Страшна комуналка: з листопада газ - по 8,55/куб.м., а центральне опалення – 44,67/кв.м.

Страшна комуналка: з листопада газ - по 8,55/куб.м., а центральне опалення – 44,67/кв.м.

Зростання цін на газ та центральне опалення – одна з новин, яка за останній тиждень чи не найбільше шокувала тернополян. Отже, з листопада газ подорожчає на 23,5%, а центральне опалення – майже на 50%.

Про зміну тарифів поговорили і під час прямого ефіру. Питання номер один – нова вартість кубометра газу – 8,55 грн.  Таке рішення прийняв Кабмін. Прем’єр-міністр заявив про це на всю країну. Якщо раніше один кубометр коштував 6,96 грн, то ціна, відповідно, виросте з 1 листопада на 23,5%, розповів гість трансляції – заступник директора ТОВ «Тернопільоблгаз» Володимир Цебак.

27 жовтня Кабінет міністрів оприлюднив постанову, де йдеться про підвищення тарифів. Разом з ПДВ, витратами на транспортування та надбавками облгазів ціна на газ для потреб населення становитиме 8550 грн за 1 тис куб. м. З 1 травня 2019 року по 31 грудня 2019 року ціна на газ для населення повинна становити приблизно 9851,66 гривні за 1 тис куб м. А з 1 січня 2020 року «ринкова» ціна на газ для населення може бути приблизно 12313,85 гривні, згідно з документом.

Говорити про причини підняття тарифу на місцевому рівні не беруться. Володимир Цебак  посилається лише на слова урядовців про те, що підняття ціни – це вимоги Міжнародного валютного фонду. Чи має Тернопільщина альтернативу, аби зекономити на кількості спожитого газу? Кілька років тому обласні чиновники говорили про можливість видобувати сланцевий газ, проте далі розмов робота не пішла. Одне з питань тернополян на сайті «20 хвилин» стосувалося того, чому в нас досі не виробляють газ зі сміття. Відповідь очевидна – нема грошей на втілення задуму в реальність.

Відео дня

Питання номер два – згідно з рішенням виконкому №790 та №791, від 22 жовтня поточного року у Тернополі встановили нові тарифи на центральне опалення та постачання гарячої води. Отже, для абонентів житлових будинків без будинкових приладів обліку теплової енергії, - 44,67/м. кв. за місяць протягом періоду надавання послуги. Стара ціна – 31 грн/м. кв.

До слова, гість ефіру – начальник виробничо-технічного відділу КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Михайло Горбань пояснив, що на збільшення вартості вплинула нова ціна на газ. Проте, зауважимо, що остаточного тарифу на газ ще ніхто офіційно не затвердив, а у вартість централізованого теплопостачання його вже врахували. Нові тарифи планують впроваджувати з листопада. Отакі «нестиковки». На питання, яким чином заклали в ціну ще остаточно не затверджену вартість газу, пан Михайло в прямому ефірі пояснити не зміг, мовляв, звертайтесь до керівництва.

Щодо питань економії на платі за комуналку, то ту варіантів кілька – міняти старі котли на нові, ті, що мають програматори. Таким чином, у помешканні температура буде регулюватися автоматично. До кінця наступного року в Тернополі у всіх житлових будинках планують встановити індивідуальні теплові пункти, що дозволить регулювати подачу тепла у відповідності до погодних умов. А також кожна багатоповерхівка матиме свій будинковий лічильник. На цьому наголосив Михайло Горбань. Дієва порада на даний момент – оформити субсидію. Про зміни щодо нарахування пільги читайте нижче.

 

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Наталка

Яка кількість споживачів отримає субсидії на опалювальний сезон?

Оксана Дендевич

Якщо в травні ця цифра дорівнювала 8 тис., то тепер, думаю, кількість субсидіантів зросте на 20-30%.

 

Дарина

А як тепер із субсидією буде - що нам зменшать ту норму, яку призначали? Замість 200 кубів, матимемо 150 чи як?

Оксана Дендевич

Ні, на норму це впливати не буде. З жовтня субсидію на газ (для індивідуального опалення) нараховуватимуть з 16 числа. Норми мінятись не будуть при зміні тарифи. На метр квадратний надаватимуть 4,5 кубів газу. На частку обов’язкового платежу зміна тарифу також не впиватиме оскільки вона залежить від доходу громадян. Ми будем здійснювати перерахунок при піднятті тарифу, але на тернополян це не вплине.

 

Саша

Кого стосується постанова, якою керуються при призначені субсидій? Лише людей з українським громадянством чи усіх жителів світу?

Оксана Диндевич

Вони  теж мають право на отримання субсидії, якщо в них є посвідка на проживання в Україні.

 

Саша

Чи можуть включати в склад домогосподарства іноземних громадяни? Маю на увазі українців, які отримали іноземне громадянство і виїхали на ПМЖ за кордон і більше НЕ проживають на території України (бувають випадки, що їх уже важко відшукати за кордоном).

Оксана Диндевич

Якщо про них нема інформації, то ми  не зможемо даному домогосподарству субсидію. Є цілий реєстр країн, із якими підписані договори про соціальне страхування осіб. Якщо документально підтверджено, що конкретна особа проживає саме в цій країні із списку, тоді домогосподарство включать у список отримувачів пільги.

 

Саша

Якщо іноземний громадянин є власником будинку та зареєстрований за місцем призначення субсидії? Що потрібно? Чи можуть бути документи на англійській мові?

Оксана Диндевич

Ми беремо до уваги документи українською мовою, завірені у спеціальних бюро перекладу.

 

Саша

Чомусь зараз на людей, які виїхали на ПМЖ в інші країни світу, проте які мають українську реєстрацію (колишня прописка) намагаються накласти правило перебування за кордоном 60-ти та більше днів. Наскільки це законно?  

Оксана Дендевич

Якщо з даною країною заключений договір про співпрацю і сплату єдиних соціальних внесків, то дану особу можуть виключити з домогосподарства.

 

Саша

Чому плату за централізоване опалення підняли майже на 50% відсотків від попередньої вартості, хоча вартість газу для населення зросла лише на 23%?

Михайло Горбань

На тариф вплинуло подорожчання газу. Ми затвердили нову ціну у відповідності до постанови Кабміну про зміну тарифів на газ.

 

Саша

Наскільки зросла вартість газу для юридичних осіб, які здійснюють централізоване опалення містян?

Володимир Цебак

Ціна на газ коливається від 14 до 15 грн за кубометр газу. Це є ринкова вартість. Якщо ми дійдемо до того, що населення платитиме по 13-14 грн за куб, то тарифи для промисловості і пересічних громадян зрівняються.  Розмови про те вже давно тривають.

 

Анонім

На вашу думку ось це чергове підняття ціни на газ не призведе до зворотного ефекту, коли люди будуть масово переходити на альтернативні джерела енергії – електрику, дрова?

Володимир Цебак

Треба збільшувати енергоефективність – утеплювати будинки, ставити герметичні вікна, міняти старі котли на нові з програматорами. Тоді буде економія.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Лариса S

    А безробітним що проживають у смт будуть нароховувати субсидію без сплати ЕСВ?
  • дядя_Юра

    Порошенко не любе себе - перед вборами піднімає тарифи
  • Leyton Smith

    Глава Нафтогазу перевів $8 млн премії мамі в США.Коболєв побоюється, що його майно в Україні можуть заарештувати, тому вважає за краще тримати заощадження за кордоном.https://ua.korrespondent.net/business/companies/4026117-hlava-naftohazu-pereviv-8-mln-premii-mami-v-ssha

  • Леся

    Всі дружнь піднімаємо свої дупи з диванів  і йдемо в центр на майдан як тільки похолодає до бочок грітися і протестувати проти Параші смерючої яка сраку на островах гріє
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up