Що робити, аби міськрада утеплила ваш будинок

Що робити, аби міськрада утеплила ваш будинок

Утеплити багатоповерхівку до перших морозів – реально, кажуть фахівці. А зробивши це якісно, можна суттєво зекономити на платіжках за тепло. Місцеві експерти кажуть, що шляхів термомодернізації багатоповерхівки є декілька

“Мудрий господар до зими готується ще з літа”- в цій народній мудрості є істина, адже щоб зимою помешкання було зігріте, потрібно якісно його утеплити заздалегідь. Процедура утеплення багатоповерхівки досить трудомістка, але результат того вартий. 

Не вмикав батареї

Тернополянин Андрій Залецький проживає на Збаразькій, 37. Це є цегляна п'ятиповерхівка, там приблизно 100 кімнат - це гуртожиток. Чоловік розповідає, що їхній будинок утеплили влітку минулого року. Після утеплення стін фасаду будинку взимку стало значно тепліше. 

-    Ми батареї фактично цього опалювального сезону не вмикали, тому що у приміщенні спекотно і це не лише у нас. Більшість мешканців будинку робили так як і ми, - розповідає пан Залецький. - Ще до утеплення будинку, через кімнату в прямому сенсі дув протяг, а батареї так як і стіни були, наче лід. В таких умовах було складно жити, особливо коли є діти. 

Відео дня

Однак, чоловік каже, що минулого року їх ОСББ вирішило замінити усі старі чавунні батареї та труби на сучасні. Крім того, мешканці зазначеного будинку власними коштами замінили старі дерев’яні вікна на пластикові. 

-    Особисто наша сім’я має пільги, оскільки я учасник АТО, - продовжує Тарас Залецький. - Відповідно ми платимо за опалення, газ, воду та електроенергію на 75% дешевше чим інші. Комуналка нам виходить з опаленням майже 500 грн у місяць. Минулого року ми платили таку ж суму, але потрібно врахувати, що у помешканні було холодно так, що ми одягнені спали. Окрім того, вартість енергоносіїв зросла удвічі. Тому рахуйте самі, вигідно чи невигідно утепляти житло.

Чоловік каже, що їм би нічого не вдалося, якби не тодішній місцевий депутат Іван Сороколіт, який весь час лобіював їхнє питання у міськраді, постійно консультував людей та розповідав про різні програми, які фінансуються з міської казни.

Міська рада компенсує 70% витрат

Будинок на вул. Збаразька, 37 утеплений на умовах співфінансування у рамках програми термомодернізації, зокрема там провели утеплення фасаду, кажуть в міськраді. У попередні роки у цьому будинку було замінено мережі та встановлено тепловий лічильник. 

-    У Тернополі триває реалізація «Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя» на умовах співфінансування 70% з міського бюджету та 30% за кошти мешканців, - коментує начальник відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради Мар'яна Зварич.

Титульний список термомодернізації на умовах спіфінансування у Тернополі на 2018 рік затверджено на засіданні виконавчого комітету, продовжують в міськраді. На цей рік передбачено виділення коштів на термомодернізацію п’яти об’єктів за адресами бульвар Д. Вишнівецького, 5, вул. За Рудкою, 1, вул. Смакули, 1, вул. Юрчака, 2 та вул. Оболоня, 11.

-    Проте, за умови перевиконання бюджету та наявності заяв від мешканців, суму коштів на термомореднізацію може бути збільшено, - додає Мар'яна Зварич.

Мешканцям будинку потрібно згуртуватися

«Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя» можуть скористатися не лише співвласники, де створено ОСББ, а й співласники, котрі згуртувались навіть в жеківських будинках, коментує голова громадської спілки «Рада голів ОСББ» депутат міськради Сергій Лупак. Для того, аби отримати від міськради кошти на той чи інший проект, мешканці будинку повинні провести збори та дійти спільної згоди, що саме їм потрібно.

-    Таким чином за три роки у місті було термомодернізовано біля 50 будинків, - продовжує співрозмовник. - В попередні роки крім утеплення, дану програму можна було використати й під заміну вікон, мереж опалення, ІТП тощо. Цьогоріч кошти підуть виключно на утеплення.

До слова, минулого року з міського бюджету на дану програму було передбачено 5 млн, цього року поки що виділено 2,5 млн грн. Проте ці кошти не останні в цьому році, зазначає місцевий обранець. 

Що робити тернополянам

Депутат розповідає, що потрібно робити тернополянам аби міська рада виділила кошти за цією програмою на утеплення будинку.

-    Аби потрапити в так званий титульний список за програмою 70/30, чи ОСББ, чи співласникам будинку, де немає ОСББ, першочергово потрібно виготовити проектну документацію та провести експертизу. Це потрібно для того, щоб знати, яку суму передбачати в титульному списку, - розповідає пан Лупак.
Проектні організації такі роботи проводять (в основному приватні фірми), вартість послуг - 3-7% від вартості проекту.

Після виготовлення документації її подають в ЖКГ для того, щоб підготувати пропозиції в титульний список для погодження з профільною комісією. 

-    Як ми бачимо коштів мало, а охочих здійснити термомодернізацію є більше, тому потрібно усе робити почергово, - наголошує він. - Не обов’язково увесь будинок утепляти, можна першочергово торцеві стіни, адже вони найхолодніші. 

Державна програма з енергоефективності

Окрім міської програми 70/30 тернополяни можуть скористатись державною програмою “Теплі кредити”. 

Їх надають державні банки, зокрема “Укргазбанк”, “Ощадбанк” та “Приват Банк”.

-    Минулого року “ПриватБанк” приєднався до державної програми енергоефективності, - розповідає керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку Тернопільської області Олександр Жильцов. - Відтак в у 2018 році скористатися «теплими» кредитами тернополяни зможуть через участь в ОСББ та житлово-будівельному кооперативі. В 2018 році, порівняно з минулим, буде втричі збільшено фінансову підтримку  - до 190 млн грн.  

У рамках державної програми енергоефективності «Теплі кредити» ОСББ зможуть отримати кредит до 2 млн грн, а строк погашення пільгових позик продовжено до 7 років. 

-    Сьогодні ОСББ може за допомогою ПриватБанку отримати компенсацію частини кредиту від держави – до 40% вартості, а за наявності одержувачів субсидій – до 70%, а також додаткової компенсації від місцевих програм. Участь відразу в двох програмах значно здешевлює кредит, - додає Олександр Жильцов.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up