Що економніше: поїзд, автобус чи blablacar

Що економніше: поїзд, автобус чи blablacar

«RIA плюс» перевірила, який вид транспорту є економнішим, безпечнішим та комфортнішим. Адже в мережі активно обговорюють чергове підняття цін на залізничні квитки. Тернополяни також розповіли, на скільки їм комфортно подорожувати через blablacar.

З 1 квітня вартість залізничних квитків може піднятися мінімум на 10%. Наступне підвищення ціни варто очікувати в жовтні. І то не останній раз. Така інформація гуляє мережею і вже викликала шквал обговорень.  

Про те, що вартість вантажних та пасажирських залізничних перевезень може зрости на 20% у 2018 році повідомляє «РБК-Україна».

Ціна зросте на 20%?

Цитуємо видання: « Тарифи на перевезення пасажирів у внутрішньому сполученні не змінювалися з жовтня 2014 року у всіх типах вагонів, крім вагонів СВ і Інтерсіті «плюс». У компанії «Укрзалізниця» повідомили, що в 2018 році пропонується поетапна індексація з 1 квітня і 1 жовтня по 10%. При цьому з приводу тарифів на вантажоперевезення, Укрзалізниці розглядає можливість коригування їх на рівень індексу цін виробників промислової продукції, яку споживає галузь».

Відео дня

Звістка про подорожчання квитків не потішила тернополян. Адже переплачувати за, м’яко кажучи, некомфортний сервіс ніхто не хоче.

- Це абсурд, вагони не міняли ще з часів Союзу, все обшарпане, з вікон зимою дує, а влітку у купе можна задихнутися – кондиціонерів нема. Туалети…тут я взагалі промовчу. Це жах, коли їду поїздом, намагаюсь ходити туди по мінімуму. Холод, бруд і цілковита антисанітарія. І за це все ще платити більше? Якщо переплачувати, то хоча б за комфорт, - говорить Наталія Олійник.

До речі, сам міністр інфраструктури Володимир Омелян ще в листопаді минулого року в ефірі «ЧБшоу» на Еспресо.TV зауважив, що «якщо «Укрзалізниця» дасть сервіс, який відповідатиме нормальним європейським умовам, це коштуватиме інші гроші. Але це, чесно, не буде величезно, і, чесно, не буде одноразово».

Ніяких телеграм не отримували

З Інтернету про можливе підняття цін дізнались і працівники Тернопільської дирекції Львівської залізниці. Начальник пасажирського сектору Наталія Сапрун розповідає, що наразі вони жодних телеграм з цього приводу не отримували.

- У мережі багато чого пишуть, але що правда, що ні, невідомо. Ми не отримували ніяких розпоряджень щодо підняття цін на квитки. Тож сподіваємось, що все лишиться на тому ж рівні, - каже вона.

До того, пані Наталія додає, що ціна на квитки впродовж останніх років суттєво не мінялася. Вартість проїзду у поїздах приміського сполучення за останні два роки не змінювалася, а на пасажирські перевезення ціна востаннє піднімалася ще в травні 2015 року, зауважила пані Сапрун.

Натомість начальник зауважила, що ПАТ «Укрзалізниця» активно вивчає пасажиропотік і необхідність додаткових місць на окремі напрямки. Зокрема, традиційно будуть надані додаткові поїзди на травневі свята. Поки що розкладу нема. Але з дня на день Тернопільська дирекція має його отримати.

Дешевше поїздом, швидше - автобусом

«RIA плюс» вирішила порівняти, як вигідніше подорожувати: поїздом, автобусом чи скористатись послугами blablacar.

Для аналізу журналіст обрала чотири найпопулярніші напрямки: Тернопіль-Львів, Тернопіль-Київ, Тернопіль-Яремче і Тернопіль-Одеса. «Дістатись» у ці пункти спробуємо поїздом, автобусом та «підсівши до когось в авто по дорозі» (blablacar).

Отож, ціна на квиток у поїзді із Тернополя до Львова коливається в межах 58,68-95 грн – плацкарт, 105,13-265,39 грн – купе, 197,10-302,23 – люкс і 180,13-265,39 – сидячі місця. Тривалість поїздки в середньому займає від 1 год. 28 хв. до 2 год. 24 хв.

Доїхати до Львова можна і електричкою. І на ціні можна заощадити. Квиток у такому випадку обійдеться в 25 грн. Щоправда, в дорозі треба буде провести 3 години. І умови проїзду – відповідно.

Вартість квитка на автобус за цим маршрутом – від 90 до 110 грн. Тривалість поїздки – 2 год. 50 хв. – 3 год.

Ще є один варіант, яким досить часто нині користуються молоді тернополяни,- blablacar. Це – найбільший сервіс для пошуку попутників по всій Європі та Україні, що поєднує водіїв і пасажирів, яким по дорозі. На сайті www.blablacar.com.ua ви можете задати всі необхідні параметри – день поїздки, час, напрямок, тривалість поїздки, наявність і кількість вільних місць навіть візуально познайомитись із водієм, написати йому та отримати повну інформацію (місце відправлення, розмір багажу, перевезення посилок чи тварин тощо). До того ж, тут можна також переглянути рейтинг водія, почитати відгуки про нього, щоб почуватися в безпеці. Для пошуку ми вибрали поїздку з Тернополя до Львова на 7 березня. На сайті сервісу blablacar журналіст знайшла 40 пропозицій. Вартість одного місця, за вказаною на ресурсі інформацією, - від 60 до 180 грн. Час виїзду з Тернополя – від 0.00 до 23.00. Тривалість поїздки можна безпосередньо уточнити у водія.

Зручно, але треба перевіряти

У таблиці представлене порівняння по інших обраних маршрутах.

Що стосується комфорту, безпеки та цінової політики. Судячи з отриманих даних, у плацкартному вагоні можна проїхати дешевше, ніж в автобусі. Але тривалість поїздки в окремі населені пункти може бути довшою. До того ж, не завжди є відповідне залізничне сполучення. Потрібно доїжджати до найближчої станції, а звідти – вже їхати автобусом чи машиною.

Стосовно blablacar – це, безперечно, виклик сучасності. Усі українці, у тому числі і тернополяни активно ним користуються. Ірина, наприклад, часто користується таким сервісом.

- Мені набагато зручніше їхати з людьми в машині, ніж добиратися поїздом. Маю можливість зекономити і час, і гроші, і нерви, - говорить вона. – По-перше, в автомобілі особисто для мене зручніше, по-друге, не потрібно приходити на вокзал, переповнений людьми, чекати в черзі за квитком. Можна дистанційно домовитись з водієм, куди мені зручніше підійти, де саме він може мене підібрати. Що стосується ціни, то тут як коли, раз на раз не приходиться. Часом blablacar дешевше, а деколи і ціна на квиток може бути менша.

Говорячи про переваги не варто ще забувати і про інший момент – безпеку та впевненість у водійському досвіді попутників.

- Перший раз, коли я їхала, то дуже боялася, читала відгуки про водія, писала йому повідомлення, дізнавалась, хто саме ще їхатиме у машині. І лише тоді приймала рішення. Зараз уже простіше до всього ставлюся, хоча, звісно, переглядаю рейтинг водія, моніторю відгуки про нього. На практиці завдяки blablacar я познайомилась з багатьма цікавими людьми з різних міст, дуже хороші люди, з деякими навіть товаришую.

А от тернополянин Микола поділився досвідом саме водія, який часто «підбирає» пасажирів по дорозі.

- Років три вже беру попутників, дякувати Богу, все добре. Пасажири – завжди приємні люди, - розповідає чоловік. – Для мене, як для водія, це можливість фінансово «відбити» хоча б частину дороги, адже машина на бензині, і довготривала поїздка обходиться недешево. Я зареєстрований на сайті blablacar, там є відомості про мене, машину, відгуки пасажирів. Тож кожна людина може з ними ознайомитися. Як на мене, то добиратися таким чином набагато комфортніше, ніж автобусом, наприклад. Але є такі люди, котрі люблять поїзди. Кожен вибирає транспорт по собі, як йому зручніше. По ціні, то blablacar навіть виходить дешевше, ніж квиток у автобусі. Ну і по часу, звісно, він виграє.

Насправді, питання безпеки стосується і водія, і пасажира. Тут потрібно – вивчати профіль, перевіряти, читати відгуки і вірити в краще.

 

 

 

Напрямок

Поїзд (середня ціна)

Автобус (середня)

Blablacar (середня ціна)

Тернопіль-Київ

Плакарт – 100-129 грн;

Купе – 150-211 грн;

Люкс – 483 грн4

Сидячий – 222 грн

301 грн

235-326 грн

Тернопіль-Яремче

Плакарт – 96 грн;

Купе – 128-179 грн;

Люкс – 444 грн.

150-165 грн

174-229 грн

Тернопіль-Одеса

Плацкарт – 112 грн;

Купе – 172-474 грн;

Люкс – 1042 грн

389 грн

305-350 грн

 

Дані станом на 7 березня 2018 року- 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Виктор Попов

    Ціна автобусного квитка на сполучення Тернопіль-Львів через сервіс Басфору коштуватиме 105 грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up