Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків

Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків

Чому встановили нову вартість за управління будинком, не повідомивши мешканців, та наскільки подорожчали послуги, дізналися журналісти «20 хвилин».

Управитель – компанія, яка за договором зі співвласниками має відповідати за утримання багатоквартирного будинку, його прибудинкової території. Також поточний ремонт та закупівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна. Про це йдеться у наказі  Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.  

У Тернополі призначили понад 20 домоуправителів, про це дізнаємось із сайту міськради. 

Відео дня

Підвищили без попереджень

Тернополянка Ніна вже рік проживає у багатоповерхівці на вулиці Миру, 4-а. З її слів, п’ятого березня 2024 року на дверях під’їзду з’явилося оголошення від  дочірнього підприємства «Фаворит-3». Мешканцям повідомили, що від першого березня ціна послуг з управління багатоквартирним будинком – 7,30 гривень за один кв.м., що на 1,16 гривні більше від попередньої.

Оголошення на дверях під'їзду будинку на Миру, 4-А

Враховуючи коригування, пані Ніна щомісяця має сплачувати вже не 218,69 гривні, а – 259,88 гривні. 

— Різниця невелика – 41,19 гривень. Але, чому «Фаворит-3» не проводив збори, не запитував думку мешканців? В оголошенні посилаються на підвищення мінімальної заробітної плати і все. Якщо хтось з людей не погоджується, то що робити? Не платити? Це ж накопичиться борг, — каже вона. 

Жінка неодноразово зверталася до «Фаворит-3», аби отримати роз’яснення. Їй радили чекати юриста, потім бухгалтера. А у приймальні відповідь була короткою: «Тариф відкоригували не тільки у вашому будинку». 

У соціальних мережах підвищення ціни обговорюють й інші жителі Тернополя. У коментарях люди повідомляють, що збори в будинку ніхто не проводив, про зміни дізналися випадково. 

— На Чорновола і на Шевченка зборів в мене не було. Шок! Тепер доведеться оплачувати по 6,78 гривні за квадратний метр. А раніше сплачували – 6,02 гривень за квадратний метр, — пише тернополянка Ірина.

— На Грушевського не було ні зборів, ні оголошення, що вони планувалися, — каже тернополянка Наталя.

— Жоден «Управитель» не проводив ніяких зборів, вони вже не вперше підвищують тариф. Бо вони гарно собі в договорах в інших умовах прописали, що якщо змінюються або тарифи (електроенергія), або зарплати, то самі ж підвищують тариф, просто на дошці оголошення є про це інформація, — каже тернополянка Тетяна.

— Ніхто збори не робить, бо їм байдуже на людей. А люди не хочуть д..пи свої піднімати, лише чекають, що краще стане або хтось зробить, – каже тернополянка Христина. 

Скільки мають сплачувати

Як вдалося з’ясувати журналістам «20 хвилин», у Тернополі системно підвищили ціну на послуги з управління будинком. Тобто, її відкоригували представники товариств, дочірніх та приватних підприємств. На сайті Тернопільської міськради ми знайшли документ, де оприлюднили нові суми і для кожного будинку вони різні. Детальніше можна ознайомитися за посиланням.

Найбільшу вартість за обслуговування встановило приватне підприємство «Загребелля» – 8,78 гривні за один квадратний метр для мешканців Просвіти,12.

Найменша вартість — 3,38 гривні за один квадратний метр для будинку на вулиці Київська, 7-В. Їх обслуговує приватне підприємство «Люкс».

Аргументують зростанням цін

Заступник міського голови Владислав Стемковський у відповідь на запит «20 хвилин» повідомив, ціну на послугу з управління будинком затверджували ще у 2021 році. За цей час змінився тариф на електроенергію, загалом ціни та мінімальна заробітна плата. Що і стало причиною коригування.

— Наразі за один кВт електроенергії сплачуємо вже 2,64 гривні, а це є складовою частиною витрат при виробництві будь-якої продукції чи наданні послуг, зокрема і з управління. Зросла вартість усіх матеріалів, які використовуються при утриманні будинків, — каже пан Стемковський. – Наприклад, банка фарби коштувала 154 гривні, зараз – 380 гривень, газ-ацетилен підвищився з 2350 до 6500 гривень. У понад три рази підвищилися ціни на віники, лопати снігові, миючі засоби, які використовують двірники. Крім того, мінімальна заробітна плата зросла з 6 000 до 8 000 гривень.

ВАЖЛИВО! Ціна по кожному будинку є різною, оскільки залежить від параметрів приміщення: площу прибудинкової території, поверховість та площу квартир, протяжність та наявність тих чи інших внутрішньобудинкових мереж.

Владислав Стемковський наголошує, сторони договору не змінили, а відкоригували ціни. Тож обов'язку проведення зборів співвласників у випадку коригування ціни з причин, які не залежать від волі сторін, не передбачається.

Вже після коригування ціни управитель має 15 днів, щоб повідомити мешканців багатоквартирного будинку про зміни. Повідомлення дозволено розміщувати на власному сайті, дошці оголошень будинку та зворотній частині рахунків.

Мають все узгоджувати з людьми….

У рішенні виконкому №850 від вересня 2021 року повідомляють, що уповноважена особа органу місцевого самоврядування від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку — начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. Він і підписував перший договір з компаніями. 

Владислав Стемковський звертає увагу на пункт договору «Інші умови». Там прописано, що сторони проводять коригування вартості послуги шляхом укладення додаткової угоди до наявного договору. 

Сторона, яка отримала пропозицію про укладення додаткової угоди, протягом 10 днів підписує додаткову угоду у запропонованій іншою стороною редакції або готує вмотивовану відповідь про причини відмови. 

ВАЖЛИВО! У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України наголошують, сторонами договору є управитель і співвласники, а не управитель та орган місцевого самоврядування. Крім того, орган місцевого самоврядування лише одноразово від імені співвласників будинку бере участь у відносинах з управителем.

Також Офіс представництва International Finance Corporation в Україні розробив посібник про управління будинком, де покроково розповіли про всі нюанси між управителем, ОСББ та власниками квартир.

Отож, фахівці представництва наголошують, що незалежно від порядку обрання управителя (на загальних зборах співвласника чи на конкурсних засадах органом місцевого самоврядування) сторонами договору є управитель та співвласники будинку.

Ціну послуги з управління будинком управитель погоджує зі співвласниками на зборах, її фіксують у договорі та кошторисі на утримання будинку. Ціна складається з оплати вартості послуг з утримання будинку, витрат на поточний ремонт, купівлю електричної енергії для функціонування спільного майна та винагороди управителя. Усі подальші зміни до договору мають право вносити тільки співвласники за домовленістю з управителем, а не з органом місцевого самоврядування.

У разі необхідності перегляду ціни будь-які зміни можливі виключно за рішенням співвласників будинку, для прийняття якого необхідно провести збори та набрати понад 50 % голосів «за». Тобто зміна ціни в односторонньому порядку неможлива, якщо це не передбачено договором. 

Як обирають управителів? 

Управителя багатоквартирним будинком можуть обрати кількома різними способами: на зборах співвласників, загальними зборами ОСББ та призначення за результатами конкурсу осіб місцевого самоврядування (якщо співвласники звернулися з вимогою). 

Порядок проведення конкурсу з призначення управителя органом місцевого самоврядування затверджений наказом Мінрегіону. Поетапний процес дивіться на графіку нижче. 

Договір між управителем та співвласниками укладається відповідно до Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 року № 712.

Після проведення конкурсу договір з управителем від імені всіх співвласників підписує уповноважена особа органу місцевого самоврядування, але тільки одноразово. 

 

Читайте також:

Батареї у під’їзді холодні, а платіжка на 500 грн і більше. Як комунальники пояснюють такі суми?

Третя платіжка за газ: тернополяни мають віддавати до 700 грн за обслуговування труб

У Тернополі голову ОСББ притягнули до відповідальності за зрізані дерева

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Олег

    Добрий  підїзд  теплий  охайний
  • Надія Савчук

    Робіт ніяких не було,сніг не прибирався,навіть осіннє листя тільки зараз згребли .Це по Острозького45
  • Виктор Куцый

    Будети платити, куди ви дінитись тому , що ви бидло тупориле в їх  понятіях. Тому що ви не можете і не хочити постояти за себе, за свою  справедливість. Самим підходящим управителем є ОСББ.  В свій час мешканці будинку по вул. Київській, 14 робили спроби створити ОСББ, так на збори із 244 власників прийщло
  • Читач48

    А за шоїм платити ? За те що діри в вікнах чи за те що будинок ремонту 20 років небачив ?

keyboard_arrow_up