від другої міської лікарні.

3. Земельна ділянка с/г призначення, площею 1 га, у селі Велика Березовиця за 74 000 доларів (2 019 460 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим.ред.).

Земля розташована біля м’ясокомбінату, рівна, є асфальтне покриття, поруч залізнична колія.

4. Земельна ділянка с/г призначення, площею 67 соток на БАМі, що у Тернополі, за 40 000 доларів (1 091 600 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим. ред.).

Зазначається, що земля приватизована, є свідоцтво про право власності. Із комунікацій є світло поруч: лінія на 10 кВт, можна поставити трансформаторну підстанцію.

5. Земельна ділянка с/г призначення, площею 15 соток, у селі Байківці за 33 000 доларів (900 570 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим.ред.).

Ділянка квадратної форми з невеликим нахилом. Комунікації до 500 метрів. Дорога грунтова. Серед комунікацій є можливе проведення електрики і газу.

6. Земельна ділянка с/г призначення, площею 14 соток, у селі Великі Гаї за 32 200 доларів (878 738 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим. ред.).

Поблизу ділянки є жилі будинку.

7. Земельна ділянка с/г призначення, площею 9 соток, у селі Великі Гаї за 25 000 доларів (682 250 грн за офіційним курсом НБУ на 8 липня 27,29 грн/$ - прим. ред.).

Ділянка рівна, у першій лінії, біля дороги. Комунікації поруч. Є дозвіл на зміну цільового призначення.

Нотаріуси виходять на захист землі

Станом на 6 липня біля, 1,5 тисячі нотаріусів зі 6,5 тисяч вже скористалися онлайн-сервісом безкоштовного спрощеного доступу до бази даних Державного земельного кадастру. Такі дані є на сайті Нотаріальної палати України.

Нагадуємо, що з 1 липня 2021 року нотаріуси мають посвідчувати правочини із земельними ділянками сільськогосподарського призначення, для чого здійснюють перевірки набувачів, зокрема, на основі інформації про земельні ділянки, що міститься в Державному земельному кадастрі.

Про це Нотаріальній палаті України повідомили у Держгеокадастрі.

Тому, вочевидь, ринок землі невдовзі запрацює без перебоїв.

Опитування

Як оцінюєте сотку своєї землі?

 

Читайте також:

 Як правильно оформити документи на землю, щоб не «прогоріти» на продажу? Поради юриста,  

Продаємо землю: скільки коштує виготовити документи. У кого дешевше?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up