Чи корисний пісний стіл? Дієтологиня розповідає про продукти-замінники

Чи корисний пісний стіл? Дієтологиня розповідає про продукти-замінники
  • 15 березня розпочався Великий піст, що триватиме 48 днів та завершиться лише на початку травня. В цей період віряни обмежують себе у вживанні м’яса, молочних продуктів, риби та яєць.
  • Ми порівняли ціни та поживну цінність продуктів, які заборонено вживати у Великий піст та їх замінників.

Для порівняння обрали близькі за цінами чи поживною цінністю продукти. 

Також зважали на енергетичну цінність продуктів, адже це та кількість енергії, що вивільняється з продуктів в процесі їх перетравлювання. Та варто врахувати, що в деяких випадках у продуктах з великою енергетичною цінність вміст жирів є дуже високим (масло, олія, свиняче м’ясо), а це не дуже корисно для організму.

Із таблиці ви можете обрати для себе варіанти, які можна вживати в їжу замість тваринної продукції. Одна зауважте, що співвідношення білків, жирів ті вуглеводів у правій та лівій колонках можуть відрізнятися. Тому вираховуючи свій денний раціон, звертайте увагу на упаковку. 

Відео дня

Молоко звичайне – соєве, горіхове чи гречане

Яке б молоко ви не обрали, соєве, горіхове чи гречане,  організм його засвоїть легше, аніж молоко коров'яче. До того ж, у деяких людей організм не засвоює лактозу. Вартість звичайного молока менша, аніж його замінників у півтора раза та за калорійністю, наприклад, соєве молоко коров'ячому майже не поступається.

Кисломолочний нежирний сир – тофу

Тофу – це сироподібний продукт, який виробляють з соєвих бобів. З нього можна приготувати безліч страв, але зловживати цим продуктом не можна, адже в ньому містяться фітогормони, надлишок яких може спричинити збій у роботі ендокринної системи.

Тофу можна знайти не в кожному супермаркеті. Ціна, як і калорійність, не поступається кисломолочному продукту. 

Масло – соняшникова, оливкова олія

І соняшникова олія, і масло є доволі калорійними продуктами, а тому зловживати ними не варто. Оливкова олія корисніша, має у своєму складі вітаміни А, D, K, E, але й вартує дорожче – від 50 гривень за півлітра, соняшникова вдвічі дешевша – від 25 гривень.

Котлети – фалафель

Фалафель – це також котлети, але з меленого нуту (вид бобових). В інтернет-магазинах цей продукт вартує від 50 гривень за 200 грамів. Це дорожче, аніж звичайні котлети у вигляді напівфабрикатів. Але продукти мають майже однакову калорійність.

Риба – морська капуста

Морська капуста є чудовим замінником рибі, до того ж вона є досить доступною та корисною. Адже збагачена йодом.

Для порівняння обрали один з найдоступніших видів морської риби – хек. Її ціна та ціна морської капусти є майже однаковими, як  і поживна цінність.

Морозиво – сорбет

Відмінність між морозивом та сорбетом у тому, що перше роблять з молока, масла, вершків та цукру, а другий десерт – з підсолодженої води та фруктового соку чи пюре.

Сорбет є кориснішим, бо натуральніший. До того ж, ви можете приготувати його самі. У магазинах він дорожчий, аніж морозиво і знайти його важче. Він не такий калорійний, як морозиво, а додаючи різні соки, ви самі обираєте його насиченість та вітамінний склад.

Як продукти-замінники впливають на організм?

Коментує дієтолог Мар’яна Лебідь:

– До посту варто готуватися заздалегідь. Комусь для цього достатньо два тижні, а комусь тиждень. Мова йде про поступовий перехід у зменшенні вживання, м’яса, молочних продуктів, та інших продуктів тваринного походження. 

Нічого поганого не станеться, якщо ви в один день відмовитеся їсти свинину чи телятину. Але піст триває досить довго і вдале поєднання продуктів забезпечить організм всіма необхідними мікро- і макронутрієнтами. 

Для ситості і отримання всіх незамінних амінокислот, які є в м’ясі, хорошим поєднанням буде в одному прийомі спожити бобові та крупи. Коров’яче молоко замінити на рослинне: кокосове, вівсяне, горіхове, соєве, гречане. Таке молоко засвоюється набагато легше в нашому організмі, не утворюючи слиз.

Твердий сир – на сир тофу (сир з соєвих бобів). Омега-3, яку отримуємо з рибою, заміняємо на шрот льону, або насіння чіа.

Продукти тваринного походження замінити на рослинні, вони легші для організму людини, а тому і швидше засвоюються, і загалом позитивно впливають на вашу травну систему. Тому за ці 48 днів, якщо все правильно робити, очищення буде і на фізичному рівні.

А ви дотримуєтесь посту? Як складаєте свій раціон? Діліться в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up