Скільки коштує зібрати першокласника: зарплати не вистачить

Скільки коштує зібрати першокласника: зарплати не вистачить

Цьогоріч першачкам не потрібно купувати зошити, ручки, обкладинки для зошитів і підручників. Навіть якщо по мінімуму збирати до навчання, на хлопчика потрібно витратити 3471,59 грн, а на дівчинку ще більше – 3711,59 грн.

Через два тижня тернопільські першачки підуть у якісно нову школу. І хоч навчання будуватиметься за новим принципом, до нього все одно треба підготуватися. Сезон закупів уже відкритий.

Деякі батьки уже зібрали своїх чад до школи, хтось ще тільки збирається. Ціни, кажуть, справді вражають. Аби купити все необхідне, однієї мінімальної зарплати не вистачить.

Дехто відкладав гроші ціле літо

- Із канцелярії ми практично все маємо, рюкзак синові подарували раніше на День народження, поступово купили і олівці, і фарби, і кольоровий папір, і картон тощо. Та навіть на такий дрібязок довелось витратись. Так, за рюкзак хорошої якості з ортопедичною спинкою потрібно віддати більше тисячі гривень, пенал вартує в межах 130 грн, а ще термос для напоїв – 180 грн, судочок для їди – 130 грн. І це лиш маленька доля з того, що потрібно, - розповідає пані Наталя.

Відео дня

За словами жінки, найскладніше, - то, звісно, одяг. Його мама лишила на «закуску». Протягом літа відкладала гроші, адже купити все на раз нереально, враховуючи нинішні зарплати.

- Ми дивилися і в магазинах, і на ринку. Усе, що є, - із минулорічних колекцій. Ось лишень на початку серпня почали завозити щось «свіже», - продовжує вона. – Найдешевшу форму на сина знайшли за 900 гривень, це – піджак та штани, щоправда, набір ще з минулого року. З новішого – 1200 і вище. Звісно, хочеться взяти найдешевше, але розумію, що якість буде відповідна. Краще вже трішки переплатити, але потім ті ж самі штани не будуть кошлатитись чи змінювати колір після прання. Те ж саме і зі взуттям. Є на ринку і дешеве хмельницьке чи китайське, але на скільки його стане. Ніжка в ньому пітніє, а зовнішній вигляд уже через кілька тижнів взагалі непривабливий. Шкіра, безумовно, надійніша, комфортніша. Але вона і вартує. Дитячі туфлі виходять у районі 900-1000 грн.

«Мінімалки» на все не вистачить

Судячи з розповіді, зрозуміло, що мінімальної заробітної плати тернополянина, не вистачить, аби зібрати дитину до школи. Це навіть за умови, якщо цілий місяць родина не буде нічого їсти і пити, платити за комуналку та забезпечувати інші свої потреби. Мінімальний набір для першокласника склали і журналісти «RIA плюс». Оскільки діапазон цін надто великий, і кожен в праві вибирати товари в залежності від розміру власного гаманця, ми брали до уваги лише найдешевші речі, які знайшли в магазинах та на ринку. 

Школярі охоче вибирають речі, які нині в моді, розповідає продавець канцелярських товарів на центральному ринку Ірина Ваврик. За її словами, зазвичай батьки приходять за приладдям разом з дітьми, аби купити саме те, що їм подобається.

- Нині діти – дуже стильні, - зауважує вона. – Практично всі дівчатка вибирають зошити та щоденники із зображеннями фей з мультфільму «Вінкс», або ще дуже люблять зображення «Хелло Кітті». А хлопчикам подобаються картинки футболістів, а також різні моделі машин.

Отже, по канцелярії: пластилін для першачків вартує від 21 грн і вище. Так, як діти ще маленькі, їм краще вибирати м’який матеріал, щоб зручніше було ліпити. Плюс до пластиліну ще треба придбати дошку та стеки, ціна комплекту щонайменше 7 грн.

Пенали – від 27 аж до 320 грн

Найдешевший простий олівець знайшли за 1,49 грн, їх потрібно мати хоча б 2 штуки, адже вони у школярів, як показує практика, нерідко «зникають». Ручками цьогорічні першокласники не писатимуть, але їх орієнтовна ціна стартує від 2,00 грн.

Шість кольорових олівців можна придбати щонайменше за 18 грн, якщо хочете якісніші речі – доведеться платити більше.

На рахунок фарб, то вибір також великий. За словами Ірини Вавричук, ліпше брати гуаш, її ціна – від 28 грн, акварель можна купити навіть за 10,99. Кольоровий папір – від 5,50 грн, альбом для малювання – від 7,00. Фартушки для трудового навчання можна придбати за 39 грн. З пеналами складніше. Тут цінова політика – узагалі окрема категорія. Є невеличкі металеві за 27,09, а є брендові навіть за 320 грн.

Більше складнощів виникає при виборі шкільного наплічника.

Восьмирічна Ангелінка, яка йде до школи цього року, розповіла, що хоче, аби сумка була рожевого кольору. А на малюнку обов’язково мусить бути фея Вінкс або Барбі. А ще рюкзак має бути невеликим та неважким.

Має бути ортопедична спинка

Втім, обираючи шкільну сумку, варто звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд, а й на її функціональність, зауважує приватний підприємець Інна Салій.

- Обов’язково має бути ортопедична спинка, щоб зменшити навантаження на дитячий хребет, - каже вона. – Портфелі часто брудняться, а тому ззовні повинен бути такий матеріал, який легко помити. Замки та застібки повинні також бути міцними та надійними, аби дітлахи не розгубили речі по дорозі додому чи до школи. Ремені мають бути м’якими, щоб не врізалися в плечі та не тиснули.

Найдешевший рюкзак для першокласника, який журналісти знайшли на центральному ринку, вартував 499 грн.

Найбільший же удар по сімейному бюджеті – це форми, взяття та інший одяг. У залежності від якості коливаються і ціни.

Костюм для хлопчика можна придбати щонайменше за 800 грн, а для дівчинки – за 850 грн. Окрім костюму, хлопчикові потрібно купити ще пару сорочок – на довгий та короткий рукав, кардиган. Дівчинці ж потрібно значно більше: панчохи, сарафанчики, спідниці, блузки, резинки для волосся. Плюс до всього - туфлі, спортивний костюм, кросівки та перевзуття.

Отже, цьогорічні першачки «коштуватимуть» немало. Порахувавши все докупи, виходить кругленька сума – дивіться графіку.

 

 

Шкільне приладдя

Рюкзак – від 499 грн

Олівці прості – 2 шт. – 3,00 грн

Зошит (12 арк.) – 2 шт. – 3,12 грн

Ножиці – 5,94 грн

Кольорові олівці (6 шт.) – 18,99 грн

Альбом для малювання – 7,00 грн

Кольоровий папір – 5,50 грн

Фарби (гуаш) – 28,00 грн, акварель – 10,99 грн

Пензлик – 4,99 грн

Стакан-непроливайка – 6,99 грн

Пластилін – 21,00 грн

Дошка для ліплення + 2 стека – 6,99 грн

Точилка – 1,99 грн

Гумка – 2,99 грн

Пенал – 27,09 грн

Фартушок для трудового навчання – 39,00

Сумка для канцтоварів – 130,00 грн

Разом – 811,59 грн

 

Одяг для хлопчика

Туфлі – від 450,00 грн

Форма – 800,00 грн

2 сорочки – 460,00 грн

Спортивний костюм – 400,00 грн

Спортивні штани (на запас) – 200,00 грн

Кросівки – 350,00

Разом – 2660 грн

 

Одяг для дівчинки:

Туфлі – 500,00 грн

Форма – 850,00 грн

2 блузки – 360,00 грн

Спортивний костюм – 450,00 грн

Кросівки – 350,00 грн

Сарафан – 250,00 грн

Панчохи (2 шт.) – 140,00 грн

Разом – 2900 грн

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Герасимчук Ростислав

    Ще плюс побори.
  • Ігор Невінський

    О ми в цієї жіночки що на фото щороку скупляємся! Дуже приємна продавчиння!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up